Κοινωνικός Λειτουργός Κοινωνικής Εργασίας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η πρόληψη και η αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών και συναισθηματικών προβλημάτων ατόμων ή ομάδων είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Αναζητάει τις αιτίες που διαταράσσουν τη φυσική, την ψυχολογική, την οικονομική ή την ηθική ισορροπία ενός ατόμου, μιας οικογένειας ή μιας ομάδας.

Βοηθάει, όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις δυσκολίες της ζωής, να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους ή να απευθυνθούν στον κατάλληλο φορέα για να λύσουν τα προβλήματά τους, ενώ από την άλλη πλευρά ενεργοποιεί τους αρμόδιους φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ατόμων. Ο κοινωνικός λειτουργός προσφέρει τις υπηρεσίες του σε διάφορους τομείς όπως:

  • Κοινωνικής πρόνοιας (πλημμυροπαθείς, σεισμοπαθείς, άστεγοι, άνεργοι, πρόσφυγες και άνθρωποι που βρίσκονται σε ιδρύματα).
  • –Υγείας (άτομα με κλονισμένη σωματική και ψυχική υγεία).
  • –Κοινωνικής ασφάλισης (ενημέρωση των ασφαλισμένων).
  • Επαγγελματικού προσανατολισμού (ενημερώνει για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και βοηθάει άτομα να προσαρμοστούν στο εργασιακό τους περιβάλλον).
  • Πρόληψης και επανένταξης (βοηθάει στην επανένταξη ατόμων με αντικοινωνική ή εγκληματική συμπεριφορά).
  • Εκπαίδευσης (συνεργάζεται με το εκπαιδευτικό προσωπικό και το σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού).

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου, οι οποίες διαμορφώνονται και γίνονται δυσμενείς, όταν επισκέπτεται χώρους ακατάλληλους ή που έχουν υποστεί καταστροφές και έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα να εργάζεται κάτω από ψυχολογική πίεση και συναισθηματική φόρτιση.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το ωράριό του δεν είναι συγκεκριμένο και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες που κάθε φορά προκύπτουν. Επίσης, μπορεί να εργάζεται και στο γραφείο και να ασχολείται με εργασίες γραμματείας, τήρηση αρχείου, μελέτη των περιπτώσεων, εκπόνηση προγραμμάτων. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του συνεργάζεται και με ειδικούς άλλων κοινωνικών επαγγελμάτων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι υπεύθυνος, παρατηρητικός και διακριτικός. Επειδή η εργασία του έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση ανθρώπων που συνήθως αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρέπει να έχει υπομονή, θέληση και κατανόηση.

Η διάθεση για επικοινωνία και το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα προβλήματα είναι στοιχεία απαραίτητα και πρέπει να λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ηθικής και της δικαιοσύνης. Τέλος, πρέπει να διαθέτει σωματική και ψυχική αντοχή.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα τμήματα Κοινωνικής Εργασίας των Α.Ε.Ι.  Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να στελεχώσει ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών, οργανώσεων ή προγραμμάτων του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα όπως υπηρεσίες των υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Δημόσιας Τάξης, Παιδείας, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΚΑΠΗ, κέντρα νεότητας, συμβουλευτικούς σταθμούς, φορείς παιδικής προστασίας και προστασίας της οικογένειας, υπηρεσίες υγείας, σχολεία, χώρους εργασίας, φορείς της κοινότητας κλπ.

Ασχολείται με ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικών προβλημάτων, όπως τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ανεργία, την ψυχική ασθένεια, την τοξικοεξάρτηση, την ενδοοικογενειακή βία, την παραβατικότητα, τις διακρίσεις και τον ρατσισμό.

Παρέχει υπηρεσίες σε διάφορες ομάδες εξυπηρετούμενων όπως: τα παιδιά, τους γονείς, τους ηλικιωμένους, τους ανάπηρους, τους εξαρτημένους από ουσίες, τους φυλακισμένους, τους μετανάστες κ.α

Επίσης μπορεί να εργαστεί και ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Ο πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θράκης μπορεί να εργαστεί ως στέλεχος διοίκησης και προγραμματισμού με προσανατολισμό την κοινωνική διοίκηση και την κοινωνική εργασία, υπεύθυνος για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ