Ιερέας – Κληρικός

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ιερέας είναι ο λειτουργός της Χριστιανικής Εκκλησίας, τα δε καθήκοντά του επιμερίζονται στην ποιμαντική, στην διοίκηση αλλά και στη λειτουργική, ανάλογα βέβαια με την θέση του στην ιεραρχία της εκκλησίας.

Το επάγγελμα αυτό, θεωρούμενο ως λειτούργημα, διέπεται από τους αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες, την Ιερά Παράδοση και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας ή τους αντίστοιχους ιερούς κανόνες άλλων επίσημα αναγνωρισμένων δογμάτων, τα δε καθήκοντά του ορίζονται από το ορθόδοξο χριστιανικό δόγμα. Ειδικότερα, ο κληρικός εκτελεί την ακολουθία, κατά το τυπικό της κάθε περίστασης, εκφωνεί το κατά περίπτωση κήρυγμα, δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών, τους συμβουλεύει, τους βοηθάει και τους εμψυχώνει.

Ως εφημέριος σε κάποια ενορία, ασχολείται με την οργάνωση της ζωής της ενορίας του, τη δημιουργία κοινωνικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων και αναπτύσσει δράση ως κομβικό σημείο αναφοράς για την προσέγγιση, την επικοινωνία και την αλληλοκατανόηση των ανθρώπων. Επίσης, φροντίζει ο ιερός ναός να γίνει χώρος λατρείας και έμπρακτης χριστιανικής αγάπης και παίρνει πρωτοβουλίες για τη θεραπεία ή την προσωρινή ανακούφιση των ευάλωτων ή κοινωνικά αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων, ατόμων και μειονοτήτων.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζει, διαφέρουν ανάλογα με το βαθμό που φέρει στην ιεραρχία της εκκλησίας, τα καθήκοντα που επιτελεί και το χώρο όπου υπηρετεί, αλλά και τις κοινωνικές δραστηριότητες που αναλαμβάνει.

Ο ιερός ναός και η ενορία του, αποτελούν τον κύριο χώρο ενασχόλησης του ιερέα, ενώ πολλές φορές αναγκάζεται να μεταβεί και σε άλλους χώρους, όπως σε σπίτια για τέλεση αγιασμού, σε επιχειρήσεις ή έργα υποδομής για τελετές εγκαινίων και γενικά όπου του ζητείται να τελέσει κάποια θρησκευτική πράξη ή Μυστήριο. Η υπηρεσία του σε χωριά ή κωμοπόλεις θεωρείται ότι είναι δύσκολη λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην ύπαιθρο, αντιθέτως δε στις μεγάλες πόλεις δεν είναι συνήθως δύσκολες, εάν εξαιρέσει κανείς ορισμένες περιόδους έντονης θρησκευτικής ζωής, όπως η Μεγάλη Εβδομάδα.

Το λειτούργημα του ιερέα, είναι τέτοιο, ώστε τον φέρνει σε επαφή με άτομα κάθε κοινωνικο-εκπαιδευτικού επιπέδου και ηθικής, αλλά και με κάθε είδους πάσχοντες, αντιμετωπίζοντας μερικές φορές δύστροπους ή δύσκολους ανθρώπους, το δε ωράριο εργασίας του δεν είναι σταθερό και κυμαίνεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν τόσο σε επίπεδο ενορίας όσο και σε επίπεδο έκτακτων συμβάντων ή επιθυμιών των πιστών.

Οι ορθόδοξοι κληρικοί με συγκεκριμένο βαθμό ιεροσύνης (Μητροπολίτες) ή εκείνοι που επιλέγουν να ανέβουν τη βαθμίδα της ιερατικής ιεραρχίας, είναι άγαμοι.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, η πίστη και η αφοσίωση στα θεία και στο λειτούργημα που ασκεί, η ηρεμία ψυχής, η αγάπη για τον Θεό και τους συνανθρώπους του, η ικανότητα επικοινωνίας με το ποίμνιό του, οι αποστάσεις από κάθε είδους σκοπιμότητα, μικροψυχία ή εμπάθεια, η προσπάθεια που καταβάλλει, μέσω της θείας λειτουργίας, να μεταδώσει πίστη και αγάπη για το Θεό στο ποίμνιό του, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ιερέα.

Παράλληλα δε, ο ιερέας πρέπει να διαθέτει ήθος, ευσέβεια, εγκράτεια, φιλευσπλαχνία, φιλανθρωπία και ταπεινότητα, υπομονή και επιμονή, υψηλό αίσθημα προσφοράς και πρωτοβουλίας, όπως επίσης απόλυτη εχεμύθεια για όσα του εμπιστεύονται οι άνθρωποι με την εξομολόγηση. Επίσης, πρέπει να έχει, πίστη στο Θεό και αγάπη για τους ανθρώπους.

Σπουδές:
Για να γίνει κάποιος ιερέας μπορεί να σπουδάσει στα τμήματα Θεολογίας ή Κοινωνικής Θεολογίας των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές επίσης μπορούν να γίνουν στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βελλάς Ιωαννίνων, και Ηρακλείου Κρήτης. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Οι Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες καταρτίζουν στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, παρέχουν εκπαίδευση και χορηγούν πτυχία ισότιμα με εκείνα των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Μπορεί ακόμη να σπουδάσει σε Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο ή Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο ιερέας μπορεί να απασχοληθεί στον τομέα της Εκκλησιαστικής Διακονίας, ως ιερωμένος για την κάλυψη αναγκών του εφημεριακού κλήρου στον ελλαδικό χώρο ή για τον ελληνισμό της διασποράς ή σε διάφορες υπηρεσίες εκκλησιαστικής κοινωνικής διακονίας, σε διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου, στην τοπική αυτοδιοίκηση και ως καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση, εφόσον είναι απόφοιτος Θεολογικής Σχολής.

Τέλος, ως καθηγητής στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε διάφορες υπηρεσίες, σε εκδοτικούς φορείς, σε ξεναγήσεις αρχαιολογικών βυζαντινών ή χριστιανικών χώρων.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ