Ερευνητής Ψυχολόγος με Ειδίκευση στην Ψυχολογία των ΜΜΕ

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η πραγματοποίηση συστηματικής επιστημονικής έρευνας αναφορικά με τις επιπτώσεις των μέσων ενημέρωσης στην ανθρώπινη συμπεριφορά, καθώς και η μελέτη των πολλαπλών ρόλων που επιτελούν επηρεάζοντας έτσι τους περισσότερους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ανάλογα με το φορέα στον οποίο απασχολείται, χρησιμοποιεί μεθοδολογίες, εργαλεία και τεχνικές, προκειμένου να καταγράψει, να εξετάσει, να διερευνήσει και να αξιολογήσει όλους τους σχετικούς τομείς που συνδέουν τα μέσα ενημέρωσης με τη συμπεριφορά των ατόμων στην εκπαίδευση, στην προάσπιση της ατομικότητας, στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, στη διοίκηση, στο εμπόριο, στην πολιτική, στην αγωγή υγείας κ.λπ.

Ακόμη, ερευνά τις πολύπλοκες σχέσεις που αναπτύσσονται αναφορικά με την ψυχική υγεία, την εγκληματικότητα και τα μέσα ενημέρωσης προτείνοντας τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που αναδύονται. Στα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα, εντάσσονται βασικά ζητήματα αιχμής, όπως η προστασία των ανηλίκων και των μειονοτήτων, ο ρατσισμός στα μέσα ενημέρωσης κ.ά.

Παράλληλα, ασχολείται και με την οργάνωση και την επεξεργασία προγραμμάτων επιμόρφωσης του κοινού και ιδιαίτερα των παιδιών στοχεύοντας σε μια κριτική ανάλυση και ανάγνωση των μηνυμάτων που προβάλλουν τα ΜΜΕ. Τέλος, συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες, όπως επικοινωνιολόγους, δημοσιογράφους, παιδοψυχολόγους κ.ά. για τη διεξαγωγή μακροχρόνιων ερευνών αναφορικά με την ψυχολογική επίδραση που ασκούν στο κοινό τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας σχετίζονται άμεσα με το φορέα στον οποίο απασχολείται. Σε περίπτωση που εργάζεται σε κάποιον ερευνητικό φορέα, είναι δυνατόν να καθορίζει ο ίδιος το ωράριό του και τον τρόπο που θα αξιοποιήσει το χρόνο του για να καλυφθούν οι ανάγκες της δουλειάς του. Συνήθως αντιμετωπίζει φόρτο εργασίας, ενώ είναι συχνές και οι υπερωρίες.

Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες για την εκτέλεση της εργασίας του. Πολλές φορές χρειάζεται να μετακινείται στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετέχει σε συνέδρια και να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών στο αντικείμενό του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτούνται αγάπη για την έρευνα, ευφυΐα, επιμονή, παρατηρητικότητα και μη συμβατική εξέταση των πραγμάτων. Επίσης πρέπει να είναι σε θέση να συνδυάζει στοιχεία από την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, την πολιτική, την ποινική δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία.

Η διορατικότητα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα σε δύσκολο περιβάλλον εργασίας, το ήθος, η εχεμύθεια, ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και η κοινωνική ευαισθησία χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του. Επιπλέον, η δυνατότητα για συχνές μετακινήσεις, η άριστη γνώση ξένων γλωσσών και η καλή γνώση εξειδικευμένων λογισμικών προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή διευκολύνουν τη δουλειά του.

Τέλος, η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα του σε διεθνές επίπεδο θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:
Σπουδές σε προπτυχιακό επίπεδο παρέχονται στα τμήμα Ψυχολογίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο παρέχονται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ψυχολογίας, όπου οργανώνει σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Ψυχολογία και ΜΜΕ».

Πιο συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των σπουδαστών στους πολλαπλούς ρόλους που είναι σε θέση να διαδραματίσουν καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των ΜΜΕ (τηλεόραση, video, φιλμ, εφημερίδες, περιοδικά). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις νέες τεχνολογίες (internet, πολυμέσα). Το πρόγραμμα αποβλέπει στην παραγωγή ερευνητών και συμβούλων σε θέματα ψυχολογίας και ΜΜΕ, οι οποίοι θα μπορούν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά σε ένα ευρύτατο φάσμα του δημοσίου και ιδιωτικού βίου.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί σε ερευνητικά ινστιτούτα του εσωτερικού και του εξωτερικού, σε κέντρα κοινωνικών ερευνών, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στη Δημόσια Διοίκηση, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων κ.α.

Ως πτυχιούχος τμήματος Ψυχολογίας μπορεί να απασχοληθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε ψυχιατρικά ιδρύματα, σε κέντρα υγείας, σε θεραπευτήρια ψυχικών παθήσεων, σε Ιδρύματα Κοινωνικής Πρόνοιας, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Η εμπλοκή της Ψυχολογίας στα μέσα ενημέρωσης, που στη χώρα μας είναι σχεδόν άγνωστη, είναι δυνατόν να συμβάλει καθοριστικά στην ποιοτική αναβάθμιση των πρωταρχικών λειτουργιών της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας που επιτελούν σήμερα τα ΜΜΕ.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ