Γυμναστής – Αθλητικός Φυσικοθεραπευτής

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο γυμναστής-αθλητικός φυσικοθεραπευτής βοηθάει στην επανάκτηση των βασικών κινητικών λειτουργιών και στη διατήρηση της καλής γενικής κατάστασης του ανθρώπινου οργανισμού από άποψη αναπνοής, καρδιακής λειτουργίας και αντοχής. Ειδικότερα, ασχολείται με την εκπόνηση και εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων και ασκήσεων με σκοπό την καλή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος των αθλουμένων και την ενίσχυση της μυϊκής τους δύναμης.

Πραγματοποιεί, ακόμη, έλεγχο της απόδοσης των μυϊκών ομάδων των αθλουμένων και των αθλητών με στόχο τη διαφοροποίηση του προγράμματος εκγύμνασης ορισμένων μυών ώστε να αποφεύγονται πιθανοί τραυματισμοί. Καθοδηγεί τους αθλούμενους για τον τρόπο εκτέλεσης των διάφορων ασκήσεων που έχουν στόχο τη διόρθωση ή την πρόληψη μυϊκών δυσκαμψιών (π.χ., οσφυαλγίες, δισκοπάθειες, παθήσεις του ώμου, του γόνατος, της ποδοκνημικής, τενοντίτιδες, μυϊκές θλάσεις κ.ά.), και την αποκατάσταση τραυματισμών προκειμένου να υπάρξει ομαλή ένταξη του αθλούμενου στην αθλητική δραστηριότητα.

Επίσης, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς (φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, φυσίατρους κ.ά.) είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των μυοσκελετικών προβλημάτων των αθλουμένων και την κατάρτιση κατάλληλων θεραπευτικών προγραμμάτων (π.χ., άσκηση με ενδυνάμωση ή διάταση στις πάσχουσες περιοχές, φυσικοθεραπεία), με στόχο την αποκατάσταση της φυσικής λειτουργίας τμήματος ή ολόκληρου του οργανισμού.

Συνθήκες Εργασίας:
Εργάζεται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους (στάδια, γήπεδα, αθλητικούς χώρους αναψυχής, γυμναστήρια, αίθουσες διδασκαλίας κ.ά.), όπου οι συνθήκες εργασίας ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που διαθέτουν. Σε περίπτωση που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές, η εργασία του συναντά αρκετά εμπόδια, γεγονός που του προκαλεί αρκετό άγχος και ένταση.

Εργάζεται με βάση το ωράριο του φορέα στον οποίο απασχολείται και συνεργάζεται με άλλους επαγγελματίες για την εκτέλεση του έργου του. Όταν απασχολείται στο χώρο της εκπαίδευσης εργάζεται για πολλές ώρες όρθιος γυμνάζοντας τους μαθητές του. Επίσης, λόγω της φύσης του επαγγέλματος και της συνεχούς σωματικής άσκησης, μπορεί να υποστεί τραυματισμούς, γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την εκτέλεση της εργασίας του.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Εκτός από τις απαραίτητες γνώσεις φυσιολογίας και ανατομίας, ο γυμναστής – αθλητικός φυσιοθεραπευτής πρέπει να διαθέτει επαγγελματική ευσυνειδησία, υπομονή, επιμονή, σωματική και ψυχική αντοχή καθώς και συναισθηματική ωριμότητα.

Επίσης πρέπει να είναι εργατικός, υπεύθυνος, επινοητικός, μεθοδικός, παρατηρητικός και συνεπής. Ακόμη, η εμπιστοσύνη το αίσθημα σιγουριάς στον αθλούμενο που αντιμετωπίζει μυοσκελετικά προβλήματα είναι από τα βασικά προσόντα. Στην περίπτωση της ενασχόλησης με τη διδασκαλία απαιτείται μεταδοτικότητα, επικοινωνιακές δεξιότητες, ευγένεια, κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας.

Στο έργο του περιλαμβάνονται ακόμη η εμψύχωση και η στήριξη των αθλούμενων, ώστε να ολοκληρώνουν με επιτυχία το πρόγραμμα εκγύμνασής τους. Η καλή γνώση ξένων γλωσσών και η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή θεωρούνται χρήσιμα εφόδια για την άσκηση του επαγγέλματος.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Απαραίτητα είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε γνωστικά αντικείμενα, όπως  «Βιολογία της Άσκησης» ή  Αθλητική Φυσικοθεραπεία που προσφέρει το τμήμα  Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Ε.Κ.Π.Α.

Το συγκεκριμένο  μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών παρέχει επιστημονικές γνώσεις μεταξύ άλλων στις εξής περιοχές: Φυσικοθεραπεία, Βιοστατιστική, Τεχνολογία Έρευνας στη Βιολογία της άσκησης, Προχωρημένη Εργοφυσιολογία, Προχωρημένη Κινητική Συμπεριφορά, Προχωρημένη Ειδική Κινητική Αγωγή, Προχωρημένη Αθλητική Βιομηχανική Προχωρημένη Αθλητιατρική, Καθοδηγούμενη Μελέτη Αθλητιατρικής κ.ά.

Τομείς Απασχόλησης:

Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ως υπάλληλος σε ειδικά αθλητικά κέντρα αποκατάστασης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης και εργαστήρια ή τμήματα φυσιατρικής και εργομετρικής αξιολόγησης μυοσκελετικών προβλημάτων.

Ακόμη, εργάζεται σε αθλητικά κέντρα και χώρους άθλησης, συλλόγους, γυμναστήρια, ομοσπονδίες, οργανισμούς, υπουργεία (π.χ., υφυπουργείο Αθλητισμού, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς), επιχειρήσεις, δήμους κ.ά.

Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως καθηγητής φυσικής αγωγής στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στα σχολεία ειδικής αγωγής προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ