Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην αγροτική κοινωνιολογία μελετά και αναλύει τους πληθυσμούς που ασχολούνται με τη γεωργία (καλλιέργεια και κτηνοτροφία), σε παραδοσιακές, αλλά και σε σύγχρονες βιομηχανικές κοινωνίες.
Ειδικότερα, εξετάζει τον τρόπο οργάνωσης της αγροτικής ζωής, τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους, τη σχέση του χωριού με την πόλη, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές κοινότητες. Ιδιαίτερο αντικείμενο έρευνας είναι η μελέτη της λειτουργίας των κοινωνικών θεσμών (οικογένεια, εργασία κ.ά.) στην αγροτική κοινωνία, αλλά και της προσαρμογής τους σε νέες ευέλικτες μορφές, λόγω των κοινωνικών μεταβολών που συντελούνται στη δομή της.
Προβαίνει σε αναλύσεις και ερμηνείες των κοινωνικών φαινομένων στις αγροτικές κοινότητες, όπως η εισαγωγή μεθόδων και συστημάτων ορθολογικής εκμετάλλευσης, η εκμηχάνιση της γεωργίας, η εισαγωγή της εγχρήματης οικονομίας, η παραγωγή για εμπορία αντί για αυτοκατανάλωση, η μετατόπιση εργατικού δυναμικού σε νέα «αστικά» επαγγέλματα, οι κοινωνικές διαφοροποιήσεις του αγροτικού πληθυσμού σε σχέση με την παλαιότερη ομοιογένεια, η διαδικασία εξαστισμού κ.ά.
Τέλος, ερμηνεύει τα δεδομένα που συλλέγει και συγκρίνει τα πορίσματά του με εκείνα άλλων ερευνητών (ιστορικών, κοινωνικών ανθρωπολόγων, λαογράφων κ.ά.), που εργάζονται στο ίδιο πεδίο ή σε συναφή πεδία.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο και σχολική τάξη, όταν απασχολείται ως εκπαιδευτικός, με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου, ή ως υπάλληλος ακολουθώντας το ωράριο δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων και οργανισμών.
Ως ερευνητής, εργάζεται σε γραφεία. Η εργασία του είναι πνευματική και μπορεί να εκτελείται σε ποικίλους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, ή στην κατοικία του, σε ωράρια που καθορίζει ο ίδιος. Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Εκτός από τη θεωρητική εκπαίδευση και την εμπειρική του κατάρτιση, πρέπει να αγαπά την έρευνα, να ανατρέχει στη σχετική βιβλιογραφία και να είναι υπεύθυνος, προσεκτικός και αντικειμενικός στα θέματα που εξετάζει.
Είναι υποχρεωμένος να τηρεί την επιστημονική δεοντολογία και πρακτική, να είναι διακριτικός και να διαθέτει εχεμύθεια, σοβαρότητα και κριτική σκέψη. Η κατανόηση των κοινωνικών θεσμών της αγροτικής κοινότητας, η διερεύνηση και η αιτιολόγησή τους απαιτούν συνθετική και αναλυτική ικανότητα, ανοιχτό μυαλό, παρατηρητικότητα, συνέπεια, οργάνωση, υπομονή, επιμονή και ιδιαίτερη μεθοδικότητα.
Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επιστήμονες και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες, προϋποθέτουν ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα του.
Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η άριστη γνώση ξένων γλωσσών διευκολύνουν τη δουλειά του.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη).
Επιπλέον, σε μεταπτυχιακό επίπεδο προσφέρονται Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, στη γνωστική περιοχή της αγροτικής κοινωνιολογίας.
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ινστιτούτα ή ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς, νοσοκομεία, ιδρύματα, κοινωνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Μ.Μ.Ε. κ.ά.
Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)