Γλωσσολόγος

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με τη μελέτη των σημαντικότερων θεωριών που αφορούν στη φύση, την εξέλιξη και την εκμάθηση της γλώσσας από τον άνθρωπο. Ειδικότερα ενδιαφέρεται για την τυπική περιγραφή της γλώσσας (φωνητική και φωνολογία, μορφολογία, σύνταξη, σημασιολογία και πραγματολογία), τις αρχές της γλωσσολογικής ανάλυσης και τις αρχές της γλωσσικής χρήσης και ποικιλίας.

Επίσης, δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας, μελετώντας τους τρόπους γλωσσικής κατάκτησης της πρώτης και δεύτερης γλώσσας, τις μεθόδους διδασκαλίας ξένης γλώσσας, την αξιολόγηση της εκμάθησης της γλώσσας κ.ά. Ακόμη, αντικείμενό του είναι η ιστορική και συγκριτική γλωσσολογία, η μελέτη της ινδοευρωπαϊκής και της βαλκανικής γλωσσολογίας και γενικότερα των ποικίλων γλωσσών της Μεσογείου. Τέλος, ασχολείται με τη γλωσσική τεχνολογία και την εκμάθηση της γλώσσας με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας εξαρτώνται από το επίπεδο των σπουδών του, το φορέα απασχόλησης και το αντικείμενο των ενδιαφερόντων του. Όταν έχει ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα εργάζεται λίγες ώρες σε εβδομαδιαία βάση, σε πολύ καλές συνθήκες, ενώ μπορεί να ασχολείται και με ερευνητικό έργο πραγματοποιώντας συχνά ταξίδια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε περίπτωση που εργάζεται ως εκπαιδευτικός, ακολουθεί ωράριο δημοσίου υπαλλήλου με καλές συνθήκες εργασίας και αρκετές ημέρες καλοκαιρινής άδειας.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Το ενδιαφέρον για την ιστορική εξέλιξη της γλώσσας, η υψηλή επιστημονική κατάρτιση, το ευρύ πεδίο γνώσεων και η έντονη ερευνητική διάθεση χαρακτηρίζουν το γλωσσολόγο. Είναι σε θέση να συνδυάζει στοιχεία από διαφορετικές επιστήμες, έχει αυξημένη παρατηρητικότητα, υπομονή, επιμονή και υψηλή ικανότητα για παραγωγικό συλλογισμό.

Η ευφυΐα, η πίστη σε ιδανικά και στη σημασία του πολιτισμού, η ισχυρή μνήμη και η μεθοδικότητα θεωρούνται απαραίτητα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Η επαρκής γνώση τουλάχιστον μιας ξένης γλώσσας και η ηλεκτρονικού υπολογιστή διευκολύνουν την εργασία του.

Σπουδές:

Βασικές Σπουδές παρέχονται στα τμήματα Φιλολογίας των Α.Ε.Ι.: Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών λειτουργούν επίσης μεταπτυχιακά προγράμματα  σπουδών με ειδίκευση στη γλωσσολογία ή  Θεωρητική & Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία, καθώς και της εφαρμοσμένης γλωσσολογίας.

Τομείς Απασχόλησης:

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Φιλολογίας μπορούν να εργαστούν ως εκπαιδευτικοί φιλόλογοι στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, ως υπάλληλοι σε βιβλιοθήκες και αρχεία, ως επιμελητές κειμένων και μεταφραστές σε εφημερίδες και περιοδικά, σε εκδοτικούς οίκους και οργανισμούς, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σε Θεατρικούς Οργανισμούς και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ακόμη, μπορούν να ασχοληθούν με τη συγγραφή βοηθημάτων για τα φιλολογικά μαθήματα του σχολείου, αλλά και με τα ιδιαίτερα μαθήματα. Επίσης, μπορούν να απασχοληθούν ως ωρομίσθιοι καθηγητές / εκπαιδευτές σε διάφορες σχολές (ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές του ΟΑΕΔ, σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, σχολές Ενόπλων Δυνάμεων, σχολές Αστυνομίας, σχολές Νοσηλευτικής, κ.ά.), σε NEΛE για διδασκαλία ελληνικών σε Προγράμματα Αναλφαβητισμού και σε Ομάδες Κοινωνικά Αποκλεισμένων (π.χ., Τσιγγάνων).

Οι μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές παρέχουν τη δυνατότητα για ακαδημαϊκή καριέρα ή απασχόληση σε ερευνητικά κέντρα, ινστιτούτα μελετών (π.χ., Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών) και συμμετοχή σε πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ