το άρθρο ενημερώθηκε στις : 29/10/2024
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής
Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής (Αθήνα)
Έδρα :
Διεύθυνση: Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 5294122 & 210 5294124 Fax: 210 5294122 E-mail: mskourti@aua.gr
Σκοπός του τμήματος :
To Αντικείμενο του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής είναι η ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και του γεωργικού περιβάλλοντος γενικότερα από την κοινωνία, καθώς και η εφαρμογή της σχετικής τεχνολογίας στους τομείς της Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και της Γεωργικής Μηχανικής.
Στόχος του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής είναι η δημιουργία επιστημόνων που κατέχουν ουσιαστικές γνώσεις γεωπονίας σε συνδυασμό με τα ειδικά επιμέρους αντικείμενα που αναφέρονται στην ορθολογική διαχείριση των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος, τις Γεωργικές Κατασκευές και τη Γεωργική Μηχανολογία.
Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Το πρόγραμμα σπουδών επιτρέπει τη σύνδεση και αλληλεπίδραση των πολλαπλών αντικειμένων των Τμημάτων με τρόπο ώστε ο απόφοιτος να έχει κατοχυρωμένο ρόλο και ισχυρό επιστημονικό λόγο σε τομείς που βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος και των εξελίξεων -όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο- συνεισφέροντας έτσι στην πρόοδο των Εφηρμοσμένων Επιστημών, την Αειφορία του Περιβάλλοντος, την πρόοδο της Γεωργίας, της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Αντικείμενα αιχμής του τμήματος είναι οι τεχνολογίες έξυπνων συστημάτων χρήσης και διαχείρισης πόρων και υπηρεσιών πραγματικού χρόνου, έγκαιρης προειδοποίησης περιβαλλοντικών, φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων, η γεωργία ακριβείας, ο δορυφορικός και γενικότερα ο εξ αποστάσεως έλεγχος γεωργικών λειτουργιών, υπηρεσιών και μηχανημάτων, η γεωργική και γεωπεριβαλλοντική χρήση drones, η εφαρμογή του ΙοΤ στην γεωργία.
Πιο αναλυτικά, οι σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο διαρκούν πέντε ακαδημαϊκά έτη και περιλαμβάνουν:
- έξι εξάμηνα βασικού κορμού από τα οποία τέσσερα εξάμηνα (1ο, 2ο, 3ο και 4ο) είναι γενικής υποδομής και δύο (5ο και 6ο) γενικής γεωπονικής υποδομής
- τρία εξάμηνα (7ο, 8ο και 9ο) προσανατολισμένων σπουδών εξειδίκευσης και ένα εξάμηνο (10ο), που διατίθεται για την εκπόνηση της πτυχιακής ερευνητικής μελέτης και για σεμινάρια σχετικά με την επιστημονική εξειδίκευση.
Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας δια μέσου εγγειοβελτιωτικών έργων, με την ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων με ιδιαίτερη έμφαση στο έδαφος (γονιμότητα, αντιμετώπιση ερημοποίησης των γεωργικών γαιών), την διαχείριση των υδατικών πόρων και τις τεχνικές των αρδεύσεων (85% της ετήσιας κατανάλωση νερού στην Ελλάδα), τις γεωργικές κατασκευές (θερμοκήπια, στάβλοι), το γεωργικό – μηχανολογικό εξοπλισμό (γεωργικά μηχανήματα, αυτοματισμοί), τις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και την προστασία – αξιοποίηση του γεωργικού περιβάλλοντος γενικότερα.
Το Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει γνώσεις, στους παρακάτω (3) τομείς:
Στον Τομέα Αγροτικών Κατασκευών & Γεωργικής Μηχανολογίας και καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα έρευνας και παροχής γνώσης για:
- το σχεδιασμό, τη λειτουργία, την οργάνωση και τη βελτιστοποίηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των τεχνικών έργων αγροτικής υποδομής
- το σχεδιασμό, τη λειτουργία και τη βελτιστοποίηση των τεχνικών έργων για την προστασία του περιβάλλοντος
- τη δημιουργία και ρύθμιση του τεχνητού περιβάλλοντος ανάπτυξης και παραγωγής φυτών (θερμοκηπιακές και υδροπονικές εγκαταστάσεις)
- τη δημιουργία και ρύθμιση του τεχνητού περιβάλλοντος στέγασης ζώων
- τη δημιουργία και ρύθμιση του τεχνητού περιβάλλοντος συντήρησης αγροτικών προϊόντων
- την εφαρμογή τεχνολογιών αιχμής
- το σχεδιασμό και τη λειτουργία των γεωργικών μηχανημάτων
- τους αυτοματισμούς των διεργασιών παραγωγής
- το σχεδιασμό και την εφαρμογή τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας
- τη διαχείριση των αποβλήτων του αγροδιατροφικού τομέα
Στον Τομέα Υδατικών Πόρων: Στην Ελλάδα η γεωργία κατέχει την πρώτη θέση στην κατανάλωση του νερού με περίπου 85% της συνολικής μέσης ετήσιας κατανάλωσης και έπεται η αστική (12%) και η βιομηχανική χρήση (3%). Ο Τομέας Υδατικών Πόρων έχει σαν κύριο πεδίο την αξιοποίηση των υδατικών πόρων για την αντιμετώπιση αυτών των σημαντικότατων χρήσεων. Σε αυτά τα πλαίσια αυτή εφοδιάζει τους αποφοίτους του με τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την αξιοποίηση, τον σχεδιασμό και την αειφορία των υδατικών πόρων με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.
Το τμήμα προετοιμάζει τους φοιτητές του για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων που αναφέρονται:
- α. στην μελέτη, αξιοποίηση – ανάπτυξη και προστασία (ποσότητα και ποιότητα) των επιφανειακών και υπογείων υδατικών πόρων καθώς και στην πρόληψη των ακραίων υδρολογικών κινδύνων (πλημμύρες, ξηρασίες), και
- β. στον σχεδιασμό εκσυγχρονισμό και διαχείριση εγγειοβελτιωτικών έργων όπως είναι τα έργα αποταμίευσης νερού (φράγματα, έργα κεφαλής), τα έργα μεταφοράς (ανοικτοί – κλειστοί αγωγοί, συλλογικά αρδευτικά δίκτυα), τα έργα διανομής του νερού στον αγρό (συστήματα άρδευσης), αλλά και έργα προστασίας (στραγγιστικά δίκτυα αντιπλημμυρικά έργα).
Στον Τομέα Εδαφολογίας & Γεωργικής Χημείας που καλύπτει επίσης το γνωστικό αντικείμενο έρευνας και παροχής γνώσης που αναφέρεται στη μελέτη των εδαφικών πόρων και τη σχέση τους με τη γεωργική παραγωγή και την προστασίας του περιβάλλοντος.
Το Πρόγραμμα Σπουδών παρέχει την δυνατότητα από το 6ο εξάμηνο επιλογής των παρακάτω κατευθύνσεων:
- Κατεύθυνση Α’ : Εδαφολογίας & Γεωργικής Μηχανολογίας (ΕΔ & ΓΧ)
- Κατεύθυνση Β’ : Υδατικών Πόρων (ΥΠ)
- Κατεύθυνση Γ’ : Αγροτικών Κατασκευών & Γεωργικής Μηχανολογίας (ΑΚ&ΓΜ)
Τέλος, σύμφωνα με την Υ.Α. 141935/Ζ1 (ΦΕΚ 3945 τ.Β΄/11.09.2018) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών που οργανώνεται από το τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Γενική & Ανόργανη Χημεία, Εισαγωγή στη Γεωπονία, Μαθηματικά, Μορφολογία Φυτών, Φυσική, Γενική Μικροβιολογία, Οργανική Χημεία, Πολιτική Οικονομία, Συστηματική Βοτανική, Θέματα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, Γενετική, Οικολογία, Στατιστική, Φυσιολογία Φυτών, Ανατομία & Φυσιολογία Αγροτικών Ζώων, Γενική & Συστηματική Εντομολογία, Εδαφολογία – Λιπασματολογία, Φυτοπαθολογία, Γεωργική Υδραυλική-Αρδεύσεις, Τοπογραφία-Τηλεπισκόπιση, Γενική Γεωργία, Γενική Δενδροκομία, Ζωοτεχνία, Εισαγωγή στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Γεωργική Μετεωρολογία, Γεωργικές Βιομηχανίες, Γεωργική Οικονομία, Διατροφή Αγροτικών Ζώων, Γεωργική Μηχανολογία, Ειδική Γεωργία, Ειδική Δενδροκομία, Φαινόμενα Μεταφοράς, Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα, Αντοχή Υλικών, Χημεία Εδάφους, Μικροβιολογία Εδάφους, Εδαφομηχανική, Γεωργική Μηχανολογία, Γονιμότητα Εδαφών, Υδρολογία Επιφανειακών Υδάτων, Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα, Αρδεύσεις, Εφαρμοσμένη Εδαφολογία, Στραγγίσεις, Διαβρώσεις Εδαφών Διαχείριση & Προστασία Υδατικών Πόρων, Στρωματογραφία – Γεωμορφολογία, Μικροβιολογία Εδάφους, Σχεδίαση Γεωργικών Κατασκευών, Αποθήκευση Γεωργικών Προϊόντων, Μηχανική & Εξοπλισμός Επεξεργασίας Τροφίμων, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://afp.aua.gr/
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής (ισχύει από το ακαδ. έτος 2019-2020)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής είναι παραγωγικό γεωπονικό τμήμα και οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων του είναι κατ’ αρχήν αυτές του Γεωπόνου. Ο Γεωπόνος εντάσσεται στην κατηγορία των Γεωτεχνικών.
Το επάγγελμα του Γεωτεχνικού ορίζεται στον Νόμο 1474/1984 και κατοχυρώνεται με το άρθρο 21 του Νόμου 2040/1992. Στο Προεδρικό Διάταγμα 344/2000 ορίζεται ο τρόπος άσκησης του επαγγέλματος του Γεωτεχνικού και συγκεκριμένα το κεφάλαιο Β’ αναφέρεται στις επαγγελματικές δραστηριότητες και την υποχρεωτική απασχόληση των Γεωπόνων.
Επιπρόσθετα, με εφόδιο τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, επιτυχημένος συνδυασμός γνώσεων τεχνικής και βιολογικής υποδομής, οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν και ως ιδιώτες επιχειρηματίες ή ως στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων σε βιομηχανίες παραγωγής μηχανημάτων και εφοδίων, στη βιομηχανία πληροφορικής, στη χαρτογράφηση εδαφών, σε εδαφολογικές μελέτες (κατηγορία 23), σε περιβαλλοντικές μελέτες (αποκατάσταση Χ.Υ.ΤΑ., μεταλλείων, προστασία υγροβιότοπων και οργανικών εδαφών, ίδρυσης και λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων, γεωργικών βιομηχανιών και εγκαταστάσεων επεξεργασίας των αποβλήτων τους κ.λ.π.), σε μελέτες εφαρμογής επεξεργασμένων αποβλήτων στο έδαφος, σε Εθνικά Σχέδια Δράσης (ερημοποίηση, νιτρορύπανση, κ.λ.π.).
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου προβλέπονται στο άρθρο 131 του νόμου 5039 (ΦΕΚ 83 τ.Α’/03.04.2023) που δύναται να ασκήσουν το επάγγελμα του Γεωπόνου.
- Το επάγγελμα του γεωτεχνικού, είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο με τις διατάξεις του Ν. 1474/1984 και του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 τ.Α’),και του Π.Δ. 95 (ΦΕΚ 135 τ.Α΄/11.09.2017). Πιο συγκεκριμένα :
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωτεχνικών, καθώς και οι περιπτώσεις, στις οποίες είναι υποχρεωτική η απασχόληση τους, περιγράφονται ανά ειδικότητα, στα ακόλουθα άρθρα του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 τ.Α’), :-
- Γεωπόνοι – Άρθρα 8 & 9,
- Δασολόγοι – Άρθρα 10 & 11,
- Κτηνίατροι – Άρθρα 12 & 13,
- Γεωλόγοι – Άρθρα 14 & 15,
- Ιχθυολόγοι – Άρθρα 16 & 17,
- καθώς και από τις ειδικές διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν γι’ αυτούς.
-
Ο Γεωπόνος προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμά του, οφείλει σύμφωνα με το Ν. 1474/84 να εγγραφεί στα μητρώα μελών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Φυσικοί Πόροι, Γεωπεριβάλλον, Γεωπληροφορική και Γεωργική Μηχανική
- ΠΜΣ: Ψηφιακές Τεχνολογίες και Ευφυείς Υποδομές στη Γεωργία
Σχετικά επαγγέλματα:
- Γεωπόνος – Α
- Γεωπόνος – Β
- Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης
- Γεωπόνος Αμπελουργίας και Οινολογίας
- Γεωπόνος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής
- Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος
- Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
- Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής
- Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής
- Αγρότης – Γεωργός
- Ιχθυοκαλλιεργητής
- Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Κηπουρός / Ανθοκηπουρός / Κηποτεχνικός
- Κτηνοτρόφος
- Μελισσοκόμος – Α
- Μελισσοκόμος – Β
- Κυβερνοαγρότης (Διαχειριστής Παραγωγής Μέσω Διαδικτύου)
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Χωρίς καμία αντιστοιχία.
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2011) (στα αγγλικά).
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος: web site: http://www.geotee.gr/
- Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων. web site: http://www.rivernet.gr/
- Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας – Θράκης. web site: http://www.geoponikos.gr/
- Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων. web site: http://www.petet.org.gr/
- Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ): web site: http://www.ekby.gr/
- ΠΑΣΕΓΕΣ. web site: http://www.paseges.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0327
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,00
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 88 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 25 %
Χημεία : 25 %
Μαθηματικά: 30 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 35 %
Χημεία : 25 %
Βιολογία : 20 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομείς: α) Μηχανολογίας, β) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 16.585
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.120
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 18.305
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 14.425
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων