Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε ανθρώπους που έχουν αποφυλακιστεί, με σκοπό την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Ειδικότερα, το κύριο έργο του επιμελητή επανένταξης αποφυλακισμένων αφορά στη συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των αποφυλακισμένων, που βιώνουν ή απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό.
Ακολουθώντας συγκεκριμένες επιστημονικές αρχές, επαγγελματική δεοντολογία, αλλά και εναλλακτικές προσεγγίσεις έρχεται σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο, μελετά το πρόβλημά του, εντοπίζει λύσεις, παρεμβαίνει προς τους αρμόδιους φορείς και τον υποστηρίζει σε όλη την προσπάθειά του για την επίτευξη του στόχου του, το ξεπέρασμα πιθανών δυσκολιών και την ικανοποίηση των αναγκών του.
Ακόμη, αναπτύσσει συνεργασία με δημόσιους φορείς κοινωνικής πρόνοιας και οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης με σκοπό την ενημέρωση και υποστήριξη των ατόμων αυτών σε ζητήματα περίθαλψης ή χορήγησης επιδομάτων κ.λπ.
Επίσης, συνεργάζεται με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κέντρα πληροφόρησης, μονάδες φιλοξενίας, σωματεία, συλλόγους κ.ά., με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων συνοδευτικών υποστηρικτικών υπηρεσιών προς την ευάλωτη αυτή κατηγορία του πληθυσμού. Μέσα από τη δράση του προωθεί την αρχή της ισότητας των ευκαιριών σε τομείς της κοινωνίας, όπως η κοινωνική πρόνοια, η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση κ.ά.
Συνθήκες Εργασίας:
Ανάλογα με το φορέα στον οποίο απασχολείται καθορίζονται το καθημερινό του ωράριο και οι επιμέρους δραστηριότητές του. Εργάζεται σε γραφείο, όπου παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και πληροφόρηση ή ασχολείται με την τήρηση αρχείου και τον προγραμματισμό της εργασίας του.
Συχνά χρειάζεται να μετακινείται και να έρχεται σε επαφή με αποφυλακισμένους που χρειάζονται βοήθεια, με αποτέλεσμα να εργάζεται κάτω από δυσμενείς συνθήκες, μεγάλη ψυχολογική πίεση και συναισθηματική φόρτιση, ενώ το ωράριό του προσαρμόζεται στις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά.
Επίσης, ενημερώνεται συνεχώς για θέματα του άμεσου ενδιαφέροντός του συμμετέχοντας σε συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια για καινοτόμες μεθόδους υποστήριξης και κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισμένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες για την διεξαγωγή μακροχρόνιων ερευνών και την υποβολή προτάσεων προς την πολιτεία για τη βελτίωση των μέτρων κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας προς τους φυλακισμένους και τους αποφυλακισμένους.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η υψηλή επιστημονική του κατάρτιση, το ενδιαφέρον και η αγάπη για τον άνθρωπο, η ευσυνειδησία και η υπευθυνότητα χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο επαγγελματία. Η κατανόηση, ο σεβασμός, η ευαισθησία, η διακριτικότητα, η επιμονή και η ψυχική αντοχή αποτελούν βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς του.
Επίσης, η απόκτηση δεξιοτήτων συμβουλευτικής και η διαρκής ενημέρωση σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, ατομικών και πολιτισμικών διαφορών, όπως και σε νομικά ζητήματα θεωρούνται απαραίτητα εφόδια για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.
Ακόμη, η δυνατότητα συχνών μετακινήσεων, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η προσαρμοστικότητα σε δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας, η γνώση ξένων γλωσσών και η επιδεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή διευκολύνουν τη δουλειά του.
Σπουδές:
Ο επιμελητής επανένταξης αποφυλακισμένων συνήθως είναι απόφοιτος τμημάτων κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών.
Πιο συγκεκριμένα, σπουδές παρέχονται στο τμήματα Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Επίσης, σπουδές παρέχονται στο τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δ.Π.Θ., στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου και από τα τμήματα Ψυχολογίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Επιπλέον, ο επιμελητής κοινωνικής αρωγής μπορεί να είναι απόφοιτος των τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να απασχοληθεί στο δημόσιο τομέα, σε φορείς και υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε αναμορφωτήρια ανηλίκων και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέσεις σχεδιασμού, υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας και κοινωνικής παρέμβασης για την επανένταξη των αποφυλακισμένων.
Επίσης, μπορεί να εργαστεί σε οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας και ασφάλισης, κέντρα πρόληψης ή απεξάρτησης, ιδρύματα προστασίας ανηλίκων, κέντρα πληροφόρησης και υποστήριξης ευπαθών ομάδων και σε ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με την οργάνωση και την πραγματοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής παρέμβασης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, μεταβατικά σχολεία κ.α.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)