Περιγραφή Επαγγέλματος:
Μελετά τη βιολογική συμπεριφορά του ανθρώπου με σκοπό να κατανοήσει τη συνεχιζόμενη εξέλιξη του είδους και τις ανθρώπινες προσαρμογές σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα η μητρική φυσιολογική αντίδραση στην εγκυμοσύνη.
Χρησιμοποιεί διάφορες ερευνητικές μεθόδους, καταγράφει τον τρόπο ζωής και τις φυσιολογικές αντιδράσεις των οργανισμών σε ποικίλα ερεθίσματα, επιχειρώντας να μελετήσει τις διαδικασίες της ζωής σε επίπεδο μοριακό, κυτταρικό, ιστολογικό, οργανικό κ.ά. Τα συμπεράσματα που προκύπτουν χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς.
Τέλος, ασχολείται και με τη διερεύνηση των επιπτώσεων περιβαλλοντικών παραγόντων στην κυτταρική φυσιολογία και μελετά τις αλλαγές που υφίσταται το γενετικό υλικό στην πορεία του χρόνου. Καθώς, λοιπόν, χειρίζεται ευαίσθητα ζητήματα γύρω από την εξέλιξη των ειδών, πρέπει να ακολουθεί έναν συγκεκριμένο κώδικα ηθικής δεοντολογίας στο έργο του.
Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται τόσο σε εξειδικευμένο βιολογικό εργαστήριο όσο και σε γραφείο, όπου καταγράφει τα αποτελέσματα των ερευνών του. Συνήθως αποτελεί μέλος διεπιστημονικής ομάδας που αναλαμβάνει τη διεξαγωγή ερευνών λαμβάνοντας υπόψη διάφορες βιολογικές, ιατρικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την εξέλιξη του ανθρώπου.
Το ωράριό του προσαρμόζεται στις ανάγκες της δουλειάς του, η οποία απαιτεί πολλές υπερωρίες. Πολλές φορές χρειάζεται να ταξιδεύει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκειμένου να συμμετέχει σε συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο του.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαιτείται έντονο ενδιαφέρον για την έρευνα, αγάπη για τον άνθρωπο, παρατηρητικότητα και μεθοδικότητα. Είναι ανάγκη, επίσης, να διακρίνεται από συνέπεια, κριτική ικανότητα, υπευθυνότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Η τήρηση του κώδικα δεοντολογίας και η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα του θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος. Τέλος, απαραίτητη είναι η πολύ καλή γνώση ξένων γλωσσών και εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Βιολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σε σχετικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο γνωστικό αντικείμενο της «Μοριακής Βιολογίας – Βιοϊατρικής».
Τομείς Απασχόλησης :
Μπορεί να απασχοληθεί στην Ελληνική Ανθρωπολογική Εταιρεία, σε εργαστήρια πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (όπως στο Εργαστήριο Βιολογικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Εργαστήριο Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Θράκης, στο Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής του Ανθρώπου του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης).
Σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα σε ινστιτούτα και οργανισμούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε ζητήματα μοριακής ανθρωπολογίας, εφαρμοσμένης γενετικής και μοριακών βιοεπιστημών (π.χ. Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας Κρήτης, Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ανθρωπογενετικής του Πανεπιστημίου του Μονάχου).
Επίσης μπορεί να απασχοληθεί σε δημόσια ή ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και διαγνωστικά εργαστήρια. Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση. Επιπλέον, μπορεί να απασχοληθεί στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής ή ως επιστημονικός σύμβουλος σε υπουργεία, οργανισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό της ειδικότητάς του.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)