το άρθρο ενημερώθηκε στις : 02/09/2024
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Σχολή Καλών Τεχνών
Τμήμα Θεάτρου (Θεσσαλονίκη)
Έδρα :
Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 99.2122, 2310 99.2124 E-mail : info@thea.auth.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός του τμήματος είναι η ανάδειξη επιστημόνων με καλλιτεχνική παιδεία, και καλλιτεχνών με κατάλληλη θεωρητική υποδομή. Γι’ αυτό το λόγο και ο χαρακτήρας των σπουδών είναι μικτός: επιστημονικός και καλλιτεχνικός, θεωρητικός και πρακτικός.
Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η φιλοσοφία του Προγράμματος Σπουδών αποτυπωνει τον πολυδύναμο εκπαιδευτικό του χαρακτήρα, όπως αυτός υπηρετείται από την Ίδρυσή του, προσφέροντας ειδικά προγράμματα σπουδών για 4 κατευθύνσεις, που ανταποκρίνονται στις ειδικότητες των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη θεωρία και πράξη του θεάτρου: Θεατρολογική Θεωρία (Δραματολογία-Παραστασιολογία), Υποκριτική, Σκηνογραφία-Ενδυματολογία, Σκηνοθεσία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του ενιαίου πτυχίου, το ΠΠΣ εξασφαλίζει την Παιδαγωγική Επάρκεια για όλους τους αποφοίτους του, μέσω σχετικών μαθημάτων που είναι υποχρεωτικά για την απόκτηση του πτυχίου.
Τα επιμέρους προγράμματα μαθημάτων, που καλύπτουν τη θεωρία του θεάτρου και, συγχρόνως, όλο το φάσμα των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη θεατρική πράξη και τις θεατροπαιδαγωγικές εφαρμογές της, τροφοδοτούν το ένα το άλλο διαμορφώνοντας ένα οργανικό ΠΠΣ, που βασίζεται και αξιοποιεί τη συνεργία διαφορετικών καλλιτεχνικών και θεωρητικών μαθημάτων. Η συνεργία αυτή συντονίζει άμεσα την εκπαιδευτική διαδικασία με την πραγματικότητα της καλλιτεχνικής δραστηριότητας και τη σχετική ‘αγορά’ εργασίας, καθώς ανταποκρίνεται με πληρότητα στον πολυδύναμο και εξόχως ‘συνεργατικό’ χαρακτήρα του θεατρικού φαινομένου καθεαυτό.
Η επίτευξη του στόχου της διαμόρφωσης επιστημόνων και καλλιτεχνών του θεάτρου με σφαιρική παιδεία, συνεπάγεται, στην πρώτη φάση των σπουδών, τη διδασκαλία ενός σημαντικού αριθμού υποχρεωτικών μαθημάτων που εξασφαλίζουν τη στέρεη θεατρολογική κατάρτιση όλων των φοιτητών/ριών (ιστορία και θεωρία θεάτρου, δραματολογία, ανάλυση της θεατρικής παράστασης).Παράλληλα, ο Κορμός περιλαμβάνει και ένα πλήρες Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας με εννέα υποχρεωτικά μαθήματα εστιασμένα στη Θεωρία και Πρακτική της Παιδαγωγικής του Θεάτρου.
Οι επιμέρους κατευθύνσεις του ΠΠΣ είναι:
- Θεατρολογική Θεωρία (Δραματολογία-Παραστασιολογία)
- Υποκριτική
- Σκηνογραφία-Ενδυματολογία
- Σκηνοθεσία
Πιο αναλυτικά:
Κατεύθυνση Δραματολογίας-Παραστασιολογίας: Η κατεύθυνση απευθύνεται σε φοιτητές/ριες με θεωρητικά κυρίως ενδιαφέροντα, προσανατολισμένα στην ανάλυση του δραματικού κειμένου και της θεατρικής παράστασης. Εξοπλίζει τους φοιτητές/ριες προκειμένου να ασχοληθούν με τη θεατρολογική έρευνα και την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ή να εργαστούν (πέραν των θεατροπαιδαγωγικών επαγγελμάτων) ως στελέχη θεατρικών οργανισμών, ως δραματολόγοι και επιμελητές εντύπων προγραμμάτων, ή ως θεατρικοί συντάκτες και κριτικοί στα ΜΜΕ.
Το πρόγραμμα μαθημάτων της κατεύθυνσης περιλαμβάνει μαθήματα στις εξής επιμέρους γνωστικές περιοχές: Ιστορία και Θεωρία του Θεάτρου, Δραματολογία, Παραστασιολογία, Μεθοδολογία, Διασταυρώσεις της τέχνης του θεάτρου με άλλες τέχνες.
Κατεύθυνση Σκηνογραφίας-Ενδυματολογίας: Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους/ες ενδιαφέρονται για τον σκηνογραφικό σχεδιασμό και την ενδυματολογία, και γενικότερα για το εικαστικό μέρος της θεατρικής παράστασης, καθώς επίσης και σε όσους έχουν κλίση για τις σκηνογραφικές κατασκευές και για την τεχνολογία της σκηνής. Εξοπλίζει τους φοιτητές/ριες προκειμένου να εργαστούν (πέραν των θεατροπαιδαγωγικών επαγγελμάτων) ως σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, κατασκευαστές σκηνικών και φωτιστές.
Το πρόγραμμα μαθημάτων της κατεύθυνσης περιλαμβάνει μαθήματα βασικών δεξιοτήτων (σχέδιο, πλαστική, μακέτα) και μαθήματα προχωρημένων εφαρμογών (Σύνθεση και Ανάλυση). Περιλαμβάνει, επίσης, εξειδικευμένα μαθήματα κατασκευής κούκλας, μάσκας, φροντιστηριακών αντικειμένων κ.ά.
Κατεύθυνση Υποκριτικής: Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους/ες ενδιαφέρονται για την τέχνη της Υποκριτικής και εξοπλίζει τους φοιτητές να εργαστούν (πέραν των θεατροπαιδαγωγικών επαγγελμάτων) ως ηθοποιοί.
Το πρόγραμμα μαθημάτων της κατεύθυνσης περιλαμβάνει μαθήματα Υποκριτικής, Κινησιολογίας, Φωνητικής, Μουσικού θεάτρου κ.ά.
Κατεύθυνση Σκηνοθεσίας: Η κατεύθυνση απευθύνεται σε όσους/ες ενδιαφέρονται για την τέχνη της Σκηνοθεσίας. Εξοπλίζει τους φοιτητές να εργαστούν (πέραν των θεατροπαιδαγωγικών επαγγελμάτων) ως σκηνοθέτες.
Το πρόγραμμα μαθημάτων της κατεύθυνσης περιλαμβάνει έναν συνδυασμό θεωρητικών και καλλιτεχνικών μαθημάτων.
Τέλος, σύμφωνα με την Υ.Α. Αριθμ. 54957/Ζ1 (ΦΕΚ 1547 τ.Β΄/07.05.2019) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Εισαγωγή στην Τέχνη του Θεάτρου, Ανάγνωση Θεατρικών Παραστάσεων, Κείμενα Θεωρίας Θεάτρου, Δραματολογία, Το θέατρο της Αρχαιότητας, Ιστορία του Παγκόσμιου Θεάτρου, Ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου, Στοιχεία σκηνογραφίας – ενδυματολογίας, Mορφές θεατρικών χώρων, Στοιχεία υποκριτικής, Σκηνοθετικές προσεγγίσεις, Στοιχεία παιδαγωγικής, Διδακτική του θεάτρου: Θεατρικό παιχνίδι, Δραματουργικές αναλύσεις, Kριτική ανάλυση θεατρικών παραστάσεων, Ζητήματα θεατρικής αισθητικής, Θεωρίες υποκριτικής, Μεθοδολογία της Θεατρολογικής Έρευνας, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία, Ενδυματολογία, Υποκριτική, Kινησιολογία, Φωνητική – ορθοφωνία, Σκηνοθεσία, Σκηνοθετικά ρεύματα στην Ευρώπη, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://www.thea.auth.gr/
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Θεάτρου (ισχύει από το ακαδ. έτος 2019-2020)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι απόφοιτοι του τμήματος θεάτρου μπορούν να εργαστούν:
- ως κριτικοί και θεωρητικοί της τέχνης στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο και σε εκδοτικούς οίκους.
- ως υπεύθυνοι θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε Υπουργεία Νομαρχίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, θεατρικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, Ιδρύματα με πολιτισμική δράση, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιοφωνία, τηλεόραση)
- ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ηθοποιοί, σκηνογράφοι, σκηνοθέτες)
- στην εκπαίδευση, ως καθηγητές σε δραματικές σχολές, ως καθηγητές θεατρικής παιδείας στη δημοτική και μέση εκπαίδευση (ως ωρομίσθιοι ή μόνιμοι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ32)
- ως θεατρικοί εμψυχωτές (animateurs) σε κέντρα νεότητας, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.
- ως στελέχη κρατικών θεατρικών οργανισμών.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
- Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το Π.Δ.125 που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 111, τ.Α’/ 06.04.2000.
- Επίσης, σύμφωνα με την 3Π/2008 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 516/08.10.2008) διορίζονται για πρώτη φορά οι απόφοιτοι των Τμημάτων Θεατρικών Σπουδών ή Θεάτρου ΑΕΙ Πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμο αντίστοιχης ειδικότητας της αλλοδαπής ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ 32.
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
Σχετικά επαγγέλματα:
- Επιμελητής Τέχνης
- Εκφωνητής – Α
- Εκφωνητής – Β
- Ηθοποιός- Α
- Ηθοποιός – Β
- Θεατρικός Επιχειρηματίας
- Θεατρολόγος – Α
- Θεατρολόγος – Β
- Κριτικός Τέχνης – Α
- Κριτικός Τέχνης – Β
- Σεναριογράφος – Α
- Σεναριογράφος – Β
- Σεναριογράφος Εικονικής Πραγματικότητας
- Σκηνοθέτης
- Σκηνοθέτης Τηλεόρασης
- Σκηνογράφος
- Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Χωρίς καμία αντιστοιχία.
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ)
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2014) (στα αγγλικά).
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. web site: http://www.sei.gr/,
- Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). web site: http://www.olme.gr/
- Υπουργείο Πολιτισμού. web site: http://www.yppo.gr/.
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0168
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 78 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Αρχαία Ελληνικά : 25 %
Ιστορία : 25 %
Λατινικά : 25 %
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Μαθηματικά: 25 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Βιολογία : 25 %
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 25 %
Πληροφορική : 25 %
Οικονομία : 25 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Όλοι οι Τομείς και ειδικότητες.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.800
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.625
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.850
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 15.525
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων