Εμπορικός Ακόλουθος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η διασφάλιση, η υποστήριξη και η προώθηση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων σε χώρες του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα, ο Εμπορικός Ακόλουθος παρακολουθεί τη γενική οικονομική κατάσταση και τις οικονομικές εξελίξεις των κρατών της αρμοδιότητάς του και αναλύει την παραγωγή, το εξωτερικό εμπόριο και τις διεθνείς συναλλαγές των χωρών αυτών σε σχέση με την παραγωγή και το εξωτερικό εμπόριο της Ελλάδας. Καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό και παρέχει κάθε δυνατή διευκόλυνση για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ακόμη, συμβάλει στη συγκρότηση συλλογικών φορέων και ομάδων στήριξης των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων και την προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, ειδικότερα σε ζητήματα σύστασης και λειτουργίας μεικτών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, μεταφοράς τεχνολογίας, υπεργολαβιών, συμπαραγωγής προϊόντων, αντισταθμιστικού εμπορίου και τουριστικής πολιτικής.

Ενημερώνει την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠ.ΕΞ.) για μέτρα οικονομικού, εμπορικού ή δημοσιονομικού χαρακτήρα που μελετώνται ή λαμβάνονται από τις χώρες της αρμοδιότητάς του και αφορούν στο εξωτερικό εμπόριο, στη σύναψη διεθνών οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών, στις εμπορικές συμβάσεις και στην τελωνειακή νομοθεσία.

Επιπλέον, μεριμνά για την ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών με στόχο τη συνεχή και προοδευτική αύξηση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και προβαίνει στις αναγκαίες προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύναψη συμφωνιών οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της αρμοδιότητάς του.

Διοργανώνει συνέδρια, συμπόσια και ημερίδες με σκοπό την προβολή των δυνατοτήτων και προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, την ανάπτυξη σύγχρονων μορφών επενδύσεων, μεταφοράς τεχνολογίας και επιχειρηματικής συνεργασίας και την ανάπτυξη επιχειρηματικών σχέσεων στις χώρες της αρμοδιότητάς του. Προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για την προστασία των δικαιωμάτων βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιωτών και υποβοηθά στις πράξεις και συμβάσεις μεταφοράς τεχνολογίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, μελετά και εισηγείται για θέματα που αφορούν την οργάνωση εκθέσεων ελληνικών προϊόντων, την εγκατάσταση μόνιμων ή προσωρινών εκθετηρίων στις χώρες της αρμοδιότητάς του, καθώς και την προβολή και διαφήμιση των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων με τα πιο πρόσφορα μέσα.

Επίσης, παρέχει κάθε χρήσιμη πληροφορία στους ελληνικούς εμπορικούς οίκους για εισαγωγικούς και εξαγωγικούς οίκους της περιφέρειάς του, καθώς και κάθε δυνατή συνδρομή για την τοποθέτηση των προϊόντων τους. Διοργανώνει εμπορικές και επιχειρηματικές αποστολές από και προς τη χώρα αρμοδιότητάς του, υποστηρίζει την εκτέλεση του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (Ν.2996/2002, Φ.Ε.Κ. 62 Α’) και υποβάλλει μελέτες και εισηγήσεις για νέες δράσεις επί θεμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας και ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Τέλος, εισηγείται επί θεμάτων αγροτικής πολιτικής και αγροτικής συνεργασίας, βιομηχανικής πολιτικής και συνεργασίας, πολιτικής επικοινωνιών και συνεργασίας στον τομέα των επικοινωνιών, πολιτικής έρευνας και τεχνολογίας και συνεργασίας στους εν λόγω τομείς, τουριστικής πολιτικής και συνεργασίας, πολιτικής και συνεργασίας σε θέματα χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών, καθώς και επί άλλων συναφών πολιτικών και συνεργασιών.

Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του Εμπορικού Ακόλουθου είναι πνευματική και μπορεί να εκτελείται σε ποικίλους χώρους με σκοπό τη διασφάλιση, την υποστήριξη και την προώθηση των ελληνικών οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων στις χώρες αρμοδιότητάς του.

Οι συνθήκες εργασίας του είναι πολύ καλές, αλλά πολλές φορές αναγκάζεται να μετακινείται σε πρεσβείες άλλων χωρών και να συμμετέχει σε γεύματα εργασίας για την προώθηση των ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να διαθέτει ενεργητικότητα, ιδιαίτερη μεθοδικότητα, ερευνητικό πνεύμα, ευστροφία, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα αλλά και οξύ πολιτικό και επιχειρηματικό κριτήριο και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.

Πρόκειται για ένα επάγγελμα με αρκετό γόητρο και κύρος, κατάλληλο για ανθρώπους που αγαπούν την πολιτική, τις δημόσιες σχέσεις, τα ταξίδια και τη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς. Το ήθος, ο δυναμικός χαρακτήρας, η συνέπεια, η οργάνωση και η γενικότερη πνευματική καλλιέργεια θεωρούνται χρήσιμα εφόδια για την άσκηση του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει στις κοινωνικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες της χώρας στην οποία υπηρετεί, μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων του. Η άριστη γνώση ξένων γλωσσών, η καλή γνώση Η/Υ, της ιστορίας, της οικονομίας, των λαογραφικών παραδόσεων, των ηθών και εθίμων των διαφόρων χωρών και η ευχέρεια στις δημόσιες σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες δεξιότητες για την επιτυχή έκβαση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων.

Σπουδές:
Για να γίνει κανείς εμπορικός ακόλουθος χρειάζεται να έχει σπουδάσει σε αντίστοιχα τμήματα των Α.Ε.Ι. που προσφέρουν σπουδές σε συναφές αντικείμενο, να γνωρίζει άριστα την αγγλική και γαλλική ή άλλες γλώσσες και να επιτύχει στις εξετάσεις της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπου η διάρκεια φοίτησης διαρκεί δώδεκα (12) μήνες, ενώ στη συνέχεια οι υποψήφιοι ακόλουθοι πρεσβειών κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε πρεσβείες ή σε αντίστοιχα τμήματα του υπουργείου Εξωτερικών.

Σπουδές, επίσης, προσφέρονται στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, όπου η διάρκεια των σπουδών είναι δύο χρόνια, ενώ οι σπουδαστές πληρώνονται και έχουν τον τίτλο του δόκιμου δημοσίου υπαλλήλου.

Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται σε Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που αποτελούν τμήματα των διπλωματικών ή έμμισθων προξενικών αρχών, με πολύ καλές σχετικά απολαβές, αφού στις αμοιβές του προστίθενται επιδόματα για απασχόληση εκτός Ελλάδας.

Σήμερα λειτουργούν πενήντα δύο (52) Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε χώρες με ιδιαίτερο οικονομικό και εμπορικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Επίσης, λειτουργεί Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη, για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών της Βόρειας Ελλάδας.

Τέλος, μπορεί, επίσης, να εργασθεί ως σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ