Ερευνητής Σύγχρονων Θεμάτων Φύλου και Νέων Εκπαιδευτικών και Εργασιακών Περιβαλλόντων στην Κοινωνία της Πληροφορίας

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση εκπαιδευτικών δράσεων, υπηρεσιών και προϊόντων για την προσχολική ηλικία και για άλλους ειδικούς πληθυσμούς, εμπλουτίζοντας την εκπαίδευσή τους με κοινωνική ευαισθησία και προοπτική.

Ειδικότερα, ο ειδικός αυτός μελετά διάφορες διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη διαμόρφωση του ρόλου του φύλου, εξετάζοντας θέματα φύλου και εκπαίδευσης, φύλου και απασχόλησης, φύλου και θετικών επιστημών – νέων τεχνολογιών κ.ά.. Δίνει έμφαση στο νέο κοινωνικοοικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και οργανώνει συστηματικές επιστημονικές έρευνες, επιχειρώντας να συνεισφέρει στην παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης σχετικά με την προώθηση την ισότητας των φύλων σε όλους του τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Συνεργάζεται με άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες στην προσπάθειά του να συλλέξει πληροφορίες και «καλές πρακτικές» για την ισότητα των φύλων στο χώρο της εργασίας και της εκπαίδευσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μελέτη νέων μορφών εκπαίδευσης (εκπαίδευση από απόσταση, διά βίου εκπαίδευση, εκπαίδευση ενηλίκων, επαγγελματική κατάρτιση κ.λπ.), και απασχόλησης (τηλε-εργασία, μερική απασχόληση, άτυπες μορφές απασχόλησης, κ.λ.π.), όπως έχουν διαμορφωθεί στην εποχή της Κοινωνίας της Γνώσης και της Πληροφορίας σε σχέση με την ισότητα των φύλων στα πλαίσια του mainstreaming.

Τέλος, είναι δυνατόν να ασχολείται και με την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού για επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα Φύλου, Νέων Μορφών Εκπαίδευσης και Νέων Μορφών Απασχόλησης αξιοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ηλεκτρονικές πλατφόρμες μάθησης και σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας, που προάγουν την ομαδική εργασία, τη συνεργατική μάθηση και τη διαδραστική επικοινωνία.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με τον τομέα δραστηριοτήτων του και σχετίζονται άμεσα με το φορέα στον οποίο απασχολείται. Σε περίπτωση που εργάζεται σε ερευνητικό φορέα, είναι δυνατόν να καθορίζει ο ίδιος το ωράριό του και τον τρόπο που θα αξιοποιήσει το χρόνο του για να καλυφθούν οι απαιτήσεις της δουλειάς του.

Συνήθως αντιμετωπίζει φόρτο εργασίας, ενώ είναι συχνές και οι υπερωρίες, ιδιαίτερα όταν σχεδιάζει ερευνητικά προγράμματα ή επεξεργάζεται στατιστικά δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωμένος να συνεργάζεται και με άλλους επιστήμονες, ερευνητικούς φορείς και ιδρύματα για να φέρει σε πέρας την εργασία του.

Πολλές φορές χρειάζεται να ταξιδεύει στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετέχει σε συνέδρια και να ενημερώνεται για τα αποτελέσματα σύγχρονων ερευνών στο αντικείμενό του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να ενδιαφέρεται για την έρευνα να διαθέτει παρατηρητικότητα, επιμονή, υπομονή και μη συμβατική θεώρηση των πραγμάτων. Ακόμη, πρέπει να είναι σε θέση να συνδυάζει στοιχεία από την ψυχολογία, την κοινωνιολογία, την πολιτική και τη μεθοδολογία της επιστημονικής κοινωνικής έρευνας.

Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών, το ομαδικό πνεύμα, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα σε δύσκολο περιβάλλον εργασίας διευκολύνουν το έργο του. Ακόμη, ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων, η επαγγελματική ευσυνειδησία και η κοινωνική ευαισθησία χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά του.

Επιπλέον, η δυνατότητα συνεχών μετακινήσεων, η άριστη γνώση ξένων γλωσσών και η καλή γνώση εξειδικευμένων λογισμικών προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή διευκολύνουν τη δουλειά του. Τέλος, η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα του σε διεθνές επίπεδο θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:
Σε προπτυχιακό επίπεδο μπορεί να παρακολουθήσει κανείς παιδαγωγικές σχολές, σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνιολογικών σπουδών, καθώς και τμήματα πληροφορικής.

Σπουδές σε μεταπτυχιακό επίπεδο παρέχονται στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Φύλο και Νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας».

Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση στελεχών εξειδικευμένων σε σύγχρονα θέματα Φύλου, Νέων Μορφών Απασχόλησης και Νέων Μορφών Εκπαίδευσης στα πλαίσια της Κοινωνίας της Πληροφορίας και της Γνώσης. Το ΠΜΣ εισάγει πολλαπλά καινοτόμα για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση στοιχεία: η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται κυρίως από απόσταση και συμπληρώνεται από διά ζώσης σεμιναριακά μαθήματα, υπάρχει θερινός κύκλος μαθημάτων, εφαρμόζεται η διαθεματική προσέγγιση, τα γνωστικά αντικείμενα αναπτύσσονται σε συνδιδασκαλία καθηγητών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Η τυπική διάρκεια του ΠΜΣ για το ΜΔΕ είναι τρία ακαδημαϊκά εξάμηνα και του Δ.Δ. άλλα έξι.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς, κέντρα κοινωνικών ερευνών, όπως το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, στη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, στο υπουργείο Παιδείας, σε φορείς που σχεδιάζουν και υλοποιούν εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα, σε εταιρείες εξειδικευμένων τεχνολογικών εφαρμογών και λογισμικών προγραμμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά και ως ελεύθερος επαγγελματίας αναπτύσσοντας ερευνητικές συνεργασίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι ερευνητές με μεταπτυχιακή εξειδίκευση, καταρτισμένους σε θεωρία, έρευνα και πρακτική εφαρμογή σε θέματα ισότητας στα νέα εκπαιδευτικά και εργασιακά περιβάλλοντα, οι οποίοι μπορούν να καταλάβουν ήδη διαμορφωμένες θέσεις εργασίας από ευρωπαϊκές και εθνικές δράσεις που αφορούν στην προώθηση των ίσων ευκαιριών των δύο φύλων, στον ιδιωτικό τομέα (βιομηχανίες, επιχειρήσεις, τράπεζες, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, διαχειριστικές αρχές ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κοινοτικών πρωτοβουλιών), στο δημόσιο τομέα (υπηρεσίες και γραφεία ισότητας υπουργείων, περιφερειών, νομαρχιών, δήμων και κοινοτήτων κ.ά.), σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις κ.λπ., συμβάλλοντας αποφασιστικά στη διαμόρφωση νέων πολιτικών για την ισότητα των φύλων που θα εκπορεύονται από την επιστημονική γνώση σχετικά με τις νέες συνθήκες της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας της πληροφορίας.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ