Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η επεξεργασία των αποτελεσμάτων μιας εκλογικής διαδικασίας και η ερμηνεία τους με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων στατιστικών αναλύσεων. Ειδικότερα, χρησιμοποιεί τις κύριες στατιστικές μεθόδους που εφαρμόζονται στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες προκειμένου να διεξάγει δειγματοληπτικές έρευνες (exit polls) και να είναι σε θέση να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα και προβλέψεις για το αποτέλεσμα μιας εκλογικής αναμέτρησης.
Ακολουθεί τα διαδοχικά στάδια της ερευνητικής διαδικασίας με ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων (συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια, κλίμακες κ.λπ.), αναλύει τα στοιχεία με χρήση ποσοτικών και ποιοτικών μεθόδων, κατασκευάζει πίνακες και γραφήματα, τα οποία παρουσιάζει στο κοινό.
Συνεργάζεται συνήθως με τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου ανακοινώνει τα αποτελέσματα των ερευνών του από διάφορες περιοχές, όπου πραγματοποιούνται οι δειγματοληψίες, προβαίνει σε εκτιμήσεις πρόθεσης ψήφου των πολιτών, προγνωστικά τελικού ποσοστού ψήφων και συμμετέχει σε ενημερωτικές εκπομπές και πολιτικές συζητήσεις για την ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών.
Για την εκτέλεση της εργασίας του χρησιμοποιεί τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), ειδικά διαμορφωμένα video wall, slides, και σύγχρονα προγράμματα παρουσιάσεων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (powerpoint). Τέλος, μέρος της εργασίας του αποτελεί η συγκριτική μελέτη και παρουσίαση των εκλογικών αποτελεσμάτων σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και σε σχέση με τα αποτελέσματα άλλων χωρών σε ανάλογες συνθήκες.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε γραφείο, όπου επεξεργάζεται τα αποτελέσματα των ερευνών του σε συνεργασία, συνήθως, με έμπειρους επιστήμονες, όπως κοινωνιολόγους, στατιστικολόγους, πολιτικούς επιστήμονες κ.ά. Συχνά χρειάζεται να συμμετέχει σε ενημερωτικές εκπομπές σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, γεγονός που απαιτεί αρκετές μετακινήσεις, αλλά και προετοιμασία για τις παρουσιάσεις του.
Τέλος, οφείλει να ενημερώνεται για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, καθώς επηρεάζουν την πρόθεση ψήφου και τη γενικότερη συμπεριφορά των πολιτών.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται άριστη γνώση της στατιστικής επιστήμης και των τεχνικών των δειγματοληπτικών ερευνών, κριτική σκέψη, βαθειά γνώση και διαρκής ενημέρωση γύρω από την πολιτική, κοινωνική κατάσταση, τις εξελίξεις και τις τάσεις που παρατηρούνται.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος είναι η άριστη γνώση μιας ή περισσοτέρων ξένων γλωσσών και η επιδεξιότητα στη χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα για την ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων και η ευχέρεια στο γραπτό και προφορικό λόγο διευκολύνουν τη δουλειά του.
Τέλος, ο εκλογολόγος πρέπει να είναι παρατηρητικός, αντικειμενικός, ιδιαίτερα προσεχτικός και υπεύθυνος έχοντας συναίσθηση του αντίκτυπου που μπορεί να έχουν οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις του.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Απαραίτητα είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε γνωστικά αντικείμενα, όπως: Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».
Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με πολιτικές και κοινωνικές έρευνες, οργανισμούς και ερευνητικά ιδρύματα και ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί στη δημόσια διοίκηση, στη Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε φορείς που ασχολούνται με την πολιτική ανάλυση, την πολιτική θεωρία και τις διεθνείς σχέσεις, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε εταιρείες δημοσκοπήσεων. Επίσης είναι δυνατόν να εργαστεί ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)