{0389} : Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής (Αιγάλεω)

το άρθρο ενημερώθηκε στις 22/02/2025

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Σχολή Μηχανικών

Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής (Αιγάλεω)

Έδρα :

Διεύθυνση: Κτήριο Ζ, Πτέρυγα Α  – ΠΑ.Δ.Α. – Πανεπιστημιούπολη ΙΙ – Θηβών 250 & Π. Ράλλη 122 44 Αιγάλεω

Τηλέφωνο: 210 538 1219, 210 5381 311, 210 5381 349 Fax:  210 5381 501 E-mail: depauto@puas.gr, textiles@puas.gr

Σκοπός του τμήματος :

Αντικείμενο του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής  είναι η σχεδίαση σύγχρονων, συστημάτων και υπηρεσιών ακολουθώντας τις βέλτιστες προσεγγίσεις στον διεπιστημονικό χώρο της σχεδίασης, συνδυάζοντας δημιουργικά γνώσεις και μεθοδολογίες από ένα ευρύ φάσμα των επιστημών και δίνοντας σημαντική έμφαση στη χρήση νέων τεχνολογιών για τη σχεδίαση και παραγωγή καινοτομικών προϊόντων.

Ο σκοπός του Τμήματος είναι να παράγει αποφοίτους που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν δημιουργικά νέες τεχνολογίες, επιστήμη και τέχνη για να σχεδιάσουν λύσεις με την μορφή εύχρηστων και λειτουργικών Προϊόντων, Διαδικασιών και Συστημάτων σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.  Το Τμήμα ανταποκρίνεται με αυτόν τον τρόπο στις τρέχουσες αλλά και στις αναδυόμενες ανάγκες για στελέχη στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις στο παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Διάρκεια σπουδών : Σύμφωνα με την Υ.Α. 93899/Ζ1 (ΦΕΚ 2323 τ.Β’/13.06.2019) η διάρκεια σπουδών ορίζεται σε 5 έτη (10 εξάμηνα).

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος έχει καταρτιστεί λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες της  Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και αποσκοπεί:

  • στην παροχή υψηλής ποιότητας ανώτατης εκπαίδευσης τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο,
  • στη συνεχή προσαρμογή του εκπαιδευτικού αντικειμένου στις νέες εξελίξεις της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας
  • στην καλλιέργεια εξειδικευμένων ικανοτήτων σύνθεσης επιστημών, τεχνολογιών, μεθόδων, υλικών και ιδιοτήτων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών,
  • στη διαμόρφωση ορθολογικού τρόπου σκέψης και ανάλυσης για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων και για την εφαρμογή των θεωρητικών γνώσεων στις καθιερωμένες και σύγχρονες βιομηχανικές μεθόδους.
  • στην παροχή ισχυρού και εκτεταμένου επιστημονικού υπόβαθρου με σκοπό την κινητικότητα και ευελιξία στο σύγχρονο ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, ικανοποιώντας τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Μετά την περάτωση των σπουδών ο πτυχιούχος Μηχανικός Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής διαθέτει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που του επιτρέπουν:

  • να ανταποκριθεί επιτυχώς στο ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον με πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας,
  • να παρακολουθήσει με επιτυχία Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Πενταετές Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διαμορφώθηκε με γνώμονα να παρέχει τις αναγκαίες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για την άσκηση δραστηριότητας Μηχανικού σε δύο πεδία:

1. Βιομηχανική Παραγωγή.

Στο πεδίο της Βιομηχανικής Παραγωγής, το Πενταετές Πρόγραμμα Σπουδών προσφέρει το απαραίτητο υπόβαθρο για την απασχόληση με την έρευνα, το σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και την ασφαλή λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και διατάξεων κάθε μορφής. Επιπλέον, ένα τμήμα των μαθημάτων χρησιμοποιεί ως αναφορά τις διάφορες διεργασίες και συστήματα του βιομηχανικού τομέα της Κλωστοϋφαντουργίας. Στα μαθήματα αυτά, το παράδειγμα της Κλωστοϋφαντουργίας προσφέρει μια βάση για την ολοκληρωμένη και πολύπλευρη εξέταση των θεμάτων της βιομηχανικής πρακτικής, π.χ. από την παραγωγή ενέργειας έως τη συσκευασία, από την αρχική σχεδίαση έως τον έλεγχο της κάθε κατασκευαστικής λεπτομέρειας, από τον προγραμματισμό παραγωγής έως την παρακολούθηση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων κ.λπ.

2. Διοίκηση και Διαχείριση

Στο πεδίο της Διοίκησης και της Διαχείρισης, το Πενταετές Πρόγραμμα Σπουδών καλύπτει τις σύγχρονες μεθόδους για τη συγκέντρωση και επεξεργασία των πληροφοριών, την υποβοήθηση των διαδικασιών λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων, την αυτοματοποίηση και τον έλεγχο και την επιτήρηση των συστημάτων της βιομηχανικής παραγωγής. Η θεματολογία των σχετικών μαθημάτων επικεντρώνεται, ειδικότερα, στις ψηφιακές μεθόδους και τεχνολογίες. Έτσι, το πρόβλημα της διοίκησης και διαχείρισης αντιμετωπίζεται ενιαία και ολοκληρωμένα σε διαφορετικές χρονικές και χωρικές κλίμακες, π.χ. από το επίπεδο του βιομηχανοστασίου και του αυτοματισμού της μηχανής έως το επίπεδο της Διαδικτυωμένης παραγωγικής αλυσίδας και των διασυνδεόμενων βιομηχανικών μονάδων ανά την υφήλιο (globalcluster) κ.λπ.

Για την υποστήριξη του γνωσιακού περιεχομένου των δύο πεδίων (Βιομηχανικής Παραγωγής και Διοίκησης και Διαχείρισης), το Πενταετές Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει 94 μαθήματα εκ των οποίων 49 (48 διδασκόμενα και η Πρακτική Άσκηση) κατανέμονται σε δύο Ροές Εξειδίκευσης:

  • Ροή 1 «Σχεδιασμού Συστημάτων»
  • Ροή 2 «Βιομηχανικής Παραγωγής».

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση αριθμ. 51087/Ζ1/17-05-2024 (Β’ 2835), τo πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος Μηχανικών Βιoμηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής υπάγεται στις διατάξεις του άρθρου 78 του ν. 4957/2022 (Α’ 141). H επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου του Τμήματος Μηχανικών Βιoμηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος και ο τίτλος σπουδών αντιστοιχεί σε επίπεδο 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Θεωρία και Μεθοδολογία Σχεδίασης, Γραμμική Άλγεβρα & Αναλυτική Γεωμετρία, Μεθοδολογίες Προγραμματισμού, Εισαγωγή στη Σχεδίαση με Η/Υ, Δισδιάστατος & Τρισδιάστατος Σχεδιασμός με Νέα και Παραδοσιακά Μέσα,  Διακριτά Μαθηματικά, Μηχανική Υλικού Σώματος, Διαδραστική Σχεδίαση, Δισδιάστατος & Τρισδιάστατος Σχεδιασμός με Νέα και Παραδοσιακά Μέσα, Εισαγωγή στις Πιθανότητες και τη Στατιστική, Υλικά,  Επιχειρησιακή Έρευνα/Μάνατζμεντ, Ανάλυση και Σχεδίαση Πληροφ. Συστημάτων, Σχεδίαση με Η/Υ, Μηχανική Υλικών Συστημάτων,  Τεχνολογία και Προγραμματισμός στο Διαδίκτυο, Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ και Μοντέλα Μάρκετινγκ, Διαχείριση Σχεδίασης (Design Management),  Σχεδίαση Ηλεκτρονικού Επιχειρείν, Τεχνολογία Πολυμέσων, Γνωστική Επιστήμη (Cognitive Science), Σχεδίαση Πληροφορίας, Ρομποτική, Σχεδίαση Βιομηχανικών Συστημάτων,  Πληροφορική Κινηματογραφία,  Εκτυπωτική, Στρατηγικός Σχεδιασμός,  Σχεδίαση Περιβαλλοντικών Συστημάτων, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και ροής εξειδίκευσης: εδώ

Περισσότερα στοιχεία

Επαγγελματικές Προοπτικές

Το Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής προσφέρει 5ετές πρόγραμμα σπουδών, οδηγώντας σε ενιαίο τίτλο σπουδών επιπέδου 7 (Integrated Master). Οι απόφοιτοι αποκτούν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σε τομείς όπως σχεδιασμός προϊόντων, ρομποτική, ασφάλεια, και ψηφιακός μετασχηματισμός.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη βιώσιμη παραγωγή, τις σύγχρονες τεχνολογίες (π.χ. 4η Βιομηχανική Επανάσταση), και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για διεπιστημονική συνεργασία. Οι απόφοιτοι είναι κατάλληλοι για θέσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με δυνατότητες σε παραγωγή, έρευνα, και διοίκηση.

Οι απόφοιτοι του τμήματος εφοδιάζονται με θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων και δεξιοτήτων στην επιστήμη του Μηχανικού Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής και έχουν από την εκπαίδευσή τους τον κατάλληλο προσανατολισμό, ώστε να μπορούν να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες της αγοράς σε στελέχη με θεωρητική, αλλά και πρακτική κατάρτιση. Συνεπώς, δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύτατο πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης, που εκτείνεται πρακτικά σε διαφορετικούς κλάδους της αγοράς, όπως είναι ο Ιδιωτικός όσο και ο Δημόσιος τομέας. Πιο συγκεκριμένα, τα πεδία απασχόλησης των αποφοίτων του Τμήματος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Σχεδιασμό και διοίκηση συστημάτων και εγκαταστάσεων παραγωγής

Ανάπτυξη και διοίκηση πληροφοριακών συστημάτων

Ψηφιακό μετασχηματισμό συστημάτων παραγωγής και υπηρεσιών

Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες

Ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικού επιχειρείν

Σχεδιασμό προϊόντων με Η/Υ και ταχεία ανάπτυξη πρωτοτύπων

Υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας

Εφοδιαστική και δυναμική κατανομή πόρων

Μελέτη και σχεδιασμό ρομποτικών εγκαταστάσεων και οχημάτων

Διοίκηση και χρονικό προγραμματισμό έργων

Τηλεματική μεταφορών

Οργάνωση συστημάτων και διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας

Χρηματοοικονομική διοίκηση και αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων

Χρηματοοικονομική μηχανική και διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων

Ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων

Μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Μελέτη συμπεριφοράς καταναλωτών και τεχνολογικό marketing

Επιχειρησιακή έρευνα και πολυκριτηριακή ανάλυση αποφάσεων

Έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 7507 τ.Β’/31.12.2024 έχουμε την αντιστοιχία του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) με Τμήμα Ειδικότητας Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής.

Στην ανωτέρω αντιστοιχία συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των αποφοίτων του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών του ΠΑ.Δ.Α. από το έτος ίδρυσης και λειτουργίας του.

 

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά Επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία.

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0389

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής  : 1,18

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  300 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %

Φυσική : 28 %

Χημεία : 24 %

Μαθηματικά: 28 %

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %

Μαθηματικά : 28 %

Πληροφορική : 28 %

Οικονομία  : 24 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Τομέας: α) Μηχανολογίας.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 27 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 27 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 26 %

Τομέας: α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 26 %

Νέα Ελληνικά : 22 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 26 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 26 %

Τομέας: α) Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 27 %

Νέα Ελληνικά : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 27 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 26 %

Τομέας: α) Πληροφορικής.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 26 %

Νέα Ελληνικά : 22 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 26 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 26 %

Τομέας: α) Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 28 %

Νέα Ελληνικά : 21 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 23 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 28 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 15.972

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.832

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.668

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 14.956

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ