Περιγραφή Επαγγέλματος:
Αντικείμενο της εργασίας του είναι η μελέτη, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η διακόσμηση κήπων, η διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, πάρκων και παρόμοιων εκτάσεων, καθώς και η συντήρηση ή η ανακαίνισή τους. Ανάλογα με τις απαιτήσεις, τις επιλογές και την οικονομική δυνατότητα του πελάτη προτείνει λύσεις που συνδυάζουν καλή ποιότητα προϊόντων και προηγμένες υπηρεσίες αρχιτεκτονικής τοπίου.
Το τμήμα μελετών εκπονεί τις σχετικές μελέτες λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες επιθυμίες του ιδιοκτήτη, το κλίμα, το έδαφος, και τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγιή ανάπτυξη των φυτών και δημιουργεί το τελικό σχέδιο του κήπου που περιλαμβάνει τα αρχιτεκτονικά στοιχεία (διαδρόμους, θέσεις στάθμευσης, δημιουργία επιπέδων κ.ά.), τα φυτά και τις ιδιαίτερες κατασκευές που επιθυμεί ο πελάτης, ενώ το κατασκευαστικό τμήμα εκτελεί το σχέδιο.
Ο αρχιτέκτονας κήπων ακολουθεί μια σύνθετη διαδικασία με διακριτά στάδια, που περιλαμβάνουν την αυτοψία του χώρου και την καταγραφή των απαιτήσεών του πελάτη, την ανάλυση των προτιμήσεων του, τη σύνθεση προτάσεων και την παρουσίασή τους στον πελάτη με τη βοήθεια τρισδιάστατων μοντέλων απεικόνισης. Τέλος, σε συνεργασία με το συνεργείο του εκτελεί κάποιες εργασίες συντήρησης, όπως περιοδική κοπή και εξαερισμός χλοοτάπητα, κλαδέματα δέντρων και θάμνων, λιπάνσεις, φυτοπροστασία, καλλιέργεια του εδάφους κ.λπ., ανάλογα με τη συμφωνία των δύο μερών.
Συνθήκες Εργασίας:
Δουλεύει τόσο σε γραφείο, όπου εκπονεί τα σχέδια με την βοήθεια ειδικών προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, όσο και στους χώρους όπου θα εκτελεστούν τα σχέδια αυτά. Συνήθως συνεργάζεται με κηποτεχνικούς και εργάτες σε οργανωμένο συνεργείο. Ο αρχιτέκτονας κήπων οφείλει να ακολουθεί τη σχετική νομοθεσία και να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή ατυχημάτων. Επίσης, πρέπει να λαμβάνει μέτρα ατομικής προστασίας όταν χρησιμοποιεί φυτοφάρμακα και άλλες τοξικές ουσίες, και τέλος να σέβεται και να προστατεύει το περιβάλλον.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Η αρχιτεκτονική κήπων αποτελεί μια μορφή έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, που απαιτεί αγάπη για τη φύση και καλλιτεχνική διάθεση. Απαραίτητα προσόντα η φαντασία, η ικανότητα συνδυασμού χρωμάτων και διαφόρων ποικιλιών φυτών, η οργανωτικότητα και η μεθοδικότητα. Ακόμα απαιτούνται γνώσεις γεωπονικής, είδη φυτών, τρόπος καλλιέργειας συνθήκες ανάπτυξης κ.ά., και εξειδίκευση στη χρήση ειδικού λογισμικού στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Επίσης, ο αρχιτέκτονας κήπων οφείλει να ενημερώνεται για τις σύγχρονες τάσεις στην αρχιτεκτονική και τον καλλωπισμό κήπων, τα νέα είδη φυτών που κυκλοφορούν, τα νέα φάρμακα και εργαλεία που αφορούν στη φροντίδα των κήπων, αλλά και να γνωρίζει την νομοθεσία που διέπει τα τεχνικά έργα και το περιβάλλον.
Σπουδές:
Σπουδές στην Ανθοκομία – Αρχιτεκτονική Τοπίου παρέχονται μέσα από κατευθύνσεις τμημάτων Τεχνολόγων Γεωπόνων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Η κηποτεχνία και η αρχιτεκτονική τοπίου περιλαμβάνουν τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση έργων πρασίνου καθώς και γενικότερα έργων διαμόρφωσης τοπίων και διαχείρισης φυσικών περιοχών και οικοτόπων με τη χρήση ειδικών σχεδιαστικών προγραμμάτων Η/Υ καθώς και με τη χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών.
Καθώς επίσης Σπουδές στο σχετικό αντικείμενο παρέχονται, και σε Πανεπιστημιακά τμήματα Γεωπόνων, όπου λειτουργούν κατευθύνσεις π.χ. «Διαχείριση Φυτικής Παραγωγής» με έμφαση στην αρχιτεκτονική κήπων. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.
Τέλος και μέσα από την αντίστοιχη ειδικότητα των Επαγγελματικών Λυκείων για μεσαία στελέχη ή των Ι.Ε.Κ.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο αρχιτέκτονας κήπων μπορεί να απασχοληθεί τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μπορούν να απασχοληθούν σε δημόσιους οργανισμούς, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ανάλογες θέσεις κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών καθώς επίσης σε Ινστιτούτα και Σταθμούς Γεωργικής Έρευνας, στην Αγροτική Τράπεζα σε θέσεις εφαρμογής, μελέτης και έρευνας, και ως διευθυντές υποκαταστημάτων, στο υπουργείο Παιδείας σε θέσεις καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης και αφόσον διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα (διάφορα επίπεδα μεταπτυχιακών σπουδών), στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση αντίστοιχων ειδικοτήτων και σχολών.
Επίσης, σε ανάλογες θέσεις, κυρίως μελετητών, σε υπουργεία (π.χ., Εθνικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος – Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Εσωτερικών, Εξωτερικών) και σε διάφορους οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού, ο Οργανισμός Βάμβακος, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΕΛΚΕΠΑ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο Οργανισμός Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων, Ινστιτούτα Κοινωνικών Ερευνών, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι και κοινότητες).
Ακόμη, στον ιδιωτικό τομέα σε συνεταιριστικές οργανώσεις όλων των βαθμίδων σε ανάλογες θέσεις μελετητών, προϊσταμένων τμημάτων Παραγωγής, Μεταποίησης και Εμπορίας γεωργικών προϊόντων και διευθυντών Ενώσεων γεωργικών συνεταιρισμών, πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, συνεταιριστικών γεωργικών βιομηχανιών, κ.λπ., σε ιδιωτικές επιχειρήσεις εταιρικής ή ατομικής μορφής ως σύμβουλοι, υπεύθυνοι οργάνωσης παραγωγής και εμπορίας, μελετητές και διευθυντές.
Τέτοιες επιχειρήσεις είναι, λ.χ., οι μεταποιητικές γεωργικές βιομηχανίες, οι εταιρείες γεωργικών φαρμάκων – λιπασμάτων – μηχανημάτων – ζωοτροφών, οι διάφορες ατομικές ή ομαδικές γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις (π.χ. πτηνοτροφικές, χοιροτροφικές, βιοτροφικές, δενδροκομικές, κηπευτικές, ανθοκομικές κ.λπ.
Μπορούν επίσης να απασχοληθούν σε ιδιωτικά γραφεία μελετών σε θέματα οργάνωσης και αναδιοργάνωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων, οικονομικές εκτιμήσεις πάσης φύσεως ζημιών, παροχή συμβουλών σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις οικογενειακής, συνεταιριστικής και επιχειρηματικής μορφής (κυρίως σε θέματα οργάνωσης της παραγωγής και της εμπορίας), αναπτυξιακές μελέτες αγροτικών περιοχών, κ.λπ.).
Επιπλέον, μπορούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, με δικό τους κατάστημα γεωργικών φαρμάκων – γεωργικών μηχανημάτων – ζωοτροφών – σπόρων και φυτωριακού υλικού κ.ά. και μελετητικά γραφεία κ.λπ. Τέλος, μπορούν να απορροφηθούν ως στελέχη, σύμβουλοι, μελετητές και ερευνητές σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ΟΟΣΑ, ΕΕ, UNESCO, FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), διεθνή μελετητικά γραφεία κ.λ.π.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)