Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο δύτης κορεσμού εκτελεί διάφορες υποβρύχιες εργασίες κάνοντας καταδύσεις στα παγωμένα και σκοτεινά νερά των ωκεανών, σε βάθος άνω των 100 μέτρων. Συχνά, καλείται να καταδυθεί σε βάθος που φτάνει ως τα 400 μέτρα και να παραμείνει εκεί για πολλές ώρες -ή και μέρες αν χρειαστεί- προκειμένου να αποπερατώσει την εργασία που έχει αναλάβει.
Ειδικότερα, ο δύτης κορεσμού επιθεωρεί ή επισκευάζει τα ύφαλα των πλοίων, καθαρίζει, κόβει και συγκολλά σωλήνες ή αγωγούς σε διάφορες υποβρύχιες εγκαταστάσεις και εκτελεί υποθαλάσσιες εργασίες σε έργα υποδομής, όπως γέφυρες, εξέδρες, σωληνώσεις. Μερικές φορές τοποθετεί εκρηκτικά υποθαλάσσια για τον καθαρισμό του βυθού από βραχώδη πετρώματα για τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας.
Συνήθως εργάζεται σε υποβρύχιες αρχαιολογικές ανασκαφές ή σε έρευνες ναυαγίων, όπου παρακολουθεί και κάνει παρατηρήσεις για την κατάσταση του βυθού. Σε περίπτωση θαλάσσιου ατυχήματος, συμμετέχει στη διάσωση ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί στο νερό και παίρνει μέρος σε υποβρύχιες έρευνες για την ανάσυρση αντικειμένων που βρίσκονται στο βυθό.
Εργάζεται σε εταιρείες πετρελαιοειδών, ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν αντικείμενο την ανάσυρση ναυαγίων ή απασχολείται σε κρατικούς φορείς για ερευνητικούς σκοπούς. Τέλος, συμμετέχει σε υποβρύχιες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
Συνθήκες Εργασίας:
Το επάγγελμα του δύτη κορεσμού είναι δύσκολο, ριψοκίνδυνο και χωρίς σταθερή απασχόληση. Δουλεύει κάτω από το νερό φορώντας ειδική λαστιχένια στολή και πολύπλοκο εξοπλισμό κατάδυσης με παροχή οξυγόνου, για την επιθεώρηση, εγκατάσταση, επισκευή, μετακίνηση υλικού ή των υποβρύχιων τμημάτων πλωτών μέσων.
Σε μεγάλα βάθη χρησιμοποιεί σκάφανδρο και αναπνέει από σωλήνα που φθάνει μέχρι την επιφάνεια. Σε μικρότερα βάθη φορά λαστιχένια στολή με αναπνευστική σωλήνωση που συγκοινωνεί με την επιφάνεια ή με φιάλη οξυγόνου που μεταφέρει στην πλάτη του. Για την επικοινωνία με την επιφάνεια μπορεί να χρησιμοποιεί ειδικό σύστημα μεταφοράς σημάτων. Χρησιμοποιεί ακόμα υποβρύχια σκάφη, υποβρύχιους φακούς, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, ελαφριά εργαλεία επισκευών (τρυπάνια, κατσαβίδια, κολλητήρια), οξυγονοκολλήσεις και ρομπότ.
Πολλές φορές, οι δύτες κορεσμού διαμένουν σε ειδικά σχεδιασμένο βαθυσκάφος διαμέτρου 2,10μ., το οποίο τους παρέχει όλες τις διευκολύνσεις που θα είχαν σε μια μικρή καμπίνα πλοίου. Η πίεση μέσα στην «καμπάνα», όπως ονομάζεται το σκάφος, ρυθμίζεται έτσι ώστε να είναι ίση με αυτή του συγκεκριμένου βάθους στο οποίο βρίσκονται. Ο δύτης κορεσμού δουλεύει πάντα κάτω από δύσκολες συνθήκες, μερικές φορές με άσχημο καιρό και συχνά σε μολυσμένα νερά, γι’ αυτό θα πρέπει να τηρεί με ακρίβεια όλους τους κανόνες ασφάλειας, γιατί μπορεί ακόμη και μια απλή βουτιά να αποβεί επικίνδυνη. Αυτού του είδους η κατάδυση δεν είναι δυνατόν να γίνει μόνο με οξυγόνο.
Η χρήση μειγμάτων ηλίου και άλλων αερίων είναι απαραίτητη για την επιβίωσή του σε τόσο μεγάλο βάθος. Τέλος, οι επαγγελματίες δύτες κορεσμού θα πρέπει να υποβάλλονται συχνά σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, καθώς οι συχνές καταδύσεις κορεσμού για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι δυνατόν να προκαλέσουν μελλοντικά ανωμαλίες και μόνιμες βλάβες στα οστά.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο δύτης κορεσμού πρέπει να διαθέτει τόλμη, αντοχή, μυϊκή δύναμη, σωματική ευελιξία, σταθερότητα στις κινήσεις, αίσθηση του χώρου, της προοπτικής και του χρόνου και κυρίως άριστο προσανατολισμό. Ακόμη, απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά, καλή όραση, άριστες δυνατότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, υπομονή, προσοχή, ψυχραιμία και ηρεμία, συνέπεια και δυνατότητα συγκέντρωσης.
Επιπλέον, πρέπει να είναι άριστος κολυμβητής και να έχει επιδεξιότητα στη χρήση μηχανικού εξοπλισμού και κυρίως των υποβρύχιων μηχανημάτων. Ακόμη, χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα συνεργάσιμος με την ομάδα του, οργανωτικός, μεθοδικός και να ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα και το σχεδιασμό της εργασίας που έχει αναλάβει να εκτελέσει.
Το επάγγελμα προϋποθέτει ιδιαίτερη κλίση στον αυτοδυτισμό, αγάπη και σεβασμό προς τη θάλασσα και ασκείται από άτομα που διαθέτουν πειθαρχία και αυτοέλεγχο, συναισθηματική ισορροπία και ωριμότητα, θάρρος και αυτοπεποίθηση.
Το επάγγελμα του δύτη κορεσμού είναι πολύ σημαντικό για εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις απεγκλωβισμού ή διάσωσης ζώντων οργανισμών, εξερευνήσεων, ανακαλύψεων και ελέγχου καταστάσεων.
Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται μόνο από ιδιωτικές σχολές δυτών, που όμως αναγνωρίζονται από το κράτος. Υπάρχουν λίγες σχολές που προσφέρουν την ειδική αυτή εκπαίδευση. Μεταξύ αυτών καλή φήμη έχουν είναι το Under Water Center, Fort William, που βρίσκεται στη Σκοτία, και το Under Water Center Tasmania στην Αυστραλία.
Το κόστος της εκπαίδευσης είναι υψηλό, διαρκεί περίπου ένα μήνα και απευθύνεται σε ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τους κανόνες της κατάδυσης και έχουν μεγάλη πείρα. Επίσης, όσοι έχουν εισαχθεί στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων μπορούν στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της θητείας τους να αποκτήσουν γνώσεις αυτοδύτη.
Μπορούν ακόμη να φοιτήσουν στη Σχολή Δυτών Καλύμνου και να εξειδικευθούν σε διάφορες υποβρύχιες εργασίες κάνοντας καταδύσεις σε μεγάλο βάθος. Ο δύτης κορεσμού απαραιτήτως θα πρέπει να έχει εκπαιδευτεί σε κάποια σχολή δυτών για την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων. Απαιτείται, επίσης, να έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά προγράμματα τόσο σε πρακτικό επίπεδο (χρήση μηχανημάτων και εργαλείων αλιείας), όσο και σε επιστημονικό – πολιτιστικό (ιστορία, θαλάσσια βιολογία, τέχνη κ.λπ.). Για την άσκηση του επαγγέλματος απαιτείται άδεια δύτη από το Λιμεναρχείο και πιστοποιητικό υγείας από κρατικό νοσοκομείο.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο δύτης κορεσμού μπορεί να εργαστεί σε μεγάλα συνεργεία υποβρύχιων εργασιών και επισκευών, σε τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρείες, συνεργεία αρχαιολογικών ανασκαφών, ομάδες διάσωσης και σε σχολές δυτών ως εκπαιδευτής. Ακόμη, μπορεί να δημιουργήσει δικό του συνεργείο εκτέλεσης υποβρύχιων εργασιών.
Πρόκειται για ένα δύσκολο και επικίνδυνο επάγγελμα, γι’αυτό ο αριθμός επαγγελματιών που το ασκεί είναι περιορισμένος. Υπάρχουν πολύ καλές και ικανοποιητικές αμοιβές, που μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος της αποστολής, το βάθος της κατάδυσης, την τοποθεσία, τη χρονική διάρκεια των εργασιών και άλλα.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)