Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η εκτίμηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας και διαφόρων άλλων αγαθών μιας επιχείρησης και η αποτίμηση των απωλειών που καλύπτονται από ασφαλιστικές πολιτικές είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας του.
Πιο συγκεκριμένα, ο εκτιμητής επιχειρήσεων καθορίζει την ποιότητα ή την αξία της ακίνητης περιουσίας της επιχείρησης, όπως είναι ο κτιριακός και βιομηχανικός εξοπλισμός της, αλλά και κάθε κινητού περιουσιακού στοιχείου της, όπως είναι τα έργα τέχνης, οι πολύτιμοι λίθοι, τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα που προορίζονται για πώληση ή για ασφάλιση.
Ακόμη, εκτιμά την έκταση των ζημιών ή των απωλειών που καλύπτονται από ασφαλιστήρια συμβόλαια, συντάσσει εκθέσεις και τις παρουσιάζει στη διοίκηση, τους πελάτες του ή τους θεσμικούς φορείς. Τέλος, για την εκτίμηση της αξίας των επιχειρήσεων έχει στη διάθεσή του πολυάριθμους τρόπους (ονομαστική αξία, λογιστική αξία, χρηματιστηριακή αξία, πραγματική αξία, αξία εκκαθάρισης κ.ά.), από τους οποίους καθορίζει τη μεθοδολογία που ταιριάζει καλύτερα στις συνθήκες της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία ενός εκτιμητή επιχειρήσεων έχει αυξημένη ευθύνη και αναπόφευκτο άγχος. Συνήθως εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες από άλλους εργαζόμενους, αφού ο όγκος της δουλειάς του είναι απρόβλεπτος.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Εκτός από τις οικονομικές γνώσεις του, χρειάζεται να διαθέτει οργανωτικότητα, μεθοδικότητα και υπευθυνότητά. Τέλος, η γνώση ξένων γλωσσών και η δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή αποτελούν απαραίτητα εφόδια για κάποιον που ενδιαφέρεται να κάνει καριέρα στο χώρο αυτό.
Σπουδές:
Ο εκτιμητής επιχειρήσεων είναι συνήθως απόφοιτος των κλάδων Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τέλος, ένας μεταπτυχιακός πανεπιστημιακός τίτλος αποτελεί σημαντικό εφόδιο για την είσοδο στο συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο εκτιμητής επιχειρήσεων μπορεί να εργαστεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή οργανισμό του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα. Πιο συγκεκριμένα, απασχολείται σε εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σε εταιρείες χρηματοοικονομικές και επενδύσεων, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και σε τραπεζικούς οργανισμούς.
Επίσης, μπορεί να εργαστεί ως αναλυτής και εκτιμητής κινδύνου σε ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλιστικούς οργανισμούς και ακόμη ως ποσοτικός αναλυτής επενδύσεων και στέλεχος διοίκησης κινδύνου σε τράπεζες και συναφείς ιδιωτικές εταιρείες.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)