Ερπετολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ερπετολόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται και μελετά συστηματικά τα ερπετά και τα αμφίβια στη φύση ή σε εργαστηριακές συνθήκες ή και τα δυο. Στα ερπετά ανήκουν οι χελώνες, οι κροκόδειλοι, οι σαύρες και τα φίδια, ενώ στα αμφίβια οι φρύνοι, οι βάτραχοι, οι σαλαμάνδρες και οι τρίτωνες.

Ένας ερπετολόγος θα πρέπει να συγκεντρώνει πληροφορίες και υλικό για το αντικείμενο της μελέτης του, όπως νεκρά ζώα, υπολείμματα τροφής, περιττώματα, σωματικές μετρήσεις των ζώων, θερμοκρασίες των ζώων και του περιβάλλοντος, στοιχεία του βιοτόπου όπου ζουν, κάνει καταμέτρηση των πληθυσμών, παρακολουθεί τα ζώα με πομπούς και γενικά παρακολουθεί τη συμπεριφορά των ζώων στη φύση.

Κατόπιν θα επεξεργαστεί αυτά τα στοιχεία που συγκέντρωσε στο εργαστήριο π.χ. θα κάνει αναλύσεις των νεκρών ζώων και ανάλυση των περιεχομένων του στομαχιού τους. Μπορεί επίσης να κρατήσει μερικά ζώα στο εργαστήριο, ώστε να δει πώς συμπεριφέρονται κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Τα αποτελέσματα θα τα επεξεργαστεί στον υπολογιστή για να βγουν στατιστικά αποτελέσματα, όπως υπολογισμός των πληθυσμών των ερπετών ή οι θερμοκρασίες του σώματος αυτών. Τέλος, θα πρέπει να γράψει αναφορές και συμπεράσματα σχετικά με τις μελέτες του.

Αν τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτής είναι σημαντικά και πρωτογενή, θα δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά ή θα παρουσιαστούν σε επιστημονικά συνέδρια.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών χρησιμοποιούνται σε πρακτικό επίπεδο, για συγκεκριμένες παρεμβάσεις με στόχο την προστασία των ειδών που απειλούνται ή εξαφανίζονται. Σ’ αυτά τα πλαίσια, εκτός από τις εργαστηριακές μελέτες, ο ερπετολόγος συμβάλλει με συγγραφή άρθρων και ενημερωτικών κειμένων, συμμετέχει σε εκδόσεις και ευαισθητοποιεί το κοινό διά μέσου της ενημέρωσης.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο ερπετολόγος πρέπει να συνδυάζει τη δουλειά πεδίου με την εργαστηριακή. Θα πρέπει δηλαδή να δουλεύει για μεγάλα διαστήματα στη φύση, αλλά και στο εργαστήριο. Είναι απαραίτητο, αφού αποφασίσει με ποιο θέμα ή είδος ερπετού ή αμφιβίου θα ασχοληθεί, σε πυκνά χρονικά διαστήματα να επισκέπτεται τις περιοχές ή την περιοχή όπου ζει αυτό το ζώο. Επίσης θα πρέπει να διαθέτει έναν εργαστηριακό χώρο όπου να μπορεί να κάνει τις αντίστοιχες αναλύσεις.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το βασικότερο είναι η αγάπη και η εκτίμηση για αυτή την ομάδα ζώων. Δεν μπορεί να γίνει κάποιος ερπετολόγος αν δεν εκτιμά και συμπαθεί ιδιαίτερα τα ερπετά και τα αμφίβια.

Θα πρέπει επίσης να είναι άτομο που αγαπά να βρίσκεται στη φύση και δεν τον ενοχλούν οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να πρέπει να πάει σε κάποιο μέρος και να μείνει σε σκηνή, μόνος του ή με άλλους. Θα πρέπει επίσης να αγαπά το περπάτημα.

Σε τέτοιες εργασίες το ομαδικό πνεύμα βοηθά πάντα, γιατί συνήθως η εργασία πεδίου (δηλαδή η εργασία στη φύση) γίνεται από δυο ή περισσότερα άτομα. Η παρατηρητικότητα είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα, γιατί τα ερπετά συνήθως κρύβονται και απαιτείται αυτό το προσόν για να εντοπιστούν.

Σπουδές:
Η άσκηση του επαγγέλματος αυτού προϋποθέτει σπουδές στα τμήματα Βιολογίας των Πανεπιστημίων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Ουσιαστικά, όμως, η ειδικότητα του ερπετολόγου δεν νοείται παρά σαν εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας, της οποίας το αντικείμενο είναι τα ερπετά. Αυτή μπορεί να είναι μάστερ ή/και διδακτορικό. Στο εξωτερικό μπορεί κάποιος να σπουδάσει Ζωολογία και μετά να κάνει ειδίκευση στην ερπετολογία.

Τομείς Απασχόλησης:
Οι περισσότεροι ερπετολόγοι δουλεύουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Υπάρχουν γραφεία, μουσεία και πανεπιστήμια που αναλαμβάνουν προγράμματα και μελέτες σχετικά με κάποιες περιοχές ή με κάποιο αντικείμενο μελέτης και χρειάζονται ερπετολόγους.

Μια άλλη πιθανότητα είναι να εργαστούν σε επιστημονικά κέντρα όπως πανεπιστήμια, μουσεία, ή άλλα ερευνητικά κέντρα.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ