Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης

το άρθρο ενημερώθηκε στις : 23/09/2018

Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας 

Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης

Έδρα :

Διεύθυνση :  Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης Τ.Θ. 141, Σίνδος  57 400 Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 791186, 2310 791185, e-mail :  lalou@libd.teithe.gr

Σκοπός του τμήματος :

Οι σπουδές στο Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας Συστημάτων Πληροφόρησης καλύπτουν το γνωστικό αντικείμενο της αναζήτησης, συλλογής, επεξεργασίας, οργάνωσης, διαχείρισης και διάδοσης των πληροφοριών, καθώς και των μέσων καταγραφής της γνώσης, με έμφαση στη χρήση της τεχνολογίας της πληροφόρησης.

Καλύπτουν επίσης μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης βιβλιοθηκών και υπηρεσιών πληροφόρησης στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, το Τμήμα παρέχει σε ενδιαφερόμενους φορείς συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας βιβλιοθηκών.

Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)

Κατευθύνσεις :

Το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα από όλους τους κλάδους των παραδοσιακών επιστημών της Πληροφόρησης (Βιβλιοθηκονομία, Αρχειονομία, Μουσειολογία, Τεκμηρίωση), οι οποίοι με την καθοριστική επίδραση της τεχνολογίας, ενοποιούνται στο ευρύτερο πλαίσιο της Διαχείρισης των Πληροφοριών (Ιnformation Μanagement). Αντικείμενό της, ο εντοπισμός, συγκέντρωση, επεξεργασία, οργάνωση και διάθεση των πληροφοριών, ανεξαρτήτως του υλικού υποστρώματος στο οποίο είναι καταγραμμένες. Ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις το Τμήμα εξετάζει σε ένα ενιαίο θεωρητικό και εφαρμοσμένο πλαίσιο την πολιτιστική, επιστημονική αλλά και τη διοικητική, επιχειρηματική πληροφόρηση, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Ο απόφοιτος του Τμήματος μπορεί να διαχειρίζεται συμβατικό ή ψηφιακό βιβλιακό, αρχειακό ή μουσειακό υλικό,  να παρέχει ποιοτική πληροφόρηση σε δημόσιους οργανισμούς ή επιχειρήσεις, να διοικεί μονάδες πληροφόρησης κάθε είδους. Στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ο δημιουργός αποθετηρίων γνώσης, ο διαχειριστής δικτυακών πυλών και ψηφιακού περιεχομένου, ο σχεδιαστής συστημάτων πληροφόρησης, το εξειδικευμένο διοικητικό στέλεχος, ο σύμβουλος πληροφόρησης.

Τα Προγράμματα Σπουδών των τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης των ΤΕΙ είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.

Ενδεικτικά Μαθήματα :

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης – Εκπαίδευση, Κοινωνικοποίηση, Εισαγωγή στην Τεχνολογία των Πληροφοριών, Επεξεργασία Κειμένου, Επικοινωνίες – Δίκτυα, Ελληνική Λογοτεχνία, Παγκόσμια Λογοτεχνία, Λογοτεχνία και Βιβλία για παιδιά, Εξελικτική Ψυχολογία και Αναγνώστης, Ιστορία Γραφής, Ιστορία Ελληνικής Τυπογραφίας, Οπτικοακουστικά Μέσα, Ιστορία Ελληνικού Πολιτισμού, Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία, Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική γλώσσα. Περιγραφική Καταλογογράφηση, Ταξινομικά Συστήματα, Θεματική Ευρετηρίαση, Αυτοματισμός Βιβλιοθηκονομικών Λειτουργιών, Πληροφόρηση (Κοινωνικές Επιστήμες, Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Θετικές και Εφαρμοσμένες Επιστήμες), Ανάπτυξη και Διαχείριση Συλλογής, Συνθετική Επεξεργασία Υλικού, Βιβλιοθηκονομικές Εφαρμογές Η/Υ, Ανάλυση Πληροφοριακών Συστημάτων, κ.α.

Εργαστήρια: Βιβλιογραφίας, Οπτικοακουστικών Μέσων Βιβλιοθηκών, Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Καταλογογράφησης – Ταξινόμησης – Θεματικής Ευρετηρίασης Online Ανάκτησης Πληροφοριών και Παραγωγής Εντύπου, κ.α.  Πιο αναλυτικά

Περισσότερα στοιχεία : 

Τι άλλο πρέπει να ξέρω :

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :

Οι πτυχιούχοι του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους απασχολούνται επαγγελματικά είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός προσδιορίζεται από τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά, με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην οργάνωση και λειτουργία βιβλιοθηκών όλων των ειδών δηλαδή:

Εθνική – Κεντρικές (Βουλής κ.λπ.), Ακαδημαϊκές (Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Σχολικές), Λαϊκές (Δημοτικές κοινοτικές κ.λπ.), Ειδικής έρευνας, Κέντρα τεκμηρίωσης.

Αντικείμενο της απασχόλησής τους είναι:

  • Ο καθορισμός των στόχων της βιβλιοθηκονομίας.
  • Ο σχεδιασμός, η οργάνωση, η διοίκηση και η λειτουργία της βιβλιοθήκης.
  • Η επιλογή και η πρόσκτηση του κατάλληλου υλικού (βιβλία, περιοδικά, χάρτες, μη έντυπο υλικό, οπτικοακουστικό υλικό κ.λ.π.).
  • Η οργάνωση του υλικού για χρήση δηλαδή η καταλογογράφηση, η ταξινόμηση και η ευρετηρίασή του.
  • Η εξυπηρέτηση των χρηστών της βιβλιοθήκης, μέσα από την πληροφοριακή εργασία, με τη σύνταξη βιβλιογραφιών, επιτομών, ευρετηρίων κ.λ.π.
  • Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και ομιλιών και η παρουσίαση βιβλίων, ανάλογα με το είδος και τους στόχους της βιβλιοθήκης.
  • Η παροχή των υπηρεσιών της βιβλιοθήκης και σε άλλους χώρους εκτός βιβλιοθήκης, όπως νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, εργοστάσια.
  • Η συνεργασία με άλλες βιβλιοθήκες και κέντρα τεκμηρίωσης, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
  • Η αναζήτηση πληροφοριών και η εξυπηρέτηση των χρηστών μέσα από τράπεζες πληροφοριών και βάσει δεδομένων, στον εθνικό και διεθνή χώρο.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν κάθε άλλη δραστηριότητα σε επαγγελματικά αντικείμενα που δεν κατονομάζονται ρητά παραπάνω και που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της Επιστήμης της Βιβλιοθηκονομίας και της Τεκμηρίωσης.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Μπορούν ακόμα να απασχοληθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.

Οι πτυχιούχοι του τμήματος ασκούν το επάγγελμα, στο πλαίσιο των παραπάνω επαγγελματικών δικαιωμάτων, με την απόκτηση του πτυχίου τους.  

Επαγγελματικά Δικαιώματα :

  • Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης των ΤΕΙ, έχουν κατοχυρωθεί και ορίζονται ρητά, σύμφωνα με το Π.Δ. 385/1989 (Φ.Ε.Κ. 169 τ. Α’/16.06.1989).

Μεταπτυχιακές Σπουδές του τμήματος

Το τμήμα προσφέρει το παρακάτω Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών:

Σχετικά επαγγέλματα:

Μετεγγραφές Φοιτητών:  Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση την Υ.Α.   αριθμ. 97719/Ζ1 (ΦΕΚ 2520 τ.Β΄/29.06.2018):

  • Χωρίς καμία αντιστοιχία..

Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):

Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις:   

  • Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, (Ε.Ε.Β.Ε.Π.). web site: http://www.eebep.gr/
  • Ελληνική Αρχειακή Εταιρία. web site: http://www.eae.org.gr/
  • International Federation of Library Associations. web site: http://www.ifla.org/
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ