Αρωματοποιός

Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η δημιουργία αρωμάτων ή αρωματικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία των τροφίμων, των καλλυντικών, των φαρμάκων και γενικότερα όλων των χημικών προϊόντων, αποτελεί το αντικείμενο της εργασίας του. Οι δραστηριότητες του αρωματοποιού μπορεί να ποικίλουν και να εξειδικεύονται ανάλογα με το χώρο απασχόλησής του.

Ειδικότερα, όταν απασχολείται σε χώρους παρασκευής φαρμάκων και καλλυντικών ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τις πρώτες ύλες, εξετάζει τη χημική τους σύνθεση, μελετά τις ιδιότητες και τις επιδράσεις από τη χρήση τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον και εκτελεί όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού προϊόντος. Παρακολουθεί, ακόμη, τις χημικές διαδικασίες από τις οποίες παράγονται διάφορα προϊόντα, όπως αρώματα, καλλυντικά, τρόφιμα, ποτά, έλαια, είδη αρτοποιίας, πετρελαιοειδή, πλαστικά, απορρυπαντικά, συνθετικές ίνες, χρώματα, φάρμακα, διαλύτες και άλλα.

Μπορεί, επίσης, να λαμβάνει μέρος σε διάφορες έρευνες στον τομέα παρασκευής νέων φαρμάκων ή τη βελτίωση της σύστασης των υπαρχόντων. Αναλύει και μελετά στο εργαστήριό του, με τη βοήθεια οργάνων, ουσίες και ενώσεις και διενεργεί εργαστηριακές μετρήσεις για να διαπιστώσει τις ιδιότητές τους. Χρησιμοποιεί τη γνώση που προκύπτει από την ερευνητική του δραστηριότητα για πρακτικές εφαρμογές στη βιομηχανική παραγωγή με σκοπό τη βελτίωση των υπαρχόντων προϊόντων και τη δημιουργία νέων.

Κατά την εργασία του χρησιμοποιεί διάφορα όργανα, όπως ζυγαριά, αναμίκτη, δυναμοποιητές για ομοιοπαθητικά φάρμακα, δοσομετρητές, αλλά και αναλυτικά όργανα υψηλής τεχνολογίας, εργαστηριακές συσκευές, αντιδραστήρες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η συνεχής ενημέρωση για τις πρώτες ύλες και τα νέα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά για ιατρικούς, θεραπευτικούς και ποικίλους άλλους σκοπούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματός του.

Συνθήκες Εργασίας:
Ο αρωματοποιός εργάζεται σε εργαστηριακούς χώρους, σε συνθήκες που μερικές φορές χαρακτηρίζονται ανθυγιεινές, ιδιαίτερα όταν ασχολείται με την παρασκευή καλλυντικών και φαρμάκων εξαιτίας των παραγόμενων αναθυμιάσεων. Είναι υποχρεωμένος, λοιπόν, να φροντίζει για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής του χώρου εργασίας του, του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί, αλλά και για την προσωπική του υγιεινή και προστασία, καθώς έρχεται σε επαφή με χημικές πρώτες ύλες και παρασκευάσματα που μπορεί να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις, αλλεργικές αντιδράσεις ή αναπνευστικά προβλήματα.

Όταν εργάζεται στο δημόσιο τομέα, το ωράριο εργασίας του είναι συγκεκριμένο, ενώ όταν εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα καθορίζεται από τη λειτουργία του χώρου και τις ανάγκες της εργασίας του. Δουλεύει ατομικά και ομαδικά με άλλα μέλη της επιστημονικής ομάδας του και σε περίπτωση που ασχολείται με ερευνητικό έργο μετακινείται σε χώρους εργαστηρίων, μετρήσεων ή πειραμάτων. Μικρό μέρος του χρόνου του αφιερώνει στο γραφείο όπου γράφει και αξιολογεί τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων και παρακολουθεί τη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία. Χρειάζεται, τέλος, να παρακολουθεί συχνά σεμινάρια και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο αρωματοποιός οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στη δουλειά του και να επιδεικνύει υπευθυνότητα, υπομονή και μεθοδικότητα, αφού ένα λάθος στην παρασκευή των πρώτων υλών μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων. Είναι απαραίτητο να έχει δυνατή (οσφρητική) μνήμη, ευσυνειδησία και οξυδέρκεια, επειδή διαχειρίζεται φαρμακευτικά προϊόντα και ειδικές χημικές ουσίες, που έχουν άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία.

Απαιτείται ακρίβεια και αυστηρός έλεγχος σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και επιδεξιότητα στο χειρισμό του εργαστηριακού εξοπλισμού για την παρασκευή φαρμάκων ή καλλυντικών. Επίσης, χρειάζεται να γνωρίζει τους κανονισμούς για την τήρηση των προδιαγραφών ασφάλειας και υγιεινής κατά την παρασκευή των προϊόντων και να διαθέτει περιβαλλοντική ευαισθησία.

Η παρατηρητικότητα, η αντιληπτική και η υπολογιστική ικανότητα είναι απαραίτητα προσόντα για τον επαγγελματία του είδους, όπως επίσης και η ικανότητα συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που εργάζεται στον τομέα των πωλήσεων είναι απαραίτητο να διαθέτει κοινωνική δεξιότητα, άνεση λόγου, διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες, επιχειρηματικό πνεύμα, και να είναι εξυπηρετικός, πρόθυμος, ευγενικός και υπομονετικός με τους πελάτες.

Χρειάζεται, ακόμη, να διαθέτει καλές γνώσεις βιοχημείας, χημείας και βιολογίας, αλλά και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στους τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενό του. Τέλος, μέσα στα πλαίσια του επαγγέλματος, περιλαμβάνεται η επιστημονική περιέργεια, η ερευνητική διάθεση, η δεξιότητα στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και η γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Σπουδές:
Για την άσκηση του επαγγέλματος του αρωματοποιού δεν απαιτείται συγκεκριμένο επίπεδο σπουδών.

Ο αρωματοποιός μπορεί να είναι απόφοιτος Επαγγελματικού Λυκείου στην ειδικότητα Βοηθών Φαρμακείων ή απόφοιτος Ι.Ε.Κ. αντίστοιχης ειδικότητας.

Σπουδές παρέχονται και στα τμήματα Φαρμακευτικής των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Μια από τις πιο ονομαστές σχολές στο χώρο της αρωματοποιίας είναι αυτή της Ζιβοντάν Ρουρ (Givuadan Roure),  που ιδρύθηκε από τον Ζαν Καρλ (δημιουργό του γνωστού αρώματος «Μις Ντιορ»), και ανήκει στο ομώνυμο εργοστάσιο αρωματοποιίας. Δεκτοί γίνονται όσοι κατέχουν απολυτήριο Λυκείου και επιτύχουν στις απαραίτητες εξετάσεις. Η φοίτηση, που διαρκεί έξι χρόνια, περιλαμβάνει θεωρία και πρακτική σε εργαστήρια και μελέτη πρώτων υλών. Όποιος καταφέρει να αποκτήσει το δίπλωμα της σχολής έχει πολλές πιθανότητες να γίνει περιζήτητος από μεγάλα εργοστάσια αρωματοποιίας σε όλη την Ευρώπη. Εξίσου αξιόλογη σχολή θεωρείται και το ISIPCA (Institut superieur International du Parfum de la Cosmetique et de la Aromantique Alimentaire) που βρίσκεται στις Βερσαλλίες. Οι σπουδές εκεί διαρκούν ένα ως δυο χρόνια και απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει δίπλωμα στην χημεία ή στη φαρμακευτική. Θα πρέπει, επίσης, να έχει γνώσεις αγγλικής γλώσσας και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Τομείς Απασχόλησης:
Ο αρωματοποιός, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών του, μπορεί να απασχοληθεί σε Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, σε φαρμακευτικές βιομηχανίες, σε βιοτεχνίες καλλυντικών, σε εργαστήρια καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων, σε φαρμακεία, σε νοσοκομεία, στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, ή μπορεί να δραστηριοποιηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του εργαστήριο.

Σε περίπτωση που έχει κάνει προπτυχιακές σπουδές στη χημεία, μπορεί να εργαστεί ως εργαστηριακός χημικός σε εργαστήρια πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Παστέρ, Δημόκριτος, ΕΚΘΕ), στο Χημείο του Κράτους και σε Νοσοκομεία. Ως επιστήμονας ελέγχου και μελετών ή ως επιστημονικός σύμβουλος, μπορεί να εργαστεί στο Υπουργείο Εμπορίου, Γεωργίας, Βιομηχανίας, στο ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Επίσης, μπορεί να εργαστεί σε αντιπροσωπείες ως πωλητής προώθησης εργαστηριακών οργάνων, αναλώσιμων ή συσκευών. Ως ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να διατηρεί ιδιωτικό χημικό εργαστήριο για απλές αναλύσεις διαφόρων προϊόντων ή για την πώληση χημικών ουσιών. Τέλος, μπορεί να εργαστεί υπό προϋποθέσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως καθηγητής.

(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ