Περιγραφή Επαγγέλματος:
Η μελέτη, η έρευνα, η πρόληψη, η διάγνωση και η θεραπεία νοσημάτων σε ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς που χαρακτηρίζονται από ανώμαλη λειτουργία του λεμφικού ιστού και διαταραχές της ανοσοαπάντησης αποτελούν το κύριο αντικείμενο της εργασίας του. Πιο συγκεκριμένα, ο ανοσιολόγος αναπτύσσει ανοσοδιαγνωστικές δοκιμασίες και τεχνικές για την κατανόηση και την αντιμετώπιση (κλινικών) προβλημάτων που αφορούν τομείς, όπως τα λοιμώδη νοσήματα, οι ανοσοανεπάρκειες, τα ανοσοϋπερπλαστικά νοσήματα, η αλλεργία, τα αυτοάνοσα νοσήματα κ.ά.
Ακόμη, εκτελεί όλο το φάσμα των ανοσοδιαγνωστικών εξετάσεων που καλύπτουν τους τομείς ανοσοχημείας, ανοσοκυτταρολογίας, αυτοανοσίας, ιστοσυμβατότητας κ.ά., με την εφαρμογή ποικίλων μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων και ραδιοανοσολογικών μεθόδων. Για παράδειγμα, ο ανοσιολόγος αναπτύσσει τεχνικές κλινικής έρευνας και αξιοποιεί τα κλινικά ευρήματα για τη μελέτη της ανοσολογίας της κύησης και του νεογνού καθώς και των κακοήθων όγκων του γεννητικού συστήματος ή για την έρευνα της ανοσολογίας του γαστρεντερικού συστήματος, του καρκίνου και τις ανοσοανεπάρκειες των ενηλίκων.
Τέλος, συνεργάζεται με άλλους ιατρούς συναφούς ειδικότητας, όπως μικροβιολόγους, βακτηριολόγους, κυτταριοβιολόγους, γενετιστές, τοξικολόγους, γεωργικούς ερευνητές, περιβαλλοντιστές κ.ά.
Συνθήκες Εργασίας:
Η εργασία του ανοσιολόγου είναι ερευνητική και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και επιδεξιότητα στη χρήση διάφορων ιατρικών οργάνων και συσκευών. Εργάζεται ως επί το πλείστον σε ανοσολογικά εργαστήρια πανεπιστημιακών κλινικών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπου απαιτούν σχολαστικά μέτρα υγιεινής (γάντια κ.ά.) και προστασίας από τη χρήση ακτινολογικών μηχανημάτων. Σπάνια έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας αφού ασχολείται με τη μελέτη και την έρευνα.
Συχνά απαιτείται να μετακινείται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό προκειμένου να ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του, να συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και έρευνες ιατρικού ενδιαφέροντος, να παρακολουθεί την επιστημονική βιβλιογραφία της ειδικότητάς του και να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ανοσιολόγος χρειάζεται να έχει έφεση για έρευνα, να είναι σχολαστικός και να διαθέτει αναλυτική σκέψη. Επίσης η φύση του επαγγέλματος απαιτεί ευαισθησία, υψηλό αίσθημα ευθύνης ως προς τον κοινωνικό του ρόλο, άριστη θεωρητική κατάρτιση και εμπειρία. Τέλος, η πολύ καλή γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η καλή γνώση ξένων γλωσσών τον διευκολύνουν στη δουλειά του.
Σπουδές:
Σπουδές στο σχετικό αντικείμενο παρέχονται για παράδειγμα από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, όπου λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στο γνωστικό αντικείμενο «Κλινική και Εργαστηριακή Ιατρική» με επιμέρους εξειδίκευση στην Ανοσολογία.
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των τμημάτων Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Βιολογίας και άλλων σχολών Α.Ε.Ι. με σπουδές συναφείς προς τις ιατρικές εξειδικεύσεις στις οποίες θα ενταχθούν.
Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Εργάζεται σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, ασφαλιστικούς φορείς, οργανισμούς, ιδρύματα, υπουργεία, ερευνητικά ιατρικά κέντρα, εργαστήρια πανεπιστημιακών χώρων ή ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δικό του ιατρείο, στη χώρα μας ή σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(πηγή: Ο.Α.Ε.Δ.)