Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο ειδικός πολιτικής θεωρίας και δικαιωμάτων μελετά τις θεωρητικές προϋποθέσεις συγκρότησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξετάζει τη λειτουργική σημασία τους διαμέσου των σταθερών ή των μεταβλητών της κοινωνικοπολιτικής υποδομής. Ακόμη, ερευνά θέματα σχετικά με την οργάνωση και την προστατευτική λειτουργία των δικαιωμάτων, την εξέλιξη και τη σύγχρονη διάστασή τους, καθώς και τη θεσμοθέτηση νέων δικαιωμάτων.
Ιδιαίτερο αντικείμενο της έρευνάς του αποτελεί η οργάνωση και η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και των ανεξάρτητων αρχών και προσδιορισμός του ρυθμιστικού τους πεδίου αναφορικά με ευαίσθητους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αντικείμενο έρευνας αποτελούν ακόμη οι ετήσιες εκθέσεις των ανεξάρτητων αρχών, όπως και οι επιμέρους αποφάσεις τους, προκειμένου να γίνει αντιληπτός ο τρόπος λειτουργίας και παρέμβασής τους στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος.
Τέλος, έμφαση δίνεται στη διερεύνηση της θεσμικής οριοθέτησης της σχέσης μεταξύ οικονομικών συμφερόντων, πολιτικής εξουσίας και ΜΜΕ, όπως και του πλαισίου που καθορίζει τη διαδικασία εισόδου των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.
Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του ειδικού πολιτικής θεωρίας και δικαιωμάτων είναι πνευματική και ερευνητική ταυτόχρονα και μπορεί να διεξάγεται σε ποικίλους χώρους, όπως σε δημόσιες υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, γραφεία ακαδημαϊκών χώρων ή στην κατοικία του, σε ωράρια που καθορίζει ο ίδιος. Ως εκπαιδευτικός, εργάζεται κυρίως σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης με ωράριο που καθορίζεται από τη λειτουργία του σχολείου.
Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες σχετικές με τους πολιτικούς θεσμούς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Χρειάζεται να διαθέτει κριτική και αναλυτική σκέψη, ενεργητικότητα, ιδιαίτερη μεθοδικότητα, ερευνητικό πνεύμα, πρωτοτυπία, οξύνοια, διορατικότητα, ευστροφία, αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα αλλά και οξύ πολιτικό κριτήριο και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης.
Επίσης, η παρατηρητικότητα, η ευαισθησία, η συνέπεια, η οργάνωση, η υπομονή, η επιμονή, περιλαμβάνονται στα προσόντα του. Η ανάγκη για συνεργασία με άλλους επιστήμονες και η συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια και μελέτες προϋποθέτουν ικανότητα στις διαπροσωπικές σχέσεις, επικοινωνιακές δεξιότητες και συνεχή ενημέρωση για τις σύγχρονες εξελίξεις στο αντικείμενο των δραστηριοτήτων του.
Τέλος, η καλή γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή θεωρούνται χρήσιμα εφόδια για την άσκηση του επαγγέλματος.
Σπουδές
Σπουδές παρέχονται από τα τμήματα Πολιτικής Επιστήμης των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδές παρέχονται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε σχετικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Πολιτική Θεωρία και Δικαιώματα»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών παρέχει επιστημονικές γνώσεις μεταξύ άλλων στις εξής περιοχές: Πολιτική Φιλοσοφία, Θεωρίες και Πολιτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Πολιτική Οικονομία, Πολυπολιτισμικότητα και Πολιτικές Διαχείρισης της Διαφοράς, Θεωρίες Δικαιοσύνη, Ευρωπαϊκή Ιθαγένεια και Δικαιώματα, Νέες Τεχνολογίες και Νέου Τύπου Δικαιώματα, Θεωρίες Δημοκρατίας, Πολιτικές Ιδεολογίες
Τομείς Απασχόλησης:
Εργάζεται στη Δημόσια Διοίκηση, στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε γραφεία περιφερειών, σε εθνικούς και διεθνείς φορείς, σε ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε υπουργεία, ινστιτούτα προαγωγής της πολιτικής σκέψης, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακούς χώρους κ.ά. Ακόμη, μπορεί να απασχοληθεί ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)