Κοινωνιολόγος με Ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Γλώσσας (Κοινωνιογλωσσολόγος)

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Γλώσσας μελετά και αναλύει τη σχέση της γλώσσας και του κοινωνικού περιβάλλοντος. Ειδικότερα, εξετάζει τη δομή της γλώσσας, την εξέλιξή της, το σημασιολογικό περιεχόμενο των λέξεων καθώς και τη γλώσσα ως σύστημα και κώδικα επικοινωνίας.

Ακόμη, ερευνά τη λειτουργία της γλώσσας ως συλλογικής ταυτότητας καθώς και την επίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση των γλωσσικών συστημάτων και κωδίκων συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, η γλωσσολογική ανάλυση οδήγησε την κοινωνιολογική σκέψη στη μελέτη του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η γλώσσα ως παράγοντας αποτύπωσης και έκφρασης της κοινωνικής πραγματικότητας και ταυτόχρονα ως τρόπος εγχάραξης της πραγματικότητας αυτής στα άτομα και ως μηχανισμός κοινωνικής διαφοροποίησης.

Επομένως, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας ερευνά τη γλώσσα ως κοινωνικό θεσμό και όχι απλά ως μηχανισμό επικοινωνίας. Τέλος, ο Κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Γλώσσας συνεργάζεται με άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες (Γλωσσολόγους, Ανθρωπολόγους κ.ά.), προκειμένου να ενημερώνεται για τις εξελίξεις στους άλλους τομείς αλλά και να πλουτίζει τις γνώσεις του και να μεταφέρει μορφές έρευνας από τον ένα τομέα στον άλλο.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο και σχολική τάξη, όταν απασχολείται ως εκπαιδευτικός, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου, ή ως υπάλληλος, ακολουθώντας το ωράριο δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών.

Ως ερευνητής, εργάζεται σε γραφεία. Η εργασία του είναι πνευματική και μπορεί να διεξάγεται σε ποικίλους χώρους, όπως σε βιβλιοθήκες, σε πανεπιστήμια, ή στην κατοικία του, σε ωράρια που καθορίζει ο ίδιος.

Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να διαθέτει ερευνητικό και αναλυτικό πνεύμα, υπευθυνότητα, δημιουργική και κριτική σκέψη, ευρύτητα ιδεών, επαγγελματική ευσυνειδησία και αντικειμενικότητα. Απαιτείται, ακόμη, να είναι υπομονετικός, επίμονος παρατηρητικός και να εργάζεται με ακρίβεια, προσοχή και ιδιαίτερη μεθοδικότητα.

Είναι υποχρεωμένος να τηρεί την επιστημονική δεοντολογία και πρακτική και να εκτελεί τα καθήκοντά του με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Από τη στιγμή που η επιστήμη του είναι άμεσα συνδεδεμένη με άλλες ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως η Ανθρωπολογία, η Φιλοσοφία κ.ά., είναι χρήσιμο να γνωρίζει και να ενημερώνεται για θέματα που αφορούν στους τομείς αυτούς, αλλά και να συνεργάζεται με τους άλλους επιστήμονες, ώστε να αποκτά μια ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη για το αντικείμενο της επιστημονικής του έρευνας.

Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους ειδικούς προϋποθέτει ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του. Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η άριστη γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν την εργασία του.

Σπουδές:

Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τομείς Απασχόλησης :
Εργάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ινστιτούτα ή ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς, κοινωνικές υπηρεσίες, νοσοκομεία, ιδρύματα, σωφρονιστικά καταστήματα, συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαφημιστικές εταιρείες, υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μ.Μ.Ε. κ.ά.

Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ