Βοηθός Φυσικοθεραπευτή σε Ιαματικές Πηγές και Λουτρά

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Ο βοηθός φυσικοθεραπευτή σε ιαματικές πηγές και λουτρά, υπό τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή, συμβάλλει μέσω υδροθεραπευτικών τεχνικών στην αντιμετώπιση παθήσεων και κακώσεων του νευρικού και του μυοσκελετικού συστήματος, ελέγχει τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς (παίρνει την πίεση και τους σφυγμούς πριν την έναρξη της λουτροθεραπείας), παρευρίσκεται κοντά στον ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας για να τον καθοδηγεί.

Παρακολουθεί αν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής της πισίνας και γενικά των χώρων λουτροθεραπείας. Εφαρμόζει τεχνικές αποκατάστασης της εγκεφαλικής παράλυσης και των ρευματολογικών παθήσεων και καταρτίζει προγράμματα υδροθεραπείας με ασκήσεις.

Συνθήκες Εργασίας:
Οι συνθήκες εργασίας του είναι γενικά καλές, αφού οι χώροι που συνήθως εργάζεται είναι επιμελημένοι και τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Στο μεγαλύτερο μέρος του ωραρίου του βρίσκεται στις πισίνες ή τα κολυμβητήρια.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να διαθέτει δεξιοτεχνία, άνεση και λεπτότητα στις κινήσεις των χεριών, καλή υγεία και σωματική αντοχή, να είναι ευδιάθετος και ευγενικός, κυρίως όταν έρχεται σε επαφή με ασθενείς. Επίσης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, υπεύθυνος, παρατηρητικός και να διαθέτει επικοινωνιακές δεξιότητες.

Σπουδές:
Σπουδές παρέχονται στα Επαγγελματικά Λύκεια στην ειδικότητα Βοηθός Φυσικοθεραπευτή καθώς επίσης και στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ.

Τομείς Απασχόλησης:
Μπορεί να εργαστεί σε λουτροπόλεις, σε νοσοκομεία, κλινικές, θεραπευτήρια, όπου νοσηλεύονται άτομα με εγκαύματα, σε κέντρα ιατρικής αισθητικής, σε μαιευτήρια, όπου χρησιμοποιούν πισίνες για υδροθεραπεία σε μέλλουσες μητέρες.

Επίσης, σε κατασκηνώσεις παιδιών και ηλικιωμένων σε παραθαλάσσιες περιοχές για την εφαρμογή θαλασσοθεραπευτικών μεθόδων, σε ειδικά κέντρα χρόνιων παθήσεων που διαθέτουν πισίνες και λουτρά, σε γυμναστήρια και κολυμβητήρια για υποβοήθηση θεραπείας αθλητών μετά από τραυματισμό και για προετοιμασία αθλητών στη διαδικασία αποθεραπείας, σε ξενοδοχειακές μονάδες με πισίνες ή θαλάσσια πρόσβαση και τέλος σε κολυμβητήρια για υποβοήθηση θεραπευτικής κολύμβησης και αθλητισμού ατόμων με ειδικές ανάγκες.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ