το άρθρο ενημερώθηκε στις : 18/09/2024
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Σχολή Θετικών Επιστημών
Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Λαμία)
Έδρα :
Διεύθυνση: Παπασιοπούλου 2-4, Τ.Κ. 35 131 Γαλανέϊκα. Λαμία
Τηλέφωνο: 22310 66923, 22310 66928, 22310 66938 Fax : 22310 66730, E-mail: g-cs@cs.uth.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός του Τμήματος μας είναι η προαγωγή της έρευνας και της διδασκαλίας στα γνωστικά αντικείμενα της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών με τρόπους που να ανταποκρίνονται στις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, συμβάλλοντας στο εθνικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της, στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της αειφορίας. Και για να είναι η συμβολή αυτή αποτελεσματική δεν μπορεί να γίνει παρά προωθώντας τη διάχυση της γνώσης, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας στα σχετικά πεδία, καθώς και την καινοτομία, με προσήλωση στις αρχές της επιστημονικής δεοντολογίας.
Το Τμήμα παρέχει ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και ταυτόχρονα στην ολιγοετή παρουσία του κατέχει σημαντική θέση στα επιστημονικά δρώμενα τόσο της χώρας μας όσο και της διεθνούς κοινότητας. Σταθερός στόχος του είναι η πολύπλευρη και άρτια κατάρτιση επιστημόνων και εκπαιδευτικών που θα κληθούν να στελεχώσουν τις δομές ενός τομέα με πολλές απαιτήσεις και έντονους ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Σκοπός του τμήματος είναι η ανάδειξη επιστημόνων πληροφορικής, με ιδιαίτερα εφόδια που θα τους επιτρέπουν να υποστηρίζουν με επιτυχία την εισαγωγή της τεχνολογίας της πληροφορικής σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση σύγχρονων μεθοδολογιών και λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών υπάγεται στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ιδρύθηκε το 2013 ως Τμήμα Πληροφορικής, και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους. Το 2019 μετονομάστηκε σε Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Κάθε ακαδημαϊκό έτος, το Τμήμα δέχεται περί τους 190-200 προπτυχιακούς, συμπεριλαμβανομένων των μεταγραφών και των ειδικών κατηγοριών, και 25-35 νέους μεταπτυχιακούς, αναλόγως των υποψηφιοτήτων.
Από ιδρύσεως, σταθερός στόχος του Τμήματος είναι η προαγωγή της επιστήμης και των τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, και η προετοιμασία, μέσω της διδασκαλίας και της έρευνας, επιστημόνων με όλα τα απαραίτητα εφόδια, ηθικά και τεχνολογικά, που θα τους επιτρέπουν να συμμετέχουν με επιτυχία σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, να υποστηρίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενώ θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τις εξελίξεις στους διαρκώς ανελισσόμενους αυτούς τομείς. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα εγγραφής σε μαθήματα διοίκησης, επιχειρηματικότητας και διδακτικής, με σκοπό την απόκτηση γνώσεων, ιδιαίτερα πολύτιμων στην αγορά εργασίας.
Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει την εισαγωγή της τεχνολογίας της πληροφορικής σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση σύγχρονων μεθοδολογιών και λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών.
Επιπλέον, οι προπτυχιακοί φοιτητές/φοιτήτριες ακαδημαϊκού έτους εισαγωγής 2013 − 2014 και εφεξής του Τμήματος Πληροφορικής μπορούν να διδαχθούν κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών τους ένα πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, που περιλαμβάνει οκτώ μαθήματα υποδομής και ειδικής διδακτικής και δύο Πρακτικές Ασκήσεις, και εφόσον αξιολογηθούν με επιτυχία σε όλα τα προσφερόμενα μαθήματα και πρακτικές ασκήσεις θα αποκτήσουν πιστοποίηση Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας.
Τα Προγράμματα Σπουδών των Πανεπιστημιακών τμημάτων Πληροφορικής είναι αντίστοιχα και εφάμιλλα μεταξύ τους.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Ανώτερα Μαθηματικά, Γραμμική Άλγεβρα, Ηλεκτρονική Φυσική, Αρχιτεκτονική Υπολογιστών, Aσύρματα Δίκτυα, Ασφάλεια Δικτύων, Βάσεις Δεδομένων, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Πιθανότητες & Στατιστική, Προηγμένες Τεχνικές Προγραμματισμού, Λογικός – Συναρτησιακός Προγραμματισμός, Λειτουργικά Συστήματα, Θεωρία Πληροφορίας – Κωδικοποίηση, Οπτικές Επικοινωνίες, Οπτική Μεταγωγή, Μοντελοποίηση & Προσομοίωση Υπολογιστικών Συστημάτων, Νευρωνικά Δίκτυα, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ψηφιακά Ηλεκτρονικά, Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα Διαδικτύου, Διδακτική της Πληροφορικής, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://dit.uth.gr/ )
- Οδηγός Σπουδών του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ισχύει από το ακαδ. έτος 2019-2020)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Οι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης του τμήματος Πληροφορικής σύμφωνα με το άρθρο 2 του Π.Δ. 44 (ΦΕΚ 58 τ.Α΄/08.03.2009) με βάση τις γενικές και τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, διαθέτουν γνωστικό υπόβαθρο συναφές με το υλικό και το λογισμικό για τη συγκέντρωση, ταξινόμηση, επεξεργασία και μετάδοση της πληροφορίας, και έχουν την ικανότητα να ασχοληθούν ενδεικτικά με δραστηριότητες όπως μελέτη, σχεδίαση, ανάλυση, υλοποίηση, εγκατάσταση, επίβλεψη, λειτουργία, αξιολόγηση, διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και πιστοποίηση στους επιστημονικούς τομείς:
- του υλικού και λογισμικού των ηλεκτρονικών υπολογιστών,
- της πληροφορικής,
- των συστημάτων και δικτύων επικοινωνιών, τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εφαρμογών διαδικτύου και
- των συστημάτων και εφαρμογών, γραφικών, επεξεργασίας σημάτων, επεξεργασίας εικόνας και επεξεργασίας ομιλίας.
Επίσης, οι πτυχιούχοι του τμήματος Πληροφορικής σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ. 44 (ΦΕΚ 58 τ.Α΄/08.03.2009). δύνανται να ασχοληθούν, ανάλογα με το περιεχόμενο των σπουδών τους, ενδεικτικά με:
- τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, δημόσια και ιδιωτική, σε θεωρητικό, τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο στους επιστημονικούς τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών
- την έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα
- την προσφορά υπηρεσιών σε οργανικές μονάδες πληροφορικής, δικτύων, μηχανοργάνωσης και τεχνικών υπηρεσιών υπουργείων, δημοσίων οργανισμών, υπηρεσιών και επιχειρήσεων, σε επιχειρήσεις ηλεκτρονικών επικοινωνιών, στον τραπεζικό, ασφαλιστικό, ιατρικό τομέα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις εταιρείες παραγωγής και επεξεργασίας οπτικοακουστικού υλικού, στις μεταφορές, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, σε εταιρείες συμβούλων επιχειρήσεων και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
- Οι απόφοιτοι των Τμημάτων των ΑΕΙ έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που ορίζονται Π.Δ. 44 που δημοσιεύτηκε στο (ΦΕΚ 58 τ.Α΄/08.03.2009). Επαγγελματική Κατοχύρωση των Διπλωματούχων Μηχανικών και των Πτυχιούχων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στα αντικείμενα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.
- Επιπλέον, οι απόφοιτοι έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα αναφορικά με την απασχόλησή τους στο Δημόσιο Τομέα και το Πτυχίο του Τμήματος συμπεριλαμβάνεται: στα προσόντα διορισμού στον Κλάδο ΠΕ Πληροφορικής σε θέσεις φορέων του Δημοσίου Π.Δ. 347 (ΦΕΚ 315 τ.Α΄/31.12.2003),
- καθώς και στα προσόντα διορισμού στον Κλάδο ΠΕ19 Πληροφορικής Εκπαιδευτικού Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Π.Δ. 268 (Φ.Ε.Κ. 268 τ.Α΄/28.12.2004).
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Πληροφορική και Τηλεπικοινωνίες
- ΠΜΣ: Αυτόνομα Συστήματα και Ρομποτική
- ΔΠΜΣ: Πληροφορική και Υπολογιστική Βιοϊατρική
- ΔΠΜΣ: Εκπαιδευτικές Εφαρμογές με την Επιστημολογία STEM
Σχετικά επαγγέλματα:
- Πληροφορικός
- Πληροφορικός Νευρωνικών Δικτύων
- Πληροφορικός Ρομποτικής
- Αναλυτής Εφαρμογών
- Αναλυτής Συστημάτων
- Ειδικός Πληροφοριακών Συστημάτων με Πολυμέσα
- Ειδικός Πληροφορικής
- Ειδικός Πληροφορικής και Τηλεματικής – Τηλεπικοινωνιών
- Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Προγραμματιστής Συστημάτων και Εφαρμογών Η/Υ
- Σχεδιαστής Πολυμέσων
- Τεχνικός ασφαλείας δικτύων Η/Υ
.Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Πληροφορικής (Θεσσαλονίκη) – Α.Π.Θ.
- Πληροφορικής (Κέρκυρα) – Ιόνιο Παν.
- Πληροφορικής (Πειραιάς) – Παν. Πειραιώς
- Πληροφορικής (Αθήνα) – Ο.Π.Α.
- Πληροφορικής και Τηλεματικής (Αθήνα) – Χαροκόπειο Παν.
- Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Αθήνα) – Ε.Κ.Π.Α.
- Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Τρίπολη) – Παν. Πελοποννήσου
- Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο) – Παν. Κρήτης
- Εφαρμοσμένης Πληροφορικής : Επιστήμη & Τεχνολογία Υπολογιστών (Θεσσαλονίκη)– Παν. Μακεδονίας
- Εφαρμοσμένης Πληροφορικής : Πληροφοριακά Συστήματα (Θεσσαλονίκη) – Παν. Μακεδονίας
- Πληροφορικής με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική (Λαμία) – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- Πληροφορικής (Καστοριά) – Παν. Δυτ. Μακεδονίας
- Πληροφορικής (Καβάλα) – Δ.Π.Θ.
- Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Άρτα) – Παν. Ιωαννίνων
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας. web site: http://www.epe.org.gr/
- Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ): web site:http://www.olme.gr
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0099
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής : 0,80
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 303 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Μαθηματικά : 25 %
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 25 %
Πληροφορική : 25 %
Οικονομία : 25 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού β) Πληροφορικής.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.825
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 12.375
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 16.200
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 13.900
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων