Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο γομωτής ασχολείται με την τοποθέτηση, τον έλεγχο της ποσότητας και την πυροδότηση εκρηκτικών υλών στα σημεία που προγραμματίζεται ανατίναξη σε τεχνικά ή οικοδομικά έργα, ενώ είναι υπεύθυνος για την πυροδότηση εκρηκτικών υλών σε λατομεία, ορυχεία, σήραγγες, δρόμους και άλλα έργα.
Πιο συγκεκριμένα, ο γομωτής προμηθεύεται εκρηκτική ύλη από την αποθήκη, γομώνει την μπαταρία, τοποθετεί την απαιτούμενη ποσότητα εκρηκτικής ύλης στα σημεία που προορίζονται για ανατίναξη, ελέγχει και γεμίζει τα διατρήματα, φροντίζει για το γέμισμα του φυσιγγιού με εκρηκτική ύλη (ζελατίνη), στη συνέχεια τοποθετεί τον πυροκροτητή στο φυσίγγιο ή το φυτίλι, τοποθετεί τα υπόλοιπα εκρηκτικά και τοποθετεί τάκους.
Συνδέει και ελέγχει το ηλεκτρικό κύκλωμα (ωμομέτρηση) εξασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες ασφαλείας για την πυροδότηση (απομάκρυνση προσωπικού, μηχανημάτων) και τέλος, πυροδοτεί και ελέγχει τα αποτελέσματα της πυροδότησης. Εάν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η πυροδότηση ήταν επιτυχής, κλείνει ο κύκλος εργασίας. Αν όμως διαπιστωθεί η ύπαρξη μη εκραγέντων φουρνέλων, τότε αρχίζει η διαδικασία πυροδότησής τους.
Ο γομωτής, εάν είναι κάτοχος άδειας γομωτή-πυροδότη 1ης κατηγορίας, έχει το δικαίωμα να εκτελεί εργασίες γόμωσης-πυροδότησης εκρηκτικών υλών με απλές ή ηλεκτρικές πυροδοτήσεις, σε υπόγειες ή επιφανειακές δραστηριότητες που εκτελούνται μέσα στα μεταλλεία ή τα λατομεία. Αν η άδεια γομωτή-πυροδότη είναι 2ης κατηγορίας, επιτρέπεται στον κάτοχό της να εκτελεί αντίστοιχες εργασίες σε έργα εκτός μεταλλείων και λατομείων.
Για την εκτέλεση των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, ο γομωτής χρησιμοποιεί, λάστιχα πεπιεσμένου αέρα, αεροσυμπιεστή, τακαδόρο, κιβώτιο καψυλίων, συσκευή γόμωσης με εκρηκτική ύλη, πλατφόρμα μεταφοράς εκρηκτικών και γόμωσης, μηχανή πυροδότησης, ωμόμετρο, αγωγούς σύνδεσης και πυροδότησης, φυτίλια, κόπτη καλωδίων, μονωτική ταινία, σκάλα, σφυρίχτρα.
Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του γομωτή είναι επικίνδυνες λόγω των εκρηκτικών υλικών που χρησιμοποιεί, γι’ αυτό και απαιτείται αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας για προστασία του ίδιου, των μηχανημάτων και των άλλων ανθρώπων που βρίσκονται ή εργάζονται σε κοντινή απόσταση.
Η εργασία του περιλαμβάνει αρκετές ώρες έντασης και ορθοστασίας σε χώρο με πολύ θόρυβο και σκόνη, ενώ εάν εργάζεται σε υπόγειες εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζει συνθήκες κακού και ανεπαρκούς αερισμού και φωτισμού.
Μπορεί να εργάζεται ατομικά ή ομαδικά σε επίγεια ή υπόγεια εργοτάξια, όπου αν πρόκειται για επίγειες εργασίες, η εργασία του διαρκεί από μία ως έξι ώρες, ανάλογα με την ποσότητα και τα μεγέθη των διατρημάτων που θα γομωθούν, ενώ στις υπόγειες εκμεταλλεύσεις ο χρόνος που χρειάζεται είναι κατά μέσο όρο δύο ώρες και η όλη διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί μέχρι και τρεις φορές μέσα στο οκτάωρο. Ο γομωτής δικαιούται βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα λόγω των ιδιαίτερα επικίνδυνων συνθηκών της εργασίας του.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο γομωτής, εργαζόμενος κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, χρειάζεται να διαθέτει αυτοσυγκέντρωση, υπευθυνότητα και ευκινησία, ενώ παράλληλα πρέπει να εργάζεται με ακρίβεια, προσοχή και υπευθυνότητα. Πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει και να βρίσκεται σε καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση.
Η υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, η ικανότητα αντίληψης χώρου, αλλά και η δεξιοτεχνία στις κινήσεις των χεριών και η ευκινησία θεωρούνται απαραίτητα χαρακτηριστικά και προσόντα εκείνου που θα ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα.
Σπουδές:
Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες σπουδές για την άσκηση του επαγγέλματος του γομωτή, παρά μόνον βραχύχρονη εκπαίδευση που παρέχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Λόγω όμως της επικινδυνότητας του επαγγέλματος θεωρείται απαραίτητη η μαθητεία κοντά σε έμπειρο επαγγελματία. Για να εργαστεί ο γομωτής – πυροδότης απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος Γομωτή-Πυροδότη από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τομείς Απασχόλησης:
Ο γομωτής – πυροδότης μπορεί να απασχοληθεί σε μεταλλεία, ορυχεία, τεχνικά έργα, οικοδομικά έργα, διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από κατολισθήσεις ή έργα πολιτικής υποδομής και ως εποχικός υπάλληλος στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Υπουργείο Ανάπτυξης, κ.λπ.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)