Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η φυτοθεραπεία ξεκινάει σχεδόν με την παρουσία του ανθρώπου στη Γη, ο οποίος πολύ γρήγορα έμαθε να ξεχωρίζει τα φυτά σε εχθρικά, όταν τον έβλαπταν, και σε ωφέλιμα, όταν μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για τροφή ή για να ανακουφίθει από τυχόν προβλήματα υγείας.
Στις μέρες μας, ο ειδικός φυτοθεραπείας χορηγεί φαρμακευτικά σκευάσματα από συγκεκριμένα τμήματα φυτών που περιέχουν συστατικά με τις κατάλληλες θεραπευτικές ιδιότητες, για την καταπολέμηση συγκεκριμένων παθήσεων. Η φυτοθεραπεία θεωρείται ωφέλιμη για τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις και θεωρείται ότι βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Συνθήκες Εργασίας:
Ο φυτοθεραπευτής συνήθως εργάζεται μόνος του, αλλά είναι δυνατόν να συνεργάζεται και με άλλους επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων. Συχνά διαθέτει δικό του θεραπευτήριο, όπου δέχεται τους πελάτες του. Είναι υποχρεωμένος να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής του χώρου εργασίας του και του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί και για την προσωπική του υγιεινή και προστασία.
Ο χώρος όπου προσφέρει τις υπηρεσίες του πρέπει να είναι άνετος, φιλικός και ευχάριστος, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους εργαζόμενους. Το ωράριο εργασίας καθορίζεται από τον αριθμό και τις ανάγκες της πελατείας του. Χρειάζεται, τέλος, να παρακολουθεί σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η υπευθυνότητα, η συνέπεια, οι επικοινωνιακές δεξιότητες, και η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος.
Σπουδές:
Για να ασχοληθεί κάποιος με το συγκεκριμένο επάγγελμα μπορεί να σπουδάσει σε κολέγια, τα οποία συνεργάζονται με πανεπιστήμια και κολέγια του εξωτερικού. Οι σπουδές τους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις εξής περιοχές: Εισαγωγή στη Φυτοθεραπεία, Ιδιότητες των Φαρμακευτικών Φυτών, Σχέση μεταξύ Περιβάλλοντος των Φυτών, των Θεραπευτικών Ιδιοτήτων τους και των Ασθενειών, Χημική Σύσταση Φαρμακευτικών Φυτών, Δυνατότητες Φυτοθεραπείας, Διαφορές Φυτοθεραπείας – Ομοιοπαθητικής, Παρενέργειες Φυτοθεραπείας, Αντενδείξεις Φυτοθεραπείας, Ασυμβατότητα Φυτών, Συνέργια Φυτών, Αντιφλεγμονώδη Φυτά, Φυτά που ενισχύουν το Αμυντικό Σύστημα, Φυτά που χρησιμοποιούνται στις Αλλεργικές Παθήσεις, Αντιπυρετικά Φυτά, Φυτά με Αναλγητική Δράση, Φυτά κατά του Κνησμού, Φυτά με Αντιμικροβιακή Δράση, Αντιφυματικά Φυτά, Αντιμυκητιασικά Φυτά, Αντιϊκά Φυτά κ.ά.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο φυτοθεραπευτής, ανάλογα με το επίπεδο της εκπαίδευσής του, μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. Μπορεί, επίσης, να απασχοληθεί ως επιστημονικός σύμβουλος σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα εναλλακτικών ή συμπληρωματικών θεραπειών.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)