Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η έρευνα και η μελέτη των διαδικασιών γένεσης, εδραίωσης, αναπαραγωγής και εξέλιξης των κοινωνικών θεσμών. Πιο συγκεκριμένα, ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία των Θεσμών μελετά την ιστορική εξέλιξη των θεσμών τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, τη λειτουργία που επιτελούν μέσα στο σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα, τη διαφοροποίησή τους στο χώρο και το χρόνο καθώς και τη συμβολή τους στη συνοχή, την αρμονική λειτουργία και τη διατήρηση των κοινωνιών.
Για παράδειγμα, μελετά το θεσμό της οικογένειας ως «καθολικό κοινωνικό φαινόμενο» που συναντάται με παραλλαγές σε όλες τις κοινωνίες, προσδιορίζει την εξέλιξη των οικογενειακών σχέσεων στο πέρασμα των χρόνων, καθορίζει τη σημασία του ρόλου της για τη λειτουργία και την ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων και διερευνά τη συμβολή της στην κοινωνική ισορροπία και εξέλιξη.
Η μελέτη των κοινωνικών θεσμών (εκπαίδευση, θρησκεία, κράτος κ.ά.) επιτρέπει την κατανόηση μιας συγκεκριμένης κοινωνικής πραγματικότητας και τον προσδιορισμό της εξέλιξής της στο χρόνο. Ιδιαίτερο αντικείμενο της εργασίας του αποτελεί η μελέτη της λειτουργίας και της σημασίας των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών στο πλαίσιο του σύγχρονου νεοελληνικού κράτους.
Τέλος, ερμηνεύει τα δεδομένα που συλλέγει και συγκρίνει τα πορίσματά του με εκείνα άλλων ερευνητών (Ιστορικοί, Πολιτικοί Επιστήμονες κ.ά.), που εργάζονται στο ίδιο ή σε συναφή πεδία.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο και σχολική τάξη, όταν απασχολείται ως εκπαιδευτικός, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου, ή ως υπάλληλος ακολουθώντας το ωράριο δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων και οργανισμών.
Ως ερευνητής, εργάζεται σε γραφείο. Η εργασία του είναι πνευματική και μπορεί να εκτελείται σε ποικίλους χώρους, όπως σε βιβλιοθήκες, σε γραφεία ακαδημαϊκών χώρων, ή στην κατοικία του, σε ωράρια που καθορίζει ο ίδιος.
Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να διαθέτει ερευνητικό και αναλυτικό πνεύμα, δημιουργική και κριτική σκέψη, ευρύτητα ιδεών και επαγγελματική ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα. Η υπομονή, η επιμονή, η παρατηρητικότητα, η προσοχή, η μεθοδικότητα, η οργάνωση και η συνέπεια είναι ουσιαστικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος.
Είναι υποχρεωμένος, ακόμη, να τηρεί την επιστημονική δεοντολογία και πρακτική, να έχει σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επιστήμονες προϋποθέτει ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του.
Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η άριστη γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν την εργασία του.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Κοινωνιολογίας μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο των ενδιαφερόντων τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ινστιτούτα ή ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς, νοσοκομεία, ιδρύματα, σωφρονιστικά καταστήματα, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μ.Μ.Ε. κ.ά.
Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)