{0362} : Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 03/12/2024

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Σχολή Καλών Τεχνών   

Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Ναύπλιο)

Έδρα :

Διεύθυνση: Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 & Τερζάκη, 21100, Ναύπλιο

Τηλέφωνο: 27520 96129  /127,130,131  Fax  27520 96128  Ε-mail: ts-secretary@uop.gr

Σκοπός του τμήματος : 

Σκοπός του τμήματος είναι η ανάδειξη επιστημόνων με καλλιτεχνική παιδεία, και καλλιτεχνών με κατάλληλη θεωρητική υποδομή. Γι’ αυτό το λόγο και ο χαρακτήρας των σπουδών είναι μικτός: επιστημονικός και καλλιτεχνικός, θεωρητικός και πρακτικός.

Επίσης σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του τμήματος  το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών έχει ως αποστολή :

  • Να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση της τέχνης και της επιστήμης της Θεατρολογίας, να συνδυάζει δηλαδή την πρακτική του θεάτρου με τη θεωρητική σκέψη, τη φιλολογική ανάλυση και την επιστημονική μεθοδολογία,
  • Να παρέχει στους φοιτητές και στις φοιτήτριες τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία,
  • Να οργανώνει μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος και
  • Να συμβάλει στη μελέτη του θεάτρου σε διεθνές επίπεδο.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών κατά τα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους οι φοιτητές αποκτούν βασική θεατρική παιδεία, ενώ κατά τα δύο τελευταία παρακολουθούν τα μαθήματα ειδίκευσης των δύο άτυπων κατευθύνσεων του τμήματος. Οι άτυπες κατευθύνσεις είναι οι εξής:

α). Κατεύθυνση Θεατρολογίας και

β). Κατεύθυνση Θεατρικής Πρακτικής.

Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει την δημιουργία ενός χώρου σπουδών και έρευνας όπου η θεωρία και η πρακτική, η επιστήμη και η τέχνη, συνεργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Όπως ρητά αναφέρεται στον Οδηγό σπουδών αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος ενός τμήματος που ανήκει σε μία Σχολή Καλών Τεχνών. Το συγκεκριμένο τμήμα μας, όπως και το αντίστοιχο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αποτελούν τους δύο πόλους θεατρικών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου στην Ελλάδα με διττό χαρακτήρα (θεωρητικό και πρακτικό).

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του τμήματος αντανακλάται στο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο προωθεί την σύζευξη θεωρίας και πράξης. Εκτός από την αλληλεπίδραση θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων, ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματός, που μάλιστα στηρίζει τον διττό χαρακτήρα, είναι ότι παρέχει μεγάλη ελευθερία επιλογής μαθημάτων στους φοιτητές των δύο τελευταίων ετών. Το πρόγραμμά, δηλαδή, χαρακτηρίζεται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα στα ιδιαίτερα ερευνητικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα των φοιτητών.

Αξίζει να σημειωθεί, το τμήμα αν και ανήκει στην Σχολή Καλών Τεχνών, το πρόγραμμα σπουδών του είναι τετραετές και αναπτύσσεται σε οκτώ εξάμηνα. Με το πέρας των σπουδών τους  στο Πρόγραμμα οι φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών  αναμένεται να έχουν αποκτήσει τις εξής δεξιότητες και γνώσεις:

  • θα έχουν αποκτήσει επιστημονική εξειδίκευση στον χώρο της θεατρολογίας
  • θα έχουν αποκτήσει υποδομή   στις περιοχές των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών
  • θα είναι ικανοί/ές να διεξάγουν επιστημονική έρευνα σύμφωνα με τα διεθνή πανεπιστημιακά/ερευνητικά πρότυπα
  • θα έχουν αποκτήσει τις βασικές γνώσεις να διδάξουν θεατρολογικά μαθήματα και σεμινάρια σε δημόσιους και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς
  • θα έχουν την ικανότητα και τις γνώσεις να οργανώσουν βιωματικά εργαστήρια θεατροπαιδαγωγικής και εμψύχωσης
  • θα έχουν αποκτήσει τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να εργαστούν ως θεατρολόγοι, δραματολόγοι, συντελεστές και  παραγωγοί σε θεατρικές σκηνές, και σε σχετικούς θεσμούς ( π.χ. φεστιβάλ) και   συναφείς εκδοτικές δραστηριότητες
  • θα έχουν αποκτήσει την απαραίτητη θεατρολογική και διεπιστημονική υποδομή για να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και το εξωτερικό στους χώρους του θεάτρου και ευρύτερα των ανθρωπιστικών επιστημών και των τεχνών
  • θα έχουν αποκτήσει τη βασική εκπαίδευση στις περιοχές της σκηνοθεσίας, υποκριτικής, σκηνογραφίας-ενδυματολογίας, χορολογίας και συναφείς κλάδους της θεατρικής πράξης, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν πιο εξειδικευμένες σπουδές στις περιοχές αυτές και να ακολουθήσουν καλλιτεχνική σταδιοδρομία
  • θα έχουν αποκτήσει βασικές γνώσεις και  σε συναφείς με το θέατρο  καλλιτεχνικούς τομείς, όπως κινηματογράφος, λογοτεχνία, χορός, μουσική και  καλές τέχνες  με εστίαση στη σχέση των τεχνών αυτών με το θέατρο
  • θα έχουν αποκτήσει εμπειρία στην εκπόνηση και παρουσίαση ατομικών και συλλογικών εργασιών
  • θα έχουν αποκτήσει εμπειρία στην οργάνωση και παραγωγή θεατρικών και πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων (εκθέσεις, παραστάσεις, ομιλίες κ.,ά)
  • θα έχουν αποκτήσει εμπειρία συμμετοχής σε παραστάσεις ως συντελεστές ή στην περιοχή της παραγωγής.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Εισαγωγή στην Τέχνη του Θεάτρου, Ανάγνωση Θεατρικών Παραστάσεων, Κείμενα Θεωρίας Θεάτρου, Δραματολογία, Το θέατρο της Αρχαιότητας, Ιστορία του Παγκόσμιου Θεάτρου, Ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου, Στοιχεία σκηνογραφίας – ενδυματολογίας, Mορφές θεατρικών χώρων, Στοιχεία υποκριτικής, Σκηνοθετικές προσεγγίσεις, Στοιχεία παιδαγωγικής, Διδακτική του θεάτρου: Θεατρικό παιχνίδι, Δραματουργικές αναλύσεις, Kριτική ανάλυση θεατρικών παραστάσεων, Ζητήματα θεατρικής αισθητικής, Θεωρίες υποκριτικής, Μεθοδολογία της Θεατρολογικής Έρευνας, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία, Ενδυματολογία, Υποκριτική, Kινησιολογία, Φωνητική – ορθοφωνία, Σκηνοθεσία, Σκηνοθετικά ρεύματα στην Ευρώπη, κ.α.

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω : 

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :  

Ορισμένες από  τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων που συνδέονται με τα μαθησιακά αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών είναι οι εξής:

  1. Εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες της εγκυκλίου και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Καλλιτεχνικά Γυμνάσια και Λύκεια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, δημόσια και ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα, Προγράμματα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, Προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και άλλες δομές διά βίου μάθησης, ανώτερες σχολές δραματικής τέχνης, σχολές σκηνοθεσίας, σχολές χορού, σχολές κινηματογράφου, ωδεία κ.ά.)
  2. Στελέχη θεατρικών οργανισμών: δραματολόγοι, επιμελητές θεατρικών προγραμμάτων και δράσεων σε θεατρικούς οργανισμούς δημόσιους και ιδιωτικούς (κρατικοί θεατρικοί οργανισμοί, εθνικές σκηνές, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., επιχορηγούμενο και ελεύθερο θέατρο, φεστιβάλ κ.ά.)
  3. Ειδικοί επιστημονικοί σύμβουλοι επί πολιτιστικών θεμάτων: πολιτιστικοί διαχειριστές, σύμβουλοι καλλιτεχνικού προγραμματισμού και παραγωγής, υπεύθυνοι καλλιτεχνικών δράσεων σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Υπουργεία, Περιφερειακές και Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, φεστιβάλ, θέατρα, μουσεία, χώροι τέχνης, παιδείας και πολιτισμού, αρχεία και βιβλιοθήκες, ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, κοινωνικοί φορείς, ΜΜΕ κ.ά.)
  4. Πολιτιστικοί συντάκτες, επιμελητές, κριτικοί θεάτρου και τέχνης: σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε εκδόσεις (καθημερινός και περιοδικός Τύπος, ηλεκτρονικός Τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση, εκδοτικοί οίκοι).
  5. Καλλιτέχνες και επαγγελματίες της σκηνής: δημιουργοί, καλλιτεχνικοί συντελεστές, ερμηνευτές, βοηθοί παραγωγής, βοηθοί σκηνογράφου και ενδυματολόγου, βιντεοκαλλιτέχνες, περφόρμερ, τεχνικοί, ανιματέρ κ.λπ., σε χώρους θεατρικής δημιουργίας και έκφρασης, σε κοινωνικούς χώρους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, καθώς και στον χώρο του τουρισμού.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος Θεατρικών Σπουδών διαθέτουν επίσης το απαιτούμενο θεωρητικό και καλλιτεχνικό υπόβαθρο ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε επίπεδο μεταπτυχιακού προγράμματος ή διδακτορικού διπλώματος, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, με απώτερο σκοπό την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία τους σε Α.Ε.Ι και σε άλλα δημόσια ή ιδιωτικά ερευνητικά, πολιτιστικά ή επιστημονικά ιδρύματα. Τέλος, με την απόκτηση του πτυχίου τους, παρέχεται στους αποφοίτους του Τ.Θ.Σ. το δικαίωμα εγγραφής τους ως τακτικών μελών στον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων (ΠΕΣΥΘ).

Γενικότερα, οι απόφοιτοι του τμήματος θεάτρου μπορούν να εργαστούν:

  • ως κριτικοί και θεωρητικοί της τέχνης στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και σε εκδοτικούς οίκους.
  • ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε Υπουργεία Νομαρχίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεατρικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, Ιδρύματα με πολιτισμική δράση, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιοφωνία, τηλεόραση)
  • ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ηθοποιοί, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες)
  • στην εκπαίδευση, ως καθηγητές σε δραματικές σχολές, ως καθηγητές θεατρικής παιδείας στη δημοτική και μέση εκπαίδευση (ως ωρομίσθιοι ή μόνιμοι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ32)
  • ως θεατρικοί εμψυχωτές (animateurs) σε κέντρα νεότητας, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.
  • ως στελέχη κρατικών θεατρικών οργανισμών.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το Π.Δ.125 που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 111, τ.Α’/ 06.04.2000.
  • Επίσης, σύμφωνα με την 3Π/2008 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 516/08.10.2008) διορίζονται για πρώτη φορά οι απόφοιτοι των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών ή Θεάτρου ΑΕΙ Πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ 32.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα  Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

..Περισσότερα  Video του τμήματος: εδώ

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)

Σχετικές  Επαγγελματικές  Οργανώσεις  :

  • Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων. web site: http://www.pesyth.gr/
  • Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.   web site:   http://www.sei.gr/,
  • Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).  web site: http://www.olme.gr/
  • Υπουργείο Πολιτισμού. web site: http://www.yppo.gr/

 

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0362

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,80

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  140 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)

1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %

Αρχαία Ελληνικά : 25 %

Ιστορία : 25 %

Λατινικά : 25 %

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)

Όλες οι τομείς και οι ειδικότητες εκτός του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 40 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %

Τομέας: α) Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 20 %

Νέα Ελληνικά : 30 %

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 14.600

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 9.150

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 15.560

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 15.140

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ