Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η μελέτη και η έρευνα των κοινωνικών παραγόντων που διαμορφώνουν φαινόμενα κοινωνικής απόκλισης ή κοινωνικής παρέκκλισης σε κάθε κοινωνία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Κοινωνικής Απόκλισης προσπαθεί να ανακαλύψει τις κοινωνικές αιτίες που προκαλούν την απομάκρυνση κάποιων ανθρώπων από τους γενικά αποδεκτούς κανόνες που επιβάλλει μια κοινωνία στα μέλη της. Εξετάζει, ακόμη, τις μορφές που μπορεί να πάρει η κοινωνική απόκλιση σε διάφορες κοινωνίες και διερευνά το βαθμό στον οποίο η συγκρότηση και η λειτουργία κάθε κοινωνίας ευνοεί την ανάπτυξη τέτοιων φαινομένων.
Ιδιαίτερο αντικείμενο της εργασίας του αποτελούν θέματα όπως η κατανομή των θέσεων και ρόλων και η σημασία τους για την κοινωνική ένταξη, και προσαρμογή των ατόμων ή για την εμφάνιση μορφών κοινωνικής απόκλισης, η κοινωνική συνοχή και η διάσπασή της, η ομοιομορφοποίηση της συμπεριφοράς και ο μέσος τύπος ανθρώπου, η προβληματική της εγκληματογένεσης κ.ά.
Για να φέρει σε πέρας την εργασία του συμμετέχει σε διεπιστημονικές ομάδες με κοινωνικούς ψυχολόγους, παιδαγωγούς, γιατρούς, οικονομολόγους, νομικούς κ.ά. προκειμένου να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση φαινομένων κοινωνικής αποδιοργάνωσης τόσο σε τοπικό όσο και σε κρατικό και κάποιες φορές διακρατικό επίπεδο.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο και σχολική τάξη, όταν απασχολείται ως εκπαιδευτικός, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου, ή ως υπάλληλος ακολουθώντας το ωράριο δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων και οργανισμών.
Ως ερευνητής, εργάζεται σε γραφείο. Η εργασία του είναι πνευματική και μπορεί να εκτελείται σε ποικίλους χώρους, όπως σε βιβλιοθήκες, σε γραφεία ακαδημαϊκών χώρων ή στην κατοικία του, σε ωράρια που καθορίζει ο ίδιος.
Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να διαθέτει ερευνητικό και αναλυτικό πνεύμα, δημιουργική και κριτική σκέψη, ευρύτητα ιδεών και επαγγελματική ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα. Η υπομονή, η επιμονή, η παρατηρητικότητα, η προσοχή, η μεθοδικότητα, η οργάνωση και η συνέπεια είναι μερικά από τα ουσιαστικά προσόντα γι’ αυτό το επάγγελμα.
Είναι υποχρεωμένος, ακόμη, να τηρεί την επιστημονική δεοντολογία και πρακτική, να έχει σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα καθήκοντος. Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επιστήμονες προϋποθέτει ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα του.
Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η άριστη γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Κοινωνιολογίας μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο των ενδιαφερόντων τους.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ινστιτούτα ή ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς, νοσοκομεία, ιδρύματα, σωφρονιστικά καταστήματα, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μ.Μ.Ε. κ.ά.
Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)