Κοινωνιολόγος με Ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Υγείας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Υγείας ερευνά, μελετά και ερμηνεύει τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία οργανώνει την ιατρική περίθαλψη. Ειδικότερα, ασχολείται με την ανάδειξη και προβολή της κοινωνικής διάστασης της ιατρικής γνώσης για την υγεία, την ασθένεια, τη ζωή και το θάνατο, καθώς και για τα ζητήματα ηθικής (π.χ., ευθανασία).

Ιδιαίτερο αντικείμενο έρευνας αποτελούν τόσο το νοσοκομείο όσο και οι σχέσεις οι οποίες αναπτύσσονται μεταξύ των γιατρών, των ασθενών και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων ομάδων (νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό κ.ά.), στη διαδικασία οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας.

Επίσης, ερευνά τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία ορίζει και αντιμετωπίζει την αρρώστια και τον θάνατο και αναλύει τις αιτίες των κοινωνικών ανισοτήτων που εμφανίζονται στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης μιας κοινωνίας. Ακόμη, ερευνά μια σειρά από θέματα που προάγουν την κοινωνική αξία και τη χρησιμότητα της προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, η στελέχωση, η διάρθρωση και οι επαγγελματικοί ρόλοι του προσωπικού των ιατρικών μονάδων, τα σύγχρονα προβλήματα υγείας και η αντιμετώπισή τους, οι διατροφικές συνήθειες κ.ά.

Τέλος, με βάση τις διάφορες κοινωνικές έρευνές του πάνω στο χώρο της υγείας μπορεί να συμμετέχει σε ειδικές επιτροπές προκειμένου να βοηθά στη χάραξη γενικότερης πολιτικής στα θέματα της υγείας και της πρόληψης (π.χ., δημιουργία νέων οργανισμών και φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας σε νέες περιοχές κ.ά.).

Συνθήκες Εργασίας:
Ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Υγείας μπορεί να εργάζεται σε γραφείο και σχολική τάξη, όταν απασχολείται ως εκπαιδευτικός, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου, ή ως υπάλληλος ακολουθώντας το ωράριο δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων. Ως κοινωνικός ερευνητής, εργάζεται σε γραφείο.

Η εργασία του είναι πνευματική και μπορεί να εκτελείται σε ποικίλους χώρους, όπως σε βιβλιοθήκες, σε γραφεία ακαδημαϊκών χώρων, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας κ.ά., σε ωράρια που ποικίλλουν.

Συχνά απαιτείται να μετακινείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της κοινωνιολογίας της υγείας, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες σχετικές με τους θεσμούς της υγείας και να συνεργάζεται με άλλους διεπιστημονικούς επαγγελματίες (ιατρούς, οικονομολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά.), για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Υγείας, εκτός από τη θεωρητική και εμπειρική του κατάρτιση, οφείλει να είναι ευαίσθητος σε θέματα υγείας και ασθένειας, υπεύθυνος, προσεκτικός και αντικειμενικός.

Είναι υποχρεωμένος να τηρεί την επιστημονική δεοντολογία και πρακτική, να είναι διακριτικός, να έχει εχεμύθεια, σοβαρότητα και δημιουργική σκέψη. Η κατανόηση των κοινωνικών φαινομένων της υγείας και της ασθένειας, η διερεύνησή τους και η αιτιολόγησή τους απαιτούν να διαθέτει ερευνητικό πνεύμα, συνθετική και αναλυτική ικανότητα, ανοιχτό μυαλό, παρατηρητικότητα, συνέπεια, οργάνωση, υπομονή, ακρίβεια, επιμονή και ιδιαίτερη μεθοδικότητα.

Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επιστήμονες και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες προϋποθέτουν ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του.

Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (στατιστικά προγράμματα κ.ά.) και η άριστη γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν της δουλειά του.

Σπουδές:

Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  Οι πτυχιούχοι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε νοσοκομεία, ιδρύματα, σωφρονιστικά καταστήματα, κοινωνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπουργεία, ειδικές επιτροπές χάραξης πολιτικής σε θέματα υγείας και πρόληψης, ερευνητικά κέντρα κ.ά.

Ακόμη, απασχολείται ως σύμβουλος για θέματα δικαιωμάτων, ζητημάτων ηθικής και κατανόησης του θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις σχέσεις ιατρών και ασθενών.

Τέλος, μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ