Ειδικός Μεταλλοπλαστικής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Οι τεχνικές επεξεργασίας μετάλλων για τη δημιουργία διαφόρων αντικειμένων αποτελεί το βασικό αντικείμενο της εργασίας του. Δουλεύει με υλικά όπως ο χαλκός, ο μπρούτζος και το ασήμι. Αγοράζει μέταλλα, τα ξεχωρίζει, τα λειώνει σε ειδικά καλούπια, τους δίνει συγκεκριμένο σχήμα και μορφή.

Είναι σε θέση να κατασκευάζει πλήθος εικαστικών αντικειμένων, ειδών οικιακής χρήσης καθώς και κοσμήματα, εικόνες ή και μεταλλικά τμήματα, όπως κάγκελα και πόρτες. Γνωρίζει σχέδιο και τεχνικές σχεδίασης πάνω σε μέταλλα και εφαρμόζει την τέχνη της χαρακτικής πάνω στα αντικείμενα που κατασκευάζει δημιουργώντας ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Δημιουργεί ανάγλυφες παραστάσεις, μορφές και συνθέσεις, χύνοντας μέταλλο σε ειδικά καλούπια με διάφορα μεγέθη και σχήματα. Για την εργασία του χρησιμοποιεί σπαστήρες, καμίνι, δίσκο κοπής, καβαλέτα γλυπτικής, οξυγόνο, φορητά ηλεκτρικά εργαλεία και ειδικά μηχανήματα, ανάλογα με το υλικό που επεξεργάζεται, όπως παντογράφο, τρυπάνι, γρέζα, κοπτικό πλότερ, χαρακτικό λέιζερ και ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται κάτω από συνθήκες αρκετά κοπιαστικές αφού απαιτούνται πολλές ώρες ορθοστασίας και διαρκούς κίνησης. Δουλεύει, συνήθως, μόνος του και η εργασία του είναι χειρωνακτική και καλλιτεχνική ταυτόχρονα.

Η σωματική κόπωση και η ένταση χαρακτηρίζουν την εργασία του, παράλληλα όμως υπάρχει και η ικανοποίηση της δημιουργίας μετά την ολοκλήρωση του έργου του. Έρχεται σε επικοινωνία με πελάτες για συνεννοήσεις σχετικά με λήψεις παραγγελιών και παραδόσεις έργων, με οργανωτές εκθέσεων, ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης έργων τέχνης, ή υποψήφιους αγοραστές των έργων του.

Δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο και εργάζεται με οδηγό την έμπνευση και τη διάθεσή του. Σε περιόδους παράδοσης έργων μπορεί να δουλεύει σε εντατικούς και αρκετά κουραστικούς ρυθμούς. Εργάζεται σε καλά φωτισμένο εργαστήριο, αλλά με αρκετή σκόνη, ρινίσματα μετάλλων και οσμές από την επεξεργασία των υλικών που χρησιμοποιεί.

Τέλος πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στο χειρισμό των μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιεί, για την αποφυγή ατυχημάτων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η εργασία του απαιτεί προσοχή, συγκέντρωση και επιδέξιους χειρισμούς των ειδικών εργαλείων που χρησιμοποιεί. Απαιτείται να έχει ταλέντο, δημιουργική φαντασία, καλαισθησία και καλλιτεχνική παιδεία.

Πρέπει να διαθέτει υπομονή, επιμονή, παρατηρητικότητα και να εργάζεται με ακρίβεια και ιδιαίτερη μεθοδικότητα. Απαιτείται, ακόμη, εξαιρετική αντίληψη των διαστάσεων του χώρου και της ισορροπίας των όγκων, ικανότητα στο συνδυασμό υλικών, σχημάτων, ικανότητα ελέγχου της υφής των επιφανειών.

Τα κυριότερα σωματικά προσόντα που απαιτούνται για το επάγγελμα είναι η επαρκής φυσική δύναμη, η αντοχή, η ευκινησία και η δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και των δακτύλων. Στα επιπρόσθετα προσόντα του επαγγελματία θεωρούνται η γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση Η/Υ, γιατί σήμερα το σχέδιο μπορεί να αποτυπωθεί αρχικά στην οθόνη του υπολογιστή.

Τέλος, στην περίπτωση που δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ή διαθέτει δικό του εργαστήριο και έκθεση πώλησης των έργων του, χρειάζεται να διαθέτει κοινωνικές δεξιότητες, εφόσον οι δημόσιες σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην εργασία του.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα τμήματα Εικαστικών Τεχνών και Χαρακτικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Βασικές γνώσεις της μεταλλοπλαστικής μπορεί να αποκτήσει κανείς μέσα από σεμινάρια και μαθήματα που διοργανώνουν διάφοροι πολιτιστικοί και καλλιτεχνικοί σύλλογοι, ποικίλα εργαστήρια εικαστικών τεχνών και επιμορφωτικά προγράμματα που λειτουργούν σε Δήμους, Κέντρα Εργαζόμενης Νεότητας του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ή με το σύστημα της μαθητείας – εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας κοντά σε κάποιον έμπειρο επαγγελματία.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας σε δικό του εργαστήριο, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργοστάσια παραγωγής μεταλλικών ειδών ή σε εργαστήρια ανάλογων έργων τέχνης, ή ως καθηγητής στην εκπαίδευση εφόσον είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ