{0322} : Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκη)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 09/03/2025

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων

 Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Θεσσαλονίκη)

Έδρα : 

Διεύθυνση: Εγνατίας 156, 54006 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 891214, 2310 891212, 2310 891213, 2310 891283 Fax: 2310 891282 E-mail: basecr@uom.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ο.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έχει ως αποστολή του την ανάπτυξη ικανών στελεχών για την επάνδρωση των κάθε είδους και μεγέθους επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τοπικής, εθνικής ή πολυεθνικής εμβέλειας, που δραστηριοποιούνται μέσα στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό κοινωνικό-οικονομικό σύστημα.
Η επίτευξη της αποστολής θεμελιώνεται επί της αρχής ότι το ανταγωνιστικό επιχειρηματικό στέλεχος θα πρέπει να έχει πλήρη, εκλεπτυσμένη και συγχρόνως κριτική θεωρητική κατάρτιση.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Για την επίτευξη της αποστολής του τμήματος και ταυτόχρονα για την εξυπηρέτηση των ειδικότερων ενδιαφερόντων των μελλοντικών αποφοίτων του, το Πρόγραμμα Σπουδών είναι διαμορφωμένο σε δύο κύκλους:

Πρώτος κύκλος: Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει το πρώτο και το δεύτερο έτος σπουδών, όπου οι φοιτητές παρακολουθούν μία σειρά από κοινά υποχρεωτικά μαθήματα, για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις πριν επιλέξουν στην αρχή του τρίτου έτους την κατεύθυνση σπουδών που τους ενδιαφέρει. Τα μαθήματα αυτά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  • Βασικά Μαθήματα: Ποσοτικά, Οικονομικά, Πληροφοριακά Συστήματα, Δίκαιο (και ξένη γλώσσα).
  • Μαθήματα Υποδομής: Μάνατζμεντ, Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ, Διοίκησης Λειτουργιών.

Δεύτερος κύκλος: Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει το τρίτο και τέταρτο έτος σπουδών, όπου οι φοιτητές της κάθε κατεύθυνσης παρακολουθούν μία σειρά από εξειδικευμένα υποχρεωτικά μαθήματα, για να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις που απαιτεί η κατεύθυνση που επέλεξαν. Πέραν των εξειδικευμένων αυτών υποχρεωτικών μαθημάτων, οι φοιτητές παρακολουθούν και μία σειρά από μαθήματα επιλογής ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, τα οποία επιλέγουν από ένα μεγάλο αριθμό μαθημάτων. Δύο είναι οι κατευθύνσεις σπουδών που προσφέρονται στο Τμήμα:

  • Κατεύθυνση Διοίκησης Οργάνωσης και Επιχειρήσεων: Αποστολή της κατεύθυνσης  είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της γνώσης στους τομείς των πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης, της λογιστικής εταιρικών επιχειρήσεων, της διοίκηση λειτουργιών, της διοίκησης ανθρωπίνων πόρων, του μάρκετινγκ, των χρηματοοικονομικών οργανισμών και κεφαλαιαγορών, της αγοράς εργασίας και ευρωπαϊκής ένωσης, των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της διαχείρισης δεδομένων και μηχανογραφημένης λογιστικής, της διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας, της χρηματοοικονομικής διοίκησης, της διοίκησης ολικής ποιότητας, της επιχειρηματικότητας και
    καινοτομίας, της κοστολόγησης και λογιστικής κόστους, του στρατηγικού μάνατζμεντ και της διοίκησης οργανωσιακής αλλαγής
  • Κατεύθυνση Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών: Αποστολή της κατεύθυνσης  είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της γνώσης στους τομείς της διοίκησης λειτουργιών, της διοίκησης εφοδιαστικής αλυσίδας, των χρηματοοικονομικών οργανισμών και κεφαλαιαγορών, του στρατηγικού μάρκετινγκ, του μάρκετινγκ υπηρεσιών, της διοίκησης επωνύμων προϊόντων, των διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, της διοίκησης έργων, της διαφήμισης, της έρευνας μάρκετινγκ, των δημοσίων σχέσεων, των πληροφοριακών συστημάτων διοίκησης, της διοίκησης ολικής ποιότητας, της διαχείρισης σχέσεων μάρκετινγκ, της κοστολόγησης και λογιστικής κόστους, του στρατηγικού μάνατζμεντ και του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μολονότι οι δύο κατευθύνσεις του τμήματος  είναι διακριτές, εντούτοις ορισμένα μαθήματα είναι κοινά μεταξύ των κατευθύνσεων αυτών. Αυτό γιατί τα μαθήματα αυτά αποτελούν τη λογική συνέχεια των μαθημάτων κορμού (δηλαδή των μαθημάτων του πρώτου κύκλου) και επιπλέον, συντελούν στη συνέργεια των υπόλοιπων υποχρεωτικών μαθημάτων κατεύθυνσης. Πάντως, ο φοιτητής είναι σε θέση να επιλέξει ικανό αριθμό μαθημάτων μεταξύ μεγάλου αριθμού μαθημάτων επιλογής, διαμορφώνοντας έτσι το πρόγραμμα σπουδών της αρεσκείας του και εμβαθύνοντας στην κατεύθυνση που τον ενδιαφέρει.

Τα Προγράμματα Σπουδών των πανεπιστημιακών τμημάτων Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα : 

Στατιστική, Εμπορικό Δίκαιο, Αρχές Χρηματοοικονομικής Λογιστικής, Μικροοικονομική, Οργανωσιακή θεωρία, Στοιχεία Οικονομικών και Ασφαλιστικών Οικονομικών, Χρηματοοικονομική Λογιστική, Αρχές Νομισματικής και Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, Στοιχεία Ασφαλιστικού και Ναυτικού Δικαίου, Δημόσια Οικονομική, Δίκαιο Εμπορικών Εταιριών,  Ποσοτική Ανάλυση Διοικητικών Αποφάσεων, Αρχές Μάρκετινγκ, Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί και Κεφαλαιοαγορές, Ξένη Γλώσσα, Συμπεριφορά Καταναλωτή, Λογιστική Εταιρικών Επιχειρήσεων, Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στις Επιχειρήσεις, Δίκαιο Φορολογίας Επιχειρήσεων, Εργασιακές Σχέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελεγκτική, Στρατηγικό Μάρκετινγκ, Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης, Επενδυτικές Μελέτες και Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση, Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης, Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, Στρατηγική Επιχειρήσεων, Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Κοστολόγηση και Λογιστική Κόστους,  Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, κ.α. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: Πρόγραμμα Σπουδών

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :  

Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών, το τμήμα στοχεύει

  • στην παροχή υψίστης ποιότητας εκπαιδευτικών υπηρεσιών έτσι ώστε να διασφαλίζεται η διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία των πτυχιούχων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα
  • στην πραγματοποίηση ερευνητικού έργου αιχμής ώστε να εξυπηρετηθούν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και συνεπώς να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους
  • στην ανάπτυξη συνεργασιών με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη κοινών στόχων. Επιπλέον, μέσα από αυτές τις διαδικασίες το Τμήμα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας για τους αποφοίτους του στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα και αποκτά την πληροφόρηση που χρειάζεται για να προσαρμόζει και να εμπλουτίζει το πρόγραμμα σπουδών έτσι ώστε αυτό να αντανακλά και να ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών.

Ο απόφοιτος του τμήματος μπορεί να εργαστεί :

  • ως στέλεχος σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις, υπουργεία, ασφαλιστικά ή τραπεζικά ιδρύματα, λογιστήρια, ινστιτούτα ερευνών καθώς και σε διάφορες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, επενδύσεων, δημοσκοπήσεων, έρευνας αγοράς κ.ά.
  • Ακόμη, μπορεί να εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και σε διάφορες υπηρεσίες που έχουν ως αντικείμενο το εμπόριο, τη διεθνή οικονομία, νομισματικά και φορολογικά θέματα κ.ά.
  • Τέλος, μπορεί να απασχοληθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως εκπαιδευτικός στη μέση ή ανώτατη εκπαίδευση και κατάρτιση, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, οι πτυχιούχοι του Τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης  Επιχειρήσεων  του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο.

Επαγγελματικά Δικαιώματα:

Το οικονομικό επάγγελμα διέπεται από τους παρακάτω  νομοθεσία :

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

..

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το  ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :  

  • Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. web site: http://www.oe-e.gr
  • Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων. web site: http://poo.gr/
  • Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ε.Ο.Ε.Δ.Ε.), web site: http://eoede.gr/

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024  

Κωδικός Μηχανογραφικού : 0322

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,20

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  243 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων  

Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021

4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής  

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 23 %  

Μαθηματικά : 30 %  

Πληροφορική : 22 %  

Οικονομία  : 25 %  

Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021 

Τομέας: Διοίκησης και Οικονομίας. 

Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %  

Νέα Ελληνικά : 20 %  

Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %  

Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 % 

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.871

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 15.375

Επαγγελματικό Λύκειο:

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.560

Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 17.945

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού  Λυκείου (EPAL)

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ