Ειδικός Επιστημών Μεσογειακών Σπουδών

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μελέτη των σύγχρονων τάσεων συνεργασίας και επικοινωνίας των χωρών της Μεσογείου είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Μελετά τις τάσεις αυτές σύμφωνα με τα νέα δεδομένα των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών του χώρου της Μεσογείου συνολικά και υιοθετεί τις νέες μεθοδολογικές και φυσικές επιστήμες για την επίλυση αρχαιολογικών προβλημάτων.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται συνήθως στο γραφείο του σε καλές συνθήκες εργασίας. Οι συνθήκες, όμως, διαφοροποιούνται, όταν ταξιδεύει στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό για να παρακολουθήσει συνέδρια, σεμινάρια, να κάνει επαφές με άλλους συναδέλφους του ή με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες των άλλων μεσογειακών χωρών.

Το αντικείμενο της εργασίας του απαιτεί τη συνεχή ενημέρωσή του γύρω από θέματα εθνικού, μεσογειακού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως επίσης σε θέματα διεθνών, μεσογειακών και ευρωπαϊκών σχέσεων.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Απαραίτητα προσόντα είναι η υψηλή νοημοσύνη, οι καλές γνώσεις ιστορίας, κοινωνικής ανθρωπολογίας, αφαιρετική ικανότητα και η ικανότητα πρόβλεψης. Πρέπει επίσης να διαθέτει οξυδέρκεια, μεθοδικότητα, ευελιξία σκέψης, προσαρμοστικότητα, επικοινωνιακές δεξιότητες, διπλωματία και ικανότητα λήψης αποφάσεων και πρωτοβουλιών.

Απαραίτητη είναι η ικανότητα να προσεγγίζει και να αναλύει τα νέα φαινόμενα και προβλήματα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής σε επίπεδο μεσογειακών αλλά και ευρωπαϊκών χωρών.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος).

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορούν να απασχοληθούν σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, όπως στα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τύπου, σε ιδιωτικά μουσεία και ιδρύματα πολιτισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές, σε ινστιτούτα γλωσσολογίας και επεξεργασίας λόγου.

Σε πανεπιστημιακά ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε μεταφραστικά γραφεία ή σε διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις και εταιρείες, όπως ΝΑΤΟ, ΕΕ, UNESCO, ΟΗΕ, ΟΠΕΚ, WHO, FAO κ.ά., σε διεθνείς εμπορικές και τεχνικές επιχειρήσεις και πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται οικονομικά στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο.

Επίσης οι πτυχιούχοι με κατεύθυνση Αρχαιολογία, ως αρχαιολόγοι.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ