Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Γνώσης μελετά και αναλύει τους κοινωνικούς παράγοντες που συντελούν στην παραγωγή της γνώσης και την ανάπτυξη διάφορων μορφών σκέψης.
Ειδικότερα, ερευνά τον τρόπο και τα μέσα μετάδοσης της γνώσης μέσα σε μια δεδομένη κοινωνία, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνουν κοινωνικά ο τρόπος σκέψης και οι μορφές συμπεριφοράς των ανθρώπων. Εξετάζει, ακόμη, την αντικειμενικότητα της γνώσης ή τη σχετικότητά της, αν δηλαδή είναι διαμορφωμένη σύμφωνα με το κοινωνικό περιβάλλον.
Επίσης, συμβάλλει στην ανανέωση των φιλοσοφικών ερωτημάτων προβάλλοντας και διερευνώντας φιλοσοφικά προβλήματα και ερωτήματα, όπως τι είναι γνώση, τι είναι επιστήμη κ.ά., πάντοτε, όμως, στη βάση του κοινωνιολογικού στοχασμού.
Για παράδειγμα, ενώ ο φιλόσοφος προσπαθεί να εδραιώσει κατηγορίες και να διατυπώσει αξιώματα που οργανώνουν την ανθρώπινη σκέψη και τη γνώση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Γνώσης χρησιμοποιεί τη φιλοσοφική συστηματοποίηση για να περιγράψει με πληρέστερους θεωρητικά όρους την κοινωνική πραγματικότητα που ερευνά.
Τέλος, ερμηνεύει τα δεδομένα που συλλέγει και συγκρίνει τα πορίσματά του με εκείνα άλλων ερευνητών (Φιλοσόφων, Ιστορικών κ.ά.), που εργάζονται στο ίδιο ή σε συναφή πεδία.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο και σχολική τάξη όταν απασχολείται ως εκπαιδευτικός, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου, ή ως υπάλληλος, ακολουθώντας το ωράριο δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών.
Ως κοινωνικός ερευνητής, εργάζεται σε γραφείο. Η εργασία του είναι πνευματική και μπορεί να εκτελείται σε ποικίλους χώρους, όπως σε βιβλιοθήκες, σε πανεπιστήμια, ή στην κατοικία του, σε ωράρια που μπορεί να καθορίζει ο ίδιος.
Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η συνθετότητα και η πολυπλοκότητα των κοινωνιών μέσα στις οποίες γεννιούνται, αναπτύσσονται και διαμορφώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές, καθιστούν το επάγγελμα του συγκεκριμένου ειδικού απαραίτητο για τη μελέτη, κατανόηση και ερμηνεία των διάφορων κοινωνικών φαινομένων.
Ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Γνώσης είναι απαραίτητο να προσεγγίζει με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα το θέμα του και να προχωρά με επιστημονικό τρόπο και μεθοδολογία στην κατανόηση και την ερμηνεία του.
Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας χρειάζεται ακόμη να διαθέτει ανοιχτό μυαλό, κριτική και αναλυτική σκέψη, ερευνητικό πνεύμα, υπευθυνότητα, συνέπεια, οξύνοια, διορατικότητα, ευστροφία, αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αυξημένη κοινωνική ευαισθησία.
Ακόμη, η ευχέρεια στις διαπροσωπικές σχέσεις, η ικανότητα επικοινωνίας και η τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας και πρακτικής είναι απαραίτητα προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος.
Στην περίπτωση της ενασχόλησης με τη διδασκαλία απαιτείται μεταδοτικότητα, ευγένεια, κατανόηση, ευσυνειδησία και πνεύμα ομαδικής συνεργασίας. Τέλος, η καλή γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, θεωρούνται χρήσιμα εφόδια για την άσκηση του επαγγέλματος.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι πτυχιούχοι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ινστιτούτα ή ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς, νοσοκομεία, ιδρύματα, κοινωνικές υπηρεσίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μ.Μ.Ε. κ.ά.
Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)