το άρθρο ενημερώθηκε στις : 2/01/2025
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τμήμα Μαθηματικών (Σάμος)
Έδρα :
Διεύθυνση : Καρλόβασι 83200 Σάμος
Τηλέφωνο: 22730 82100, 22730 82023 Fax : 22730 82007 Email: math_akad_gram@samos.aegean.gr, athras@aegean.gr
Σκοπός του τμήματος:
Πρωταρχικό στόχο του Τμήματος αποτελεί η καλλιέργεια, μέσω της παιδαγωγικής διαδικασίας μάθησης και της επιστημονικής έρευνας, της σφαιρικής γνώσης των Μαθηματικών που σε εφαρμοσμένο επίπεδο συνδέεται με τις Φυσικές, Τεχνολογικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιστήμες.
Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών, διανύοντας τη δεύτερη δεκαετία λειτουργίας του, το Τμήμα Μαθηματικών διατηρεί τους στόχους και την παιδαγωγική διαδικασία την οποία θέσπισε στην αρχή λειτουργίας του το 1987. Το Τμήμα επιδιώκει οι πτυχιούχοι του να είναι υψηλής ποιότητας και τέτοιας επιστημονικής κατάρτισης που να τους καθιστά ολοκληρωμένους επιστήμονες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει, να αναγνωρίζουν την εφαρμοσιμότητά τους και να τις χρησιμοποιούν. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων σπουδών τους, οι φοιτητές του Τμήματος αποκτούν μια συνολική, σφαιρική εικόνα των μαθηματικών καθώς και τα εφόδια εκείνα με τα οποία η διάσταση του πρακτικού ενδιαφέροντος των μαθηματικών στις φυσικές, οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες καθίσταται σαφής..
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος Μαθηματικών, στα πρώτα δύο έτη σπουδών προσφέρονται μαθήματα υποδομής τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα Θεωρητικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Επίσης προσφέρονται ορισμένα μαθήματα Πληροφορικής που επιτρέπουν στους/στις φοιτητές/τριες να εξοικειωθούν θεωρητικά και πρακτικά με τη σύγχρονη τεχνολογία. Πολλά μαθήματα των δύο πρώτων ετών είναι υποχρεωτικά για όλους τους/τις φοιτητές/τριες. Στα δύο τελευταία έτη παρέχεται η δυνατότητα στους/στις φοιτητές/τριες να επιλέξουν τα μαθήματα εκείνα που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους από ένα μεγάλο σύνολο μαθημάτων διαφορετικών κατευθύνσεων.
Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών του τμήματος, το Πρόγραμμα Σπουδών είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τους φοιτητές. Εν τούτοις, οι υψηλές απαιτήσεις που έχει το Τμήμα για τους φοιτητές του αποκτούν έναν ιδιαίτερα αποδοτικό και καρποφόρο χαρακτήρα για αυτούς σε συνδυασμό και με την εξαιρετική υποδομή την οποία διαθέτει το Τμήμα. Η Βιβλιοθήκη αποτελεί μια από τις πληρέστερες και πιο σύγχρονες βιβλιοθήκες της χώρας σε επίπεδο Τμήματος. Το ιδιαίτερα σύγχρονο Κέντρο Πληροφορικής του Τμήματος, η άμεση και πλήρης εξυπηρέτηση των φοιτητών από τη Γραμματεία του Τμήματος καθώς και η εξαιρετική εμφάνιση των Πανεπιστημιακών χώρων συντελούν στη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την απρόσκοπτη προσαρμογή και ευχάριστη παραμονή των φοιτητών καθ’ όλα τα χρόνια των σπουδών τους. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις συνθήκες ώστε οι φοιτητές να μπορέσουν με τη συνεχή προσπάθεια από τη πλευρά τους, να ανταποκριθούν με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις που θέτει ο Κανονισμός Σπουδών και απαιτεί το Πρόγραμμα Σπουδών.
Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει την άρτια και υψηλή κατάρτιση των αποφοίτων στο επιστημονικό πεδίο των Μαθηματικών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, καθώς και την ανάδειξη επιστημόνων Μαθηματικών με σύγχρονο θεωρητικό και εφαρμοσμένο υπόβαθρο, οι οποίοι θα έχουν την ικανότητα να επεξεργάζονται και να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που έχουν κατακτήσει για την επίλυση προβλημάτων και την παραγωγή καινοτόμας γνώσης. Ειδικότερα στα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα περιλαμβάνονται:
- Η ανάκληση δεδομένων και πληροφοριών.
- Η κατανόηση εννοιών, ερμηνεία προβλημάτων και οδηγιών.
- Η χρήση μιας έννοιας ή γενίκευσής της σε νέες καταστάσεις και πλαίσια.
- Η ανάλυση μιας έννοιας ή κατάστασης στα συστατικά της μέρη και κατανόηση της οργανωτικής της δομής.
- Η σύνθεση από διαφορετικά στοιχεία μιας νέας δομής και δημιουργία νέου νοήματος ή δομής.
- Η διατύπωση αξιολογικών κρίσεων.
Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Μαθηματικών είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Γραμμική Άλγεβρα, Θεωρία Αριθμών, Διαφορικός Λογισμός, Εισαγωγή στη Γεωμετρία, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Ολοκληρωτικός Λογισμός, Εισαγωγή στη Στατιστική, Διαφορικός. Λογισμός, Στοιχεία Τοπολογίας, Γραμμική Γεωμετρία, Πιθανότητες, Στοιχεία Μιγαδικών Συναρτήσεων, Στοιχεία Διαφορικής Γεωμετρίας, Πραγματικές Συναρτήσεις, Κλασική Διαφορική Γεωμετρία, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Μαθηματικός Προγραμματισμός, Θεωρία Ομάδων, Πραγματικές Συναρτήσεις, Κλασική Διαφορική Γεωμετρία, Θεωρία Συνόλων, Μαθηματική Λογική, Μαθηματική Φυσική, Διαφορικές Εξισώσεις, Θεωρητική Μηχανική, Στοιχεία Κινηματικής Υπολογιστικά Μαθηματικά, Μαθηματικός Προγραμματισμός, Πιθανότητες, Γλώσσες – Μηχανές – Γραμματικές, Δομές Δεδομένων, Θεωρητική Μηχανική, Γενική Μετεωρολογία, Γενική Κλιματολογία, Σεισμολογία. κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος : http://www.math.aegean.gr/
-
Οδηγός σπουδών του τμήματος Μαθηματικών (ακαδ. έτος 2024-2025)
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Η ολοκλήρωση του προγράμματος προπτυχιακών σπουδών οδηγεί στην απόκτηση Πτυχίου στα Μαθηματικά, το οποίο εφοδιάζει τον πτυχιούχο με επαγγελματικά δικαιώματα Μαθηματικού (ΠΕ-03).
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Μαθηματικών έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π. ή άλλων φορέων σχετικά με την επιλογή διοριστέων στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα Ν.Π.Δ.Δ. (ισότιμα με τα υπόλοιπα Τμήματα Μαθηματικών της Ελληνικής Επικράτειας).
Επιπρόσθετα, το πτυχίο στα Μαθηματικά δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σπουδές που οδηγούν σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης καθώς και σε σπουδές που οδηγούν σε Διδακτορικό Δίπλωμα.
Μπορεί να εργαστεί στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού δώσει εξετάσεις στον ειδικό διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του προετοιμάζεται για τον εκπαιδευτικό κλάδο, παρακολουθώντας μαθήματα Διδακτικής των Μαθηματικών και άλλα παιδαγωγικά μαθήματα.
Να απασχοληθεί σε τομείς όπως η στατιστική, η μηχανοργάνωση, η πληροφορική, στους οποίους έχουν ελπίδες για επαγγελματική αποκατάσταση τόσο σε ιδιωτικές εταιρείες (ασφαλιστικές κ.λπ.) όσο και σε δημόσιες υπηρεσίες.
Συχνά απαιτούνται μεταπτυχιακές σπουδές για να βελτιώσουν τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας σε αυτούς τους κλάδους.
Επίσης, υπάρχει αυξημένη ζήτηση στην ιδιωτική εκπαίδευση (φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ.).
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
- Τα επαγγελματικά δικαιώματα του Μαθηματικού είναι τα αντίστοιχα του εργασιακού τους περιβάλλοντος και καθεστώτος.
- Για παράδειγμά, όταν εργάζεται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 12, (ΦΕΚ 167/τ.Α’ 1985) καθώς και από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα.
- Όταν εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα επαγγελματικά του δικαιώματα προβλέπονται, εκτός από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14, (ΦΕΚ 167/τ.Α/1985), και από τις συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών Σχολαρχών και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας. .
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Σπουδές στα Μαθηματικά.
Σχετικά επαγγέλματα:
- Μαθηματικός – Α
- Μαθηματικός – Β
- Μαθηματικός Μοντελοποίησης Φυσικών Επιστημών και Σύγχρονων Τεχνολογιών
- Μαθηματικός Προσομοίωσης και Υπολογισμών
- Μαθηματικός Προτυποποίησης σε Σύγχρονες Τεχνολογίες και την Οικονομία
- Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Μαθηματικών (Θεσσαλονίκη) – Α.Π.Θ.
- Μαθηματικών (Πάτρα) – Παν. Πάτρας
- Μαθηματικών (Αθήνα) – Ε.Κ.Π.Α.
- Μαθηματικών (Ιωάννινα) – Παν. Ιωαννίνων
- Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών – Εισαγωγική κατεύθυνση Μαθηματικών – Παν. Κρήτης
- Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών – Εισαγωγική κατεύθυνση Εφαρμοσμένων Μαθηματικών – Παν. Κρήτης
- Μαθηματικών (Λαμία) – Παν. Θεσσαλίας
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2013) (στα αγγλικά).
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. web site: http://www.hms.gr/
- Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). web site: http://www.olme.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2023
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0252
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 150 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 20 %
Μαθηματικά: 35 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 16.065
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 9.210
Επαγγελματικό Λύκειο:
Δεν προβλέπεται πρόσβαση στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων για το ανωτέρω τμήμα.
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων