Λογοτέχνης

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο λογοτέχνης είναι ένας διανοούμενος – δημιουργός που ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων, πεζογραφημάτων ή θεατρικών έργων. Εμπνέεται από την πραγματικότητα, την οποία μετουσιώνει με βάση τα αισθήματα ή τις ιδέες του σε ιδανικά σχήματα που γίνονται μερικές φορές έντονα, υπερβολικά ή και ακραία.

Ο λογοτέχνης απευθύνεται περισσότερο στο συναισθηματικό κόσμο του αναγνώστη και λιγότερο στη λογική σκέψη. Επιδιώκει να τον τέρψει, να τον διαπαιδαγωγήσει και να τον εντυπωσιάσει με το στιλ και το ύφος του. Ένα λογοτεχνικό έργο έχει αξία όταν τα μηνύματα και οι ιδέες του συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο και μπορούν να διαπαιδαγωγήσουν τόσο το άτομο όσο το κοινωνικό σύνολο.

Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του λογοτέχνη είναι δύσκολη και επίπονη, αλλά η ολοκλήρωση του έργου του προσφέρει μεγάλη εσωτερική ικανοποίηση. Είναι πνευματική εργασία και ο λογοτέχνης δουλεύει μόνος του στο χώρο του, σε ωράρια που καθορίζονται από τον ίδιο και υπαγορεύονται από την έμπνευσή του. Η δουλειά του απαιτεί συνθήκες πολύωρης απομόνωσης, αυτοσυγκέντρωσης, αυτοπειθαρχίας και προσήλωσης.

Πολλές φορές η δημιουργία μπορεί να τον οδηγήσει σε καταστάσεις έντονης συναισθηματικής φόρτισης ή πίεσης, όταν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο της εξέλιξης του έργου του, ή όταν έχει μπλοκαριστεί πνευματικά.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο λογοτέχνης πρέπει να διαθέτει έμπνευση, αφοσίωση στο έργο του, δημιουργική φαντασία και κριτική σκέψη. Χρειάζεται ακόμη αυτοπειθαρχία, ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση και υπομονή. Απαιτείται να διαθέτει συγγραφικό ταλέντο, αυξημένη γλωσσική ικανότητα και ευαισθησία και λεπτότητα χαρακτήρα και ενδιαφέρον για τα κοινωνικά θέματα.

Ακόμα, πρέπει να ανατρέχει συνεχώς σε βιβλιογραφία ανάλογη με το θέμα, να ενημερώνεται καθημερινά για ποικίλα θέματα και να είναι επίκαιρος και καινοτόμος όσον αφορά τη θεματολογία του. Η καλή γνώση Η/Υ διευκολύνει τη δουλειά του.

Σπουδές:
Δεν υπάρχουν ειδικές σπουδές για το επάγγελμα του λογοτέχνη, ωστόσο όσο πιο πολλές γενικές ή ειδικές γνώσεις διαθέτει σχετικά με τα θέματα που επεξεργάζεται, τόσο περισσότερο τον βοηθούν στη συγγραφή των έργων του. Ένα πανεπιστημιακό δίπλωμα, θεωρητικής κυρίως κατεύθυνσης, μπορεί να βοηθήσει τον λογοτέχνη, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο.

Τομείς Απασχόλησης:

Για την ειδικότητα αυτή δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, αλλά υπάρχει δεοντολογικός κώδικας από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και από την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Λογοτέχνης μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως συγγραφέας λογοτεχνικών έργων ή συνεργάτης σε περιοδικά, εφημερίδες, εκδοτικούς οίκους, θέατρα και τηλεόραση, συγγράφοντας βιβλία, ποιήματα, σενάρια, θεατρικά έργα. Υπάρχει αρκετή ζήτηση αλλά η αναγνώριση του επιτυγχάνεται πολύ δύσκολα και εξαρτάται πάντα από την απήχηση που έχουν τα έργα του στο κοινό. Η επαγγελματική πορεία του λογοτέχνη είναι δύσκολη και η αναγνώρισή του εξαρτάται αποκλειστικά από την επιτυχία που γνωρίζουν τα έργα του. Ο λογοτέχνης λαμβάνει ένα ποσοστό από τις πωλήσεις των βιβλίων ή την όποια εμπορική διάθεση του έργου του, ανάλογα με τη συμφωνία που κάνει με τον εκδότη του.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ