Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εντομολογία είναι η επιστημονική μελέτη των εντόμων. Τα έντομα έχουν τεράστια σημασία για το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων γενικά. Τα επιβλαβή έντομα προκαλούν καταστροφές σε διάφορους τομείς της γεωργίας ή στα αποθηκευμένα τρόφιμα και μεταδίδουν πολλές ασθένειες στα ζώα και τους ανθρώπους. Τα χρήσιμα έντομα ελέγχουν τους πληθυσμούς των επιβλαβών και βοηθούν στη γονιμοποίηση των φυτικών ειδών.
Ο εντομολόγος ασχολείται με τη φυσιολογία, τη διανομή και το βιότοπο των εντόμων, συστήνει τις μεθόδους αντιμετώπισης των επιβλαβών, ερευνά και αξιολογεί το ρόλο τους στα δάση, τη γεωργία, την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, μελετά την επίδραση των φυτοφαρμάκων στα έντομα κ.ά. Συνήθως ειδικεύεται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η εφαρμοσμένη γεωργία και η δασική εντομολογία, η μελισσοκομία (πολιτισμός μελισσών), η ταξινόμηση και η εξέλιξη, η οικολογία εντόμων, η φυσιολογία εντόμων ή η τοξικολογία εντομοκτόνου.
Συχνά συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες σε προγράμματα όπως η ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων που είναι ανθεκτικά στα έντομα ή ο περιορισμός των ασθενειών ζώων και φυτών οι οποίες μεταδίδονται από τα έντομα.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο εντομολόγος δουλεύει στο εργαστήριό του αλλά και στο περιβάλλον όπου ζουν τα έντομα τα οποία μελετά αντιμετωπίζοντας συχνά αντίξοες συνθήκες. Η επιτόπια έρευνα μπορεί να είναι επίπονη και πολλές φορές απαιτεί μακρινά ταξίδια για εκτεταμένες χρονικές περιόδους.
Πολλές φορές αναγκάζεται να υπερβεί το κανονικό του ωράριο ιδιαίτερα όταν ασχολείται με την έρευνα. Όταν εργάζεται στην ύπαιθρο πρέπει να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για να αποφεύγει πιθανούς τραυματισμούς, μολυσματικές ασθένειες, αλλεργίες κ.ά.
Τέλος, πρέπει να παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια και διαλέξεις καθώς και τη βιβλιογραφία και την αρθρογραφία αναφορικά με το αντικείμενό του.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αγάπη για τη φύση, το ενδιαφέρον για την έρευνα και η αντοχή σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
Ακόμα, σημαντικά προσόντα είναι η παρατηρητικότητα, η μεθοδικότητα, η υπομονή και η επιμονή καθώς και οι γνώσεις μαθηματικών και βιολογίας.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα τμήματα Βιολογίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Μπορεί επίσης να σπουδάσει κανείς Γεωπονίας, Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας, των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα. Καθώς και στα τμήματα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Ουσιαστικά πάντως η ειδικότητα του εντομολόγου δεν νοείται χωρίς εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας με αντικείμενο τα έντομα, σε επίπεδο μάστερ ή διδακτορικό. Στο εξωτερικό μπορεί να σπουδάσει κανείς Ζωολογία, με την εντομολογία ως τμήμα του προγράμματος των σπουδών του σε συνδυασμό με ένα από τα εξής πεδία: βοτανική, χημεία, φυσιολογία, μικροβιολογία, μαθηματικά, παθολογία εγκαταστάσεων ή γενετική, και στη συνέχεια να κάνει εξειδίκευση στην εντομολογία.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο εντομολόγος μπορεί να εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα των πανεπιστημίων ή ερευνητικά και επιστημονικά κέντρα. Η έρευνα αφορά διάφορους τομείς που στοχεύουν στην καταπολέμηση των παρασίτων συγκομιδών και των ανθρώπινων και ζωικών ασθενειών που μεταδίδονται από τα έντομα.
Αυτοί οι τομείς περιλαμβάνουν: το βιολογικό έλεγχο των επιβλαβών εντόμων και των ζιζανίων, τη χρήση των ευεργετικών εντόμων, την ολοκληρωμένη διαχείριση παρασίτων, τη χρήση των εντομοκτόνων σε συνδυασμό με διάφορα άλλα μέτρα για τον έλεγχο των παράσιτων, την ανάπτυξη, δοκιμή και εγγραφή των εντομοκτόνων, την ταξινόμηση και την τεκμηρίωση της πανίδας εντόμων, και την κτηνιατρική και ιατρική εντομολογία.
Μπορεί επίσης να εργαστεί σε μουσεία, σε φαρμακευτικές και αγροχημικές εταιρείες παρασκευής κ.ά. Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί σε οργανισμούς προστασίας συγκεκριμένων ομάδων εντόμων ή σε προγράμματα και φορείς προστασίας του περιβάλλοντος και της φύσης.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)