Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του αποτελεί η καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα και η εξαγωγή του μεταξιού από αυτόν. Ειδικότερα, ο σηροτρόφος τοποθετεί το μεταξόσπορο, δηλαδή τα αυγά της πεταλούδας του μεταξοσκώληκα της περασμένης χρονιάς που έχει συλλέξει, αποθηκεύσει και διατηρήσει σε κατάλληλη θερμοκρασία ή τα προμηθεύεται από το εμπόριο, πάνω σε φύλλα μουριάς, αφού πρώτα το εκκολάψει σε κατάλληλη θερμοκρασία.
Τα φύλλα και τα σκουληκάκια μεταφέρονται σε ειδικές επιφάνειες, όπου παραμένουν μέχρι την πλήρη ανάπτυξή τους. Ο σηροτρόφος φροντίζει για την καθημερινή παροχή άφθονης τροφής από φύλλα μουριάς στους μεταξοσκώληκες, αφού αφαιρεθούν προηγουμένως τα υπολείμματα της προηγουμένης.
Όταν οι μεταξοσκώληκες φτάσουν στην τέλεια ανάπτυξη τους παύουν να παίρνουν τροφή και ο σηροτρόφος τοποθετεί ανάμεσά τους μικρούς θάμνους, στους οποίους σκαρφαλώνουν. Κατόπιν, αρχίζει το πλέξιμο του κουκουλιού, μέσα στο οποίο κλείνεται ο μεταξοσκώληκας.
Μόλις σκαλώσει και ο τελευταίος μεταξοσκώληκας κι αρχίσει κι αυτός να πλέκει το κουκούλι του, ο σηροτρόφος παρακολουθεί με προσοχή το μέστωμα (σκλήρυνση) των κουκουλιών, ενώ ξεχωρίζει λίγα από αυτά, συνήθως τα καλύτερα, από τα οποία βγαίνουν αργότερα οι μεταξοπεταλούδες που θα γεννήσουν τα αυγά του μεταξόσπορου της επόμενης χρονιάς.
Τα υπόλοιπα εκτίθενται στον ήλιο για να πεθάνουν οι μεταξοσκώληκες κι έτσι να μην τρυπήσουν και καταστρέψουν τα κουκούλια. Στη συνέχεια παραδίδονται για επεξεργασία στον ειδικό μεταξουργό.
Συνθήκες Εργασίας:
Η καλλιέργεια και η φροντίδα του μεταξοσκώληκα γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια, κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες φωτισμού και θερμοκρασίας. Συνεπώς, η εργασία του καλλιεργητή μεταξιού πραγματοποιείται σε ειδική αίθουσα εκτροφής, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις καλλιεργεί και μουριές, ώστε να εξασφαλίζει την τροφή των μεταξοσκωλήκων. Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται αγάπη για τη φύση και επιχειρηματικό πνεύμα. Γνώσεις γεωπονικής θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμες. Ακόμη, πρέπει να είναι οργανωτικός, μεθοδικός, συνεπής και ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα, καθώς από την ποιότητα της παραγωγής του κρίνεται το εισόδημα ενός ολόκληρου έτους.
Η ενημέρωση για τις εξελίξεις της γεωπονικής επιστήμης, η στενή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η παρακολούθηση της διεθνούς αγοράς συμβάλλουν στην επιτυχή άσκηση του επαγγέλματός του.
Σπουδές:
Δεν υπάρχει πρόγραμμα σπουδών πάνω σε αυτό το αντικείμενο.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας με δικό του σηροτροφείο ή να συμμετέχει σε κάποιο συνεταιρισμό. Ανάλογα με το επίπεδο εκπαίδευσής του, μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε γεωργικούς οργανισμούς, σε κέντρα σποροπαραγωγής, σε σταθμούς γεωργικής έρευνας. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί στο Σηροτροφικό Εργαστήριο Αθηνών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που στεγάζεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το εργαστήριο αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της σηροτροφίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 90 χρόνων. Με δαπάνες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διατηρεί μορεώνα με 25 ποικιλίες μουριάς για τις εκτροφές μεταξοσκωλήκων. Υπάρχει αίθουσα εκτροφών μεταξοσκωλήκων με πλήρως ελεγχόμενες συνθήκες όπου πραγματοποιούνται όλες οι δοκιμαστικές εκτροφές των υβριδίων που παράγονται στην Ελλάδα ή εισάγονται από το εξωτερικό και πρόκειται να διανεμηθούν στους σηροτρόφους της Ελλάδος.
Ακόμη υπάρχει αίθουσα με αναπηνιστήριο και όργανα ελέγχου της ποιότητας του παραγόμενου μεταξιού. Οι εγκαταστάσεις αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και την έρευνα των φοιτητών του Γ.Π.Α. Μερικές από τις αρμοδιότητες του Σηροτροφικού Εργαστηρίου Αθηνών είναι η δημιουργία προδιαγραφών για το μεταξόσπορο (αυγά του μεταξοσκώληκα) που εισάγεται από το εξωτερικό σε συνεργασία με το Τμήμα Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο έλεγχος της ποιότητας καθώς και για τυχόν ασθένειες του μεταξόσπορου πριν διανεμηθεί στους σηροτρόφους, και η παροχή πληροφοριών και συμβουλών για την εκτροφή μεταξοσκώληκα, την καλλιέργεια της μουριάς και για διάφορα συστήματα εκμετάλλευσης.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)