Διαφημιστής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η πληροφόρηση των καταναλωτών, η διαφημιστική προβολή προϊόντων και υπηρεσιών, η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και η αύξηση των πωλήσεων είναι το αντικείμενο της εργασίας του. Ασχολείται δηλαδή με τον προγραμματισμό του μάρκετινγκ, τη διαφημιστική εκστρατεία και συμμετέχει στην εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών και τον καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής των προϊόντων της επιχείρησης.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε συνθήκες γραφείου αλλά με πολύ έντονο ρυθμό. Το ωράριό του είναι ακανόνιστο και συχνά παρατείνεται όταν υπάρχει φόρτος εργασίας. Μετακινείται για να επισκεφτεί τους πελάτες του, αλλά και για να βρεθεί στο χώρο όπου υλοποιείται το διαφημιστικό πρόγραμμα. Για να ολοκληρωθεί η εργασία του χρειάζεται τη συνεργασία και άλλων επαγγελματιών, όπως σεναριογράφου, ζωγράφου, μακετίστα, κινηματογραφιστή, εκφωνητή, κ.α.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο διαφημιστής πρέπει να διαθέτει επινοητικότητα, δημιουργική φαντασία και επικοινωνιακές δεξιότητες. Οι πρωτότυπες ιδέες και η ικανότητα να πείθει είναι στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις σε θέματα διαφήμισης, δημοσιογραφίας, τυπογραφίας, φωτογραφίας κ.λπ.

Στοιχεία που επηρεάζουν καθοριστικά την επαγγελματική του επιτυχία είναι η ικανότητα να αναλύει τις τάσεις που διαμορφώνονται κάθε φορά στην αγορά και η δυνατότητά του να παρουσιάζει στον πελάτη αποτελεσματικές προτάσεις.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στην κατεύθυνση Μάρκετινγκ των τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων: Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σπουδές στη διαφήμιση,  μπορούν να γίνουν επίσης  στο Επαγγελματικό Λύκειο στην ειδικότητα Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης και στα  Ι.Ε.Κ. (δημόσια και ιδιωτικά).

Τομείς Απασχόλησης:
Οι διαφημιστικές εταιρείες αποτελούν τον κύριο χώρο απασχόλησής τους. Μπορούν, επίσης, να εργαστούν σε υπηρεσίες και οργανισμούς του δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε τράπεζες και εξαγωγικούς οργανισμούς, βιομηχανίες και εμπορικές επιχειρήσεις, ιδρύματα, μεγάλα καταστήματα κ.λπ. και ως καθηγητές στην εκπαίδευση και κατάρτιση.

 (πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ