{0112} : Ιστορίας και Αρχαιολογίας (Θεσσαλονίκη)

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 30/08/2024

Αριστοτέλειο  Πανεπιστήμιο  Θεσσαλονίκης  (Α.Π.Θ.)

Φιλοσοφική  Σχολή

Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας

Έδρα : 

Διεύθυνση : Πανεπιστημιούπολη, 54124 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο:  2310 995216,  2310 995224,  2310 995225,  2310 995226 E-mail : info@hist.auth.gr

Σκοπός του τμήματος :

Το Τμήμα εκπαιδεύει τους φοιτητές στη σφαιρική κατα­νόηση των ιστορικών φαινομένων και στη μελέτη των υλικών καταλοίπων των ανθρώπων του παρελθόντος. Έτσι, ερευνώντας τα πολιτισμικά δείγματα του παρελ­θόντος εμπλουτίζεται η ιστορική γνώση του παρόντος.

Σκοπός του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας  είναι η διαμόρφωση καταρτισμένων αρχαιολόγων και ιστορικών που γνωρίζουν καλά το αντικείμενό τους και είναι προσανατολισμένοι και ανοιχτοί στις διεθνείς εξελίξεις και τις σύγχρονες τάσεις και κατευθύνσεις της έρευνας. Στόχος επίσης είναι η δημιουργία νέων ερευνητών που μπορούν να φανούν χρήσιμοι στην έρευνα, την ερμηνεία και την ανασύνθεση του παρελθόντος και στη διδασκαλία του στους νεώτερους. Η μελέτη του παρελθόντος δεν πρέπει να είναι μια στείρα προσκόλληση σε κάτι που έχει πεθάνει, μια ιδεοληπτική εμμονή. Είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε βαθύτερα αυτό που μας περιβάλλει σήμερα, είναι η ανάγκη μας να ξεπεράσουμε τη στιγμή, προβάλλοντάς την στον χρόνο. Όπως λέει ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης «Ας μην το κρύβουμε. Διψάμε για ουρανό!»

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί  ότι το  Τμήμα ακολουθεί μια μεγάλη παράδοση που διαμορφώθηκε από προσωπικότητες της ελληνικής αρχαιολογίας και της ιστορίας, που διακρίθηκαν για τη δημιουργική τους σκέψη και ιδιαίτερα για την ανανεωτική τους ματιά. Η Ιστορία της Τέχνης, η Κοινωνική Ανθρωπολογία είναι μερικά μόνο από τα αντικείμενα διδασκαλίας που καθιέρωσε πρώτο στην Ελλάδα το Τμήμα μας, στην σχεδόν ενενηντάχρονη ιστορία του από την ίδρυσή του το 1926 μέχρι σήμερα.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:

Οι ειδικεύσεις που προσφέρει το Τμήμα είναι δύο:
  • Α. Ιστορίας
  • Β. Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης.
Ειδικά για τους φοιτητές της ειδίκευσης της Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης προβλέπεται η συμμετοχή σε πανεπιστημιακές ανασκαφές που διενεργούνται σε αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας.
.
Το Πρόγραμμα Σπουδών  αποσκοπεί στην κατάρτιση ιστορικών και αρχαιολόγων που να διαθέτουν εποπτεία στο σύνολο του ανθρώπινου πολιτισμού και της ιστορίας του, από την απώτατη προϊστορία μέχρι τη σύγχρονη εποχή, να είναι σε θέση να διεξάγουν έρευνα στους κλάδους της ιστορίας και της αρχαιολογίας, καθώς και να είναι εξοικειωμένοι με τις εφαρμογές της ιστορίας και της αρχαιολογίας στο πεδίο της σύγχρονης κοινωνίας. Το πρόγραμμα αποβλέπει σε μαθησιακά αποτελέσματα και δεξιότητες που επιτρέπουν στους αποφοίτους να προσφέρουν υπηρεσίες στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Προστασίας, Ανάδειξης και Διαχείρισης Πολιτισμού και Μνημείων Πολιτισμού.
.
Oι απόφοιτοι του Τμήματος, ανάλογα με την ειδίκευση και την πρακτική άσκηση που έχουν επιλέξει, δύνανται να αποκτήσουν τις παρακάτω δεξιότητες: α) τη διδασκαλία της Ιστορίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, β) την προστασία, μελέτη και ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων, γ) την επιστημονική έρευνα στην ιστορία και τον πολιτισμό από την παλαιολιθική μέχρι τη σύγχρονη περίοδο, δ) την επιστημονική έρευνα σε διάφορα ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ε) την οργάνωση και συμμετοχή σε δράσεις διάχυσης στα γνωστικά πεδία της ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και ανθρωπολογίας σε μουσεία και εκπαιδευτικά προγράμματα και γενικά δημόσιας ιστορίας, αρχαιολογίας, ιστορίας της τέχνης και ανθρωπολογίας, στ) την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε θέματα βιοαρχαιολογίας, αναλυτικών τεχνικών αρχαιολογικού υλικού πολιτισμού, θεωρίας της αρχαιολογίας, ειδικών θεμάτων (νομισματική, επιγραφική, παλαιογραφία), ζ) την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε θέματα αρχειοθέτησης και οργάνωσης αρχείων και συλλογών σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο, η) την εκτέλεση εργασιών πεδίου αρχαιολογικής ανασκαφικής και επιφανειακής έρευνας, εθνογραφικής, λαογραφικής και ιστορικής επιτόπιας έρευνας, θ) την τεκμηρίωση υλικού πολιτισμού και ι) την ανάληψη ρόλου εμπειρογνώμονα σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους.
Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Ιστορίας & Αρχαιολογίας είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.
..

Ενδεικτικά Μαθήματα : 

Εισαγωγή στον Προϊστορικό Πολιτισμό, Εισαγωγή στην Ελληνική Κλασική Αρχαιολογία, Εισαγωγή στη Χριστιανική και Βυζαντινή Αρχαιολογία, Προϊστορικές Κοινωνίες του Αιγαίου και της Βαλκανικής, Τοπογραφία: Ιερά Ολυμπίας, Δελφών, Δήλου, Αττικής Υστεροβυζαντινή Αρχαιολογία, Αρχιτεκτονική της αρχαϊκής και Κλασικής Εποχής, Παλαιοχριστιανική  Αρχαιολογία, Μεσοβυζαντινή Αρχαιολογία, Υστεροβυζαντινή Αρχαιολογία  Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος στην Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ελληνική Επιγραφή, Θέματα στην Αρχαία Ελληνική Αγγειογραφία, Αρχιτεκτονική (Διαχρονικά),  Θέματα  Ζωγραφικής  Παλαιογραφία – Κωδικολογία Βιοαρχαιολογία – Αρχαίο Περιβάλλον, Οικονομία – Νομισματική, Αρχαία Ελληνική Θρησκεία, Φροντιστήριο Αρχαίας Ελληνικής Αγγειογραφίας, Παλαιοχριστιανική Γλυπτική – Μικροτεχνία, Μνημειακή Τοπογραφία Κωνσταντινουπόλεως, Παλαιογραφία – Κωδικολογία. 

Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά ειδίκευση: εδώ

Περισσότερα στοιχεία :

Τι  άλλο πρέπει να ξέρω :  

Επαγγελματικά   Δικαιώματα   – Προοπτικές :

Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν στον δημόσιο και ιδιωτικό Τομέα:

  • ως αρχαιολόγοι στην αρχαιολογική υπηρεσία 
  • ως στελέχη σε θέσεις σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών τους σε κέντρα αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης, βιβλιοθήκες, στις κρατικές πινακοθήκες και μουσεία 
  • στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση
  • σε ερευνητικά – επιστημονικά ή πολιτιστικά ιδρύματα 
  • στη συντήρηση, παρουσίαση και διεύθυνση συλλογών ή μουσείων 
  • στη συγγραφή αρχαιολογικών κειμένων, κ.α.

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των Αρχαιολόγων, έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το  Π.Δ. 941/77 (ΦΕΚ 320 τ.Α΄/17.10.77).
  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα του ιστορικού είναι τα αντίστοιχα του εργασιακού τους περιβάλλοντος και καθεστώτος.  Όταν εργάζεται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Δημόσιας Εκπαίδευσης ως εκπαιδευτικός, τα επαγγελματικά τους δικαιώματα προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14, (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985) και  από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα.
  • Όταν εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση, τα επαγγελματικά του δικαιώματα προβλέπονται, εκτός από τον Ν. 1566/1985, άρθρο 14,  (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985), και από τις συμβάσεις εργασίας μεταξύ εργοδοτών Σχολαρχών και Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :

Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

 


.
.

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :   

Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής 

Πανελλαδικές 2024  

Κωδικός Μηχανογραφικού: 0112

Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024:  1,20

Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025:  160 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)

Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων  

Γενικό Λύκειο  (από ΦΕΚ 5266 τ.Β’/30.08.2023)

1ο Επιστημονικό πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Πολιτικές Επιστήμες  

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 35 %  

Αρχαία Ελληνικά : 25 %  

Ιστορία : 20 %  

Λατινικά : 20 %

Γενικό Λύκειο (με 90%):

Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.625
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024: 12.575

Επαγγελματικό Λύκειο:

Δεν προβλέπεται πρόσβαση στους αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων για το ανωτέρω τμήμα.

Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%

Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ