το άρθρο ενημερώθηκε στις : 10/10/2024
Σχολή Ικάρων
Έδρα :
Η Σχολή Ικάρων υπάγεται στην Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαίδευσης (Δ.Α.Ε.) και έχει την έδρα στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας Τ.Κ .13671, Αχαρνές Αττικής, Τατόϊ.
Τηλέφωνα : 210 8193399 Fax: 210 8074605 Ε-mail: Υπασπιστήριο: ypasp@hafa.haf.gr
Σκοπός της Σχολής:
Αποστολή της Σχολής Ικάρων είναι να παράγει και να μεταδίδει την γνώση στους σπουδαστές της, με την έρευνα και διδασκαλία της αεροπορικής επιστήμης και τεχνολογίας καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών.
Nα αναπτύσσει τις στρατιωτικές αρετές και την στρατιωτική αγωγή ώστε να διαμορφώνει αξιωματικούς της ΠΑ με στρατιωτική και αεροπορική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντάς τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγήτορες, με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.
Αποστολή της Σχολής Ικάρων είναι η παραγωγή Αξιωματικών όλων των ειδικοτήτων, ώστε να είναι ικανοί να ανταποκριθούν με επιτυχία στις ιδιαίτερα αυξημένες υποχρεώσεις και στα καθήκοντα που θα τους ανατίθεται μέσα σε ένα τεχνολογικά υψηλού επιπέδου μηχανισμό που είναι η Πολεμική Αεροπορία και σε ένα επιχειρησιακά πολύ ευαίσθητο χώρο όπως είναι ο εναέριος χώρος της πατρίδας μας.
Η Σχολή Ικάρων είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και η αποστολή της είναι: η μετά από κατάλληλη επιστημονική, στρατιωτική ,κοινωνική και πολιτιστική εκπαίδευση , παραγωγή μονίμων Αξιωματικών, Ιπταμένων, Μηχανικών και άλλων ειδικοτήτων εδάφους της Πολεμικής Αεροπορίας ,οι οποίες καθορίζονται από διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Η εκπαίδευση που παρέχεται στη Σχολή διακρίνεται σε ακαδημαϊκή, στρατιωτική, αθλητική (επιπλέον δε για τους Ίκαρους του Τμήματος Ιπταμένων και σε πτητική).
Οι Ίκαροι της κατεύθυνσης Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι οποίοι κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών διαγράφονται από το Τμήμα αυτό λόγω πτητικής ανεπάρκειας, εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων στο πρώτο έτος σπουδών της επόμενης Σχολής ή Τμήματος της προτίμησης τους στο μηχανογραφικό δελτίο, για την οποία είχαν συγκεντρώσει τουλάχιστον τη συνολική βαθμολογία του τελευταίου εισαγομένου, με βάση τα αποτελέσματα επιλογής του έτους εισαγωγής τους στη Σχολή από την οποία διαγράφονται.
Οι Ίκαροι της κατεύθυνσης Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, που στο 2ο ή 3ο έτος σπουδών αποτυγχάνουν στην πτητική εκπαίδευση ή κρίνονται υγειονομικά ακατάλληλοι για το ιπτάμενο προσωπικό, κατάλληλοι όμως για το προσωπικό εδάφους, δύναται να εντάσσονται κατόπιν αιτήσεως τους, σε Τμήματα Ελεγκτών Αεράμυνας που συγκροτούνται ανάλογα με τις εκάστοτε υφιστάμενες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι Ίκαροι της κατεύθυνσης Μηχανικών, με το πέρας του 1ου έτους σπουδών, εντάσσονται σε μία από τις ειδικότητες (Μηχανικών Αεροσκαφών, Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων) σύμφωνα με τις εκάστοτε υφιστάμενες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι μαθητές των παραπάνω κατευθύνσεων κατά τη διάρκεια της φοίτησης διαμένουν υποχρεωτικά εντός της Σχολής, εξέρχονται δε μόνο με την άδεια του Διοικητού της Σχολής, τις ημέρες και περιόδους που προβλέπονται στον Κανονισμό της Σχολής. Όλα τα έξοδα φοίτησης και διαμονής βαρύνουν το Δημόσιο και επιπλέον λαμβάνουν μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.
Πιο αναλυτικά οι κατευθύνσεις και οι ειδικεύσεις της Σχολής Ικάρων είναι οι εξής:
-
Ιπταμένων
-
Μηχανικών: Με τρεις επί μέρους ειδικεύσεις:
-
Μηχανικών Αεροσκαφών
-
Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών (Τ-Η)
-
Μηχανικών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων (ΜΑΕ).
-
-
Ελεγκτών Αεραμύνης (ΕΑ).
- Μετεωρολόγων
- Έρευνας Πληροφορικής
- Διοικητικών
- Εφοδιαστών
Η εκπαίδευση συνίσταται στην παροχή γνώσεων, Πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς και η κατάλληλη Στρατιωτική Διαπαιδαγώγηση, ώστε οι Ίκαροι μετά την αποφοίτηση τους, να είναι ικανοί να αντεπεξέρχονται με επιτυχία στο δύσκολο έργο της Πολεμικής Αεροπορίας.
Όπως αναφέραμε ανωτέρω, η εκπαίδευση των σπουδαστών της Σχολής Ικάρων διακρίνεται σε Στρατιωτική, Ακαδημαϊκή, Πτητική (για το τμήμα των Ιπταμένων) και Αθλητική. Πιο αναλυτικά:
Στρατιωτική: Αποτελεί τα θεμέλια πάνω στα οποία θα κτιστεί η εξέλιξη των μαθητών ως αξιωματικών της Αεροπορίας.
Η στρατιωτική εκπαίδευση υλοποιείται αδιαλείπτως καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σε όλες τις Κατευθύνσεις και Ειδικεύσεις των Ικάρων. Το πρόγραμμα σπουδών της στρατιωτικής εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνει μαθήματα πρακτικής και θεωρητικής εκπαίδευσης, όπως:
- Χειμερινή Διαβίωση
- Θερινή Διαβίωση
- Επιβίωση
- Διέλευση Στίβου Μάχης
- Ασκήσεις Πυκνής Τάξης Αόπλου – Ενόπλου
- Φορητός Οπλισμός Επίγειες Βολές
- Θεωρητικά Μαθήματα Στρατιωτικής Τέχνης/Εφαρμογές
Το σύνολο των ωρών των παραπάνω μαθημάτων ανέρχεται συνολικά σε 760 ώρες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 25.3 στρατιωτικές πιστωτικές μονάδες ΜΙL-ECTS. Στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης, υλοποιείται χωρίς παύση και καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σε όλες τις Κατευθύνσεις και Ειδικεύσεις των Ικάρων το πρόγραμμα της φυσικής αγωγής με σκοπό τη διατήρηση και διαρκή βελτίωση της φυσικής κατάστασης των Ικάρων, συνολικής διάρκειας 720 ωρών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 24 στρατιωτικές πιστωτικές μονάδες ΜΙL-ECTS.
Ακαδημαϊκή: Για την απόκτηση του μορφωτικού επιπέδου που είναι απαραίτητο για την δημιουργία των μελλοντικών ηγετών της Αεροπορίας.
Ενδεικτικά Μαθήματα:
Αεροναυτιλία, Αεροπορική Μετεωρολογία, Ασφάλεια Πτήσεων & Εδάφους, Μαθηματικά, Τεχνική Μηχανική, Τηλεπικοινωνίες, Εναέριος Κυκλοφορία, Αεροδιαστημικό Δίκαιο, Διαστημική, Φιλοσοφία του Πολέμου, Πολιτική Εθνικής Άμυνας, Προωθητικά Συστήματα, Ειδικά Θέματα Αεροδυναμικής, Συστήματα RADAR, Ασφάλεια Πτήσεων & Εδάφους, Δίκαιο Ενόπλων Συρράξεων, Συστήματα Αυτομάτου Ελέγχου, Αεροναυπηγική, Μηχανική Πτήσης, Σχεδίαση & Κατασκευή Αεροσκαφών, κ.α.
- Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο για την κατεύθυνση Ιπταμένων: εδώ
- Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο για την κατεύθυνση (και ανά ειδίκευση) Μηχανικών: εδώ
- Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο για την κατεύθυνση Ελεγκτών Αεράμυνας: εδώ
Πτητική: Δημιουργεί τις βάσεις για ταχεία αξιοποίηση των μαθητών μετά την αποφοίτηση τους στα νέα σύγχρονα αεροσκάφη των Πολεμικών Μοιρών της Αεροπορίας.
Αθλητική: Για τη διατήρηση της σωστής σωματικής κατάστασης των μαθητών.
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση της Σχολής: https://hafa.haf.gr/
- Οδηγός Σπουδών Σχολής Ικάρων (ακαδ. έτους 2024 – 2025)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
- Οι υποψήφιοι/ες της Σχολής Ικάρων (όλων των τµηµάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την Αγγλική Γλώσσα σε επίπεδο Β2 (Καλή Γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσοµάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται µε το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισµένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείµενη νοµοθεσία.
- Ειδικότερα, οι υποψήφιοι της Σχολής Ικάρων του Τμήματος Ιπταμένων κρίνονται ακατάλληλοι, εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά (1,90). Επίσης, ακατάλληλοι κρίνονται όσοι ανεξαρτήτως ύψους (μέχρι 1,90) έχουν καθήμενοι ύψος κορμού μεγαλύτερο των ενενήντα επτά (97) εκατοστών του μέτρου.
- Οι Ίκαροι του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, που στο 2ο,3ο ή 4ο έτος σπουδών αποτυγχάνουν στην Πτητική εκπαίδευση ή κρίνονται υγειονομικά ακατάλληλοι για το ιπτάμενο προσωπικό, κατάλληλοι όμως για προσωπικό εδάφους, δύναται να εντάσσονται κατόπιν αιτήσεώς τους, σε Τμήματα Ελεγκτών Αεράμυνας που συγκροτούνται ανάλογα με τις εκάστοτε υφιστάμενες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Οι Ίκαροι του Τμήματος Μηχανικών, με το πέρας του 1ου έτους σπουδών, εντάσσονται σε μία από τις ειδικότητες (Μηχανικών Αεροσκαφών, Μηχανικών Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών και Μηχανικών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων), σύμφωνα με τις εκάστοτε υφιστάμενες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
- Οι σπουδαστές των παραπάνω Τμημάτων κατά τη διάρκεια της φοίτησης διαμένουν υποχρεωτικά εντός της Σχολής, εξέρχονται δε μόνο με την άδεια του Διοικητού αυτής τις ημέρες και περιόδους που προβλέπονται στον Κανονισμό της Σχολής.
- Όλα τα έξοδα φοίτησης και διαμονής βαρύνουν το δημόσιο και επιπλέον λαμβάνουν μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
-
Ο απόφοιτος της Σχολής σταδιοδρομεί ως Μόνιμος Ανθυποσμηναγός και εισέρχεται στις τάξεις των Αξιωματικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.
-
Σε όλη τη σταδιοδρομία του συνεχίζει να εκπαιδεύεται αλλά και να εκπαιδεύει.
-
Στο πρώτο στάδιο, περίπου στο μισό της σταδιοδρομίας του, παρέχει τις υπηρεσίες του στις Μονάδες που έχουν ενεργά αναλάβει να προασπίσουν και να διασφαλίσουν την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Πατρίδας μας.
-
Στο δεύτερο στάδιο, παρέχει τις υπηρεσίες του κυρίως από θέσεις διοίκησης και επιτελείου, με προοπτική εξέλιξης στα ανώτατα αξιώματα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σχετικά επαγγέλματα:
….
.
.Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών. web site: http://www.hellasmil.gr/
- Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Ικάρων. web site: http://www.ikaros.net.gr/el
Περισσότερα στοιχεία για την εισαγωγή σε στρατιωτικές σχολές
Στατιστικά στοιχεία βάσεων εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0827 (Ελεγκτές αεράμυνας) 0821 (Ιπτάμενοι) 0826 (Μηχανικοί ΣΜΑ) 0884 (Μετεωρολόγων) 0885 (Έρευνας Πληροφορικής) 0886 (Διοικητικών) 0887 (Εφοδιαστών)
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 1,20 (για όλες τις ειδικότητες)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 2281 τ.Β’/31.05.2021)
Ικάρων (ΣΙ) : Ελεγκτές Αεράμυνας & Ιπτάμενοι & Μηχανικοί (ΣΜΑ) & Έρευνας Πληροφορικής & Μετεωρολόγοι – 2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 20 %
Μαθηματικά: 30 %
Επίσης Ικάρων (ΣΙ) : Έρευνας Πληροφορικής και στο 4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 20 %
Πληροφορική : 35 %
Οικονομία : 20 %
Ικάρων (ΣΙ) : Εφοδιαστές 4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 20 %
Πληροφορική : 25 %
Οικονομία : 30 %
Ικάρων (ΣΙ) : Διοικητικοί 4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 35 %
Μαθηματικά : 20 %
Πληροφορική : 25 %
Οικονομία : 20 %
Ελεγκτές Αεράμυνας
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 12
Ιπτάμενοι:
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 75
Μηχανικοί (ΣΜΑ):
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 30
Διοικητικών :
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 4
Έρευνας Πληροφορικής:
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 9
Εφοδιαστών:
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 5
Μετεωρολόγων:
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 5
Γενικό Λύκειο ( Γενική σειρά με 90%) *
Ελεγκτές Αεράμυνας
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.960
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 16.340
Ιπτάμενοι:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.590
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 14.575
Μηχανικοί (ΣΜΑ):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.440
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 16.525
Διοικητικών :
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.885
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 17.485
Έρευνας Πληροφορικής:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.865
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 18.435
Εφοδιαστών:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.120
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 17.890
Μετεωρολόγων:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.145
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 17.280
Επαγγελματικό Λύκειο
Δεν προβλέπεται πρόσβαση στους αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων για την Σχολή Ικάρων.
(*) Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την προκήρυξη για τους υποψήφιους από ειδικές κατηγορίες (π.χ. τέκνα πολυτέκνων, τέκνα οικογενειών µε τρία παιδιά, τέκνα ή αδελφοί αναπήρων και τραυµατισθέντων σε πολεµικές επιχειρήσεις, τέκνα ή αδελφοί των θανόντων στρατιωτικών των Ενόπλων ∆υνάµεων στον πόλεµο ή στην ειρήνη κατά την εκτέλεση διατεταγµένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής, Ν. 3648/08 άρθρο 11 παρ. 1α – παρ. 1β – παρ. 1γ), προβλέπεται επιπλέον θέσεις εισαγωγής. Συνεπώς οι βάσεις εισαγωγής είναι λίγο πιο χαμηλές για τους υποψηφίους από ειδικές κατηγορίες. Πιο αναλυτικά:
Γενικό Λύκειο: Ειδική κατηγορία 3648/α
Ελεγκτές Αεράμυνας Ιπτάμενοι Μηχανικοί (ΣΜΑ) Βαθμ. Πρώτου Εισαγόμ. 2024: 16.190
Βαθμ.Τελευταίου Εισαγόμ. 2024: 15.075
Βαθμ. Πρώτου Εισαγόμ. 2024: –
Βαθμ. Τελευταίου Εισαγόμ. 2024: –
Βαθμ. Πρώτου Εισαγόμ. 2024: 16.435
Βαθμ. Τελευταίου Εισαγόμ. 2024: 15.100
Γενικό Λύκειο: Ειδική κατηγορία 3648/α
Διοικητικών Έρευνας Πληροφορικής Εφοδιαστών Βαθμ. Πρώτου Εισαγόμ. 2024: 17.310
Βαθμ.Τελευταίου Εισαγόμ. 2024: 17.310
Βαθμ. Πρώτου Εισαγόμ. 2024: 18.210
Βαθμ. Τελευταίου Εισαγόμ. 2024: 17.890
Βαθμ. Πρώτου Εισαγόμ. 2024: 17.715
Βαθμ. Τελευταίου Εισαγόμ. 2024: 17.715
Γενικό Λύκειο: Ειδική κατηγορία 3648/α
Μετεωρολόγων Βαθμ. Πρώτου Εισαγόμ. 2024: 17.180
Βαθμ.Τελευταίου Εισαγόμ. 2024: 17.180
.
Ιπτάμενοι: Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Μηχανικοί (ΣΜΑ): Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Ιπτάμενοι: Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων
Μηχανικοί (ΣΜΑ): Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων