Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του αποτελεί η έρευνα και η μελέτη της ιστορικής περιόδου της Τουρκοκρατίας, με έμφαση στην οικονομική και κοινωνική ιστορία του Ελληνισμού κατά την εποχή εκείνη.
Ειδικότερα, ειδικός τουρκολογίας ασχολείται με την έρευνα, την ανάλυση και την επιστημονική αξιοποίηση των πηγών της ελληνικής ιστορίας που είναι γραμμένες στην τουρκική γλώσσα και γραφή της οθωμανικής περιόδου και είναι ακόμα σχεδόν στο σύνολό τους άγνωστες, καθώς βρίσκονται διασκορπισμένες σε μορφή τουρκικών εγγράφων σε διάφορα δημόσια, εκκλησιαστικά, μοναστηριακά και ιδιωτικά αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Το ερευνητικό του έργο δεν αποβλέπει στην πλήρη κάλυψη της ιστορίας και του πολιτισμού των τουρκικών λαών, αλλά επικεντρώνεται στην εξέταση των διοικητικών, κοινωνικών και οικονομικών μηχανισμών του οθωμανικού κράτους και στη θέση των υπόδουλων λαών, και ειδικότερα του ελληνικού, μέσα σε αυτούς. Παράλληλα, καθώς είναι εξοικειωμένος τόσο με τη σύγχρονη τουρκική γλώσσα όσο και με τη γραπτή γλώσσα της οθωμανικής περιόδου είναι σε θέση να εξετάζει κριτικά τους διάφορους τύπους εγγράφων και γραφών και να εξάγει ασφαλή ιστορικά συμπεράσματα.
Συχνά συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες, όπως ιστορικούς, φιλολόγους της τουρκικής, της αραβικής και της περσικής γλώσσας, ειδικούς παλαιογραφίας, διπλωμάτες κ.ά.
Συνθήκες Εργασίας:
Μπορεί να δουλεύει μόνος του, αλλά συνήθως συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες ανάλογα με την εργασία που έχει αναλάβει. Χρειάζεται να ταξιδεύει αρκετά συχνά για να κάνει επιτόπιες έρευνες, να συλλέγει πληροφοριακό υλικό από βιβλιοθήκες και αρχεία υπηρεσιών, οργανισμών, μουσείων, και να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Όταν συγγράφει τις επιστημονικές του μελέτες ή προετοιμάζει τα άρθρα του εργάζεται σε γραφείο. Πολλές φορές, αν υπάρχει πίεση χρόνου για την εκτέλεση μιας εργασίας, μπορεί να δουλεύει πολλές ώρες, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετη πνευματική και σωματική κόπωση.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Διακρίνεται για την αγάπη του για την ιστορία και τον πολιτισμό, την ερευνητική και την αναλυτική του σκέψη, τη μεθοδικότητα, την υπομονή και την επιμονή του. Χρειάζεται να διαθέτει κριτική σκέψη, ικανότητα σύνθεσης, ευρύτητα πνεύματος και παρατηρητικότητα.
Απαιτείται, επίσης, να διαθέτει κοινωνικές δεξιότητες, καλή γνώση ξένων γλωσσών και κυρίως της τουρκικής, ικανές γνώσεις της αραβικής και της περσικής, εξοικείωση με την οθωμανική παλαιογραφία και διπλωματία, επιδεξιότητα στο χειρισμό βασικών προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και δυνατότητα πρόσβασης σε αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.
Η βιβλιογραφική του κατάρτιση, το ενδιαφέρον του για ανακάλυψη νέων ιστορικών στοιχείων και η δυνατότητα για πραγματοποίηση συχνών ταξιδιών για συλλογή πραγματολογικού υλικού σε αρχεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού θεωρούνται βασικές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
Σπουδές:
Ο ερευνητής-ειδικός τουρκολογίας μπορεί να είναι απόφοιτος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών Αθήνας του Ε.Κ.Π.Α.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ιστορικός μελετητής και ερευνητής σε βιβλιοθήκες, κέντρα μελετών, πνευματικά ιδρύματα, διεθνείς οργανισμούς και ερευνητικά ινστιτούτα, όπως το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών.
Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως εμπειρογνώμων ή ακόλουθος διπλωματικών αποστολών ή διερμηνέας ή ειδικός σύμβουλος σε διάφορα υπουργεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε τουριστικούς οργανισμούς, σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, αλλά και σε διάφορους άλλους φορείς και υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)