το άρθρο ενημερώθηκε στις : 17/05/2025
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών των Ζώων
Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (Αθήνα)
Έδρα :
Διεύθυνση: Ιερά Οδός 75, 118 55 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 5294414, 5294918 Fax : 210 5294414 E-mail : dleousi@aua.gr
Σκοπός του τμήματος :
Το Tμήμα αποσκοπεί στη δημιουργία άρτια καταρτισμένων επιστημόνων ικανών να εφαρμόζουν τις αρχές της βιολογίας, της τεχνολογίας και της οικονομίας σε θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή, διαχείριση και διατήρηση των παραγωγικών ζώων και των κατάλληλων για μαζική παραγωγή υδρόβιων οργανισμών.
Το επιστημονικό αντικείμενο του Τμήματος είναι σαφώς διεπιστημονικό δεδομένου ότι συνδυάζει Γενετική, Διατροφή, Φυσιολογία, Μοριακή Βιολογία, Τεχνολογία, Υγιεινή, Βιοτεχνολογία, Οικονομία, Ηθολογία, και Διαχείριση. Κατά συνέπεια το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει ένα σημαντικό εύρος γνωστικών αντικειμένων όπως: Ανατομία – Φυσιολογία, Διατροφή, Γενετική, Εκτροφή αγροτικών ζώων, ιχθύων, διθύρων μαλακίων και δεκάποδων καρκινοειδών.
Επίσης περιλαμβάνει τη μελέτη της εκτροφής διαφόρων ειδών ζώων, όπως: βοοειδή, βουβάλια, πρόβατα, αίγες, πτηνά (όρνιθες, πάπιες, χήνες, στρουθοκάμηλοι), χοίροι,, μονοπλα, κουνέλια, ελάφια, ζαρκάδια και υδρόβιων οργανισμών, με σκοπό την παραγωγή γάλακτος, κρέατος, μαλλιού, αυγών και ιχθύων, διθύρων μαλακίων (μύδια, στρείδια) και δεκάποδων καρκινοειδών (γαρίδες, αστακοί).
Διάρκεια σπουδών : 5 έτη (10 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Οι σπουδές στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο διαρκούν πέντε ακαδημαϊκά έτη και περιλαμβάνουν:
- έξι εξάμηνα βασικού κορμού από τα οποία τέσσερα εξάμηνα (1ο, 2ο, 3ο και 4ο) είναι γενικής υποδομής και δύο (5ο και 6ο) γενικής γεωπονικής υποδομής
- τρία εξάμηνα (7ο, 8ο και 9ο) προσανατολισμένων σπουδών εξειδίκευσης και ένα εξάμηνο (10ο), που διατίθεται για την εκπόνηση της πτυχιακής ερευνητικής μελέτης και για σεμινάρια σχετικά με την επιστημονική εξειδίκευση.
Η θεωρητική διδασκαλία συνοδεύεται από εργαστηριακή εξάσκηση στο Κτηνοτροφείο και στο Ιχθυοτροφείο του Πανεπιστημίου και στα Εργαστήρια του Τμήματος. Επίσης η εκπαιδευτική δραστηριότητα συνοδεύεται με υποχρεωτική πρακτική άσκηση των φοιτητών σε φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών.
Το Κτηνοτροφείο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μία μικρή αλλά πολυσύνθετη εκμετάλλευση αγροτικών ζώων, η οποία σκοπό έχει την κάλυψη εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών.
Το Κτηνοτροφείο διαθέτει σταυλικές εγκαταστάσεις για την εκτροφή αγελάδων (Βουστάσιο), προβάτων (Προβατοστάσιο) και ορνίθων (Πτηνοτροφείο). Για την εύρυθμη λειτουργία του κτηνοτροφείου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως χώροι αποθήκευσης και παρασκευής ζωοτροφών, σύστημα διαχείρισης αποβλήτων, κλπ.
Οι εγκαταστάσεις του κτηνοτροφείου συμπληρώνονται από πρόσθετους πειραματικούς θαλάμους, για τη διεξαγωγή έρευνας στα διάφορα είδη ζώων, και την ύπαρξη πειραματικού Σφαγείου πολλαπλών χρήσεων. Οι φοιτητές του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με τις διαδικασίες εκτροφής των αγροτικών ζώων από τα πρώτα εξάμηνα των σπουδών τους, κυρίως μέσω της υποχρεωτικής παρακολούθησης εκπαιδευτικών ασκήσεων ζωοτεχνικών μαθημάτων.
Τέλος, σύμφωνα με την Υ.Α. 141935/Ζ1 (ΦΕΚ 3945 τ.Β΄/11.09.2018) η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών που οργανώνεται από το τμήμα Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Ενδεικτικά Μαθήματα :
Γενική & Ανόργανη Χημεία, Εισαγωγή στη Γεωπονία, Μαθηματικά, Μορφολογία Φυτών, Φυσική, Γενική Μικροβιολογία, Οργανική Χημεία, Συστηματική Βοτανική, Εισαγωγή στη Βιοχημεία, Γενετική, Οικολογία, Στατιστική, Φυσιολογία Φυτών, Φυλές Αγροτικών Ζώων, Ανατομία – Ιστολογία-Εμβρυολογία Αγροτικών Ζώων, Γενική & Συστηματική Εντομολογία, Εδαφολογία – Λιπασματολογία, Φυτοπαθολογία, Γεωργική Υδραυλική-Αρδεύσεις, Μοριακή Βιολογία, Αγροτική Κοινωνιολογία, Φυσιολογία Αγροτικών Ζώων, Γενική Γεωργία, Γενική Δενδροκομία, Βελτίωση & Διαχείριση Βοσκοτόπων, Φυσιολογία Αποδόσεων Αγροτικών Ζώων, Λαχανοκομία, Φυσιολογία Θρέψης Αγροτικών Ζώων, Γεωργικές Βιομηχανίες, Γεωργική Οικονομία, Βρωματολογία, Γεωργική Μηχανολογία, Ειδική Γεωργία, Ειδική Δενδροκομία, Μαθηματικά Πρότυπα, Γενετική Βελτίωση Αγροτικών Ζώων, Εκτροφή Αγροτικών Ζώων, Εφαρμοσμένη Διατροφή Αγροτικών Ζώων, Εφαρμοσμένη Υδροβιολογία, Εφαρμοσμένη Διατροφή Αγροτικών Ζώων, Κτηνιατρική, Οργάνωση & Σχεδιασμός Κτηνοτροφικών Μονάδων, Οικονομικά Ζωικής Παραγωγής, Παραγωγικά Συστήματα στη Ζωική Παραγωγή, Τεχνολογία Ζωοκομικών Προϊόντων, Υγιεινή Αγροτικών Ζώων, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο: Πρόγραμμα Σπουδών
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: http://zp.aua.gr/
-
Οδηγός σπουδών του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής (ισχύει από το ακαδ. έτος 2023-2024)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Ο γεωπόνος ερευνά, σχεδιάζει και εφαρμόζει τις μελέτες και τα προγράμματα γεωργικής ανάπτυξης με σκοπό την αύξηση και την ποιοτική βελτίωση της γεωργικής παραγωγής. Είναι συνεργάτης και τεχνικός σύμβουλος των αγροτών και τους καθοδηγεί στο σχεδιασμό της παραγωγής και στην οικονομική εκμετάλλευση των καλλιεργούμενων φυτών και των εκτρεφόμενων ζώων.
Συμβάλλει με την έρευνά του στην επίλυση των προβλημάτων και στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, προλαμβάνει ή διαπιστώνει ασθένειες που προσβάλλουν τη γεωργική παραγωγή και υποδεικνύει τρόπους θεραπείας, προτείνει μέτρα για τη συγκομιδή, αποθήκευση και διάθεση των αγροτικών προϊόντων, συμβουλεύει αγρότες σε θέματα εκτροφής, διατροφής και αναπαραγωγής αγροτικών ζώων. Η βελτίωση της παραγωγικότητας του εδάφους, η βελτίωση, μεταποίηση και διάθεση αγροτικών προϊόντων αλλά και ο έλεγχος, πριν αυτά διατεθούν στην αγορά, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών και μεθόδων για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και η διατήρηση των ισορροπιών του φυσικού περιβάλλοντος είναι αρμοδιότητες του γεωπόνου.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών στελεχώνουν δημόσιες υπηρεσίες (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οργανισμούς του Δημοσίου, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τράπεζες, Επαγγελματικά Λύκεια κλπ.), τον ιδιωτικό τομέα (κτηνοτροφικές, ιχθυοτροφικές και μυδοτροφικές επιχειρήσεις, εργοστάσια παρασκευής ζωοτροφών, φαρμακευτικές εταιρίες κλπ..) ή ακόμη δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Μέρος αυτών απασχολούνται ως ερευνητές σε διάφορα Ερευνητικά Κέντρα ή Ινστιτούτα, ή σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου προβλέπονται στο άρθρο 131 του νόμου 5039 (ΦΕΚ 83 τ.Α’/03.04.2023) που δύναται να ασκήσουν το επάγγελμα του Γεωπόνου.
- Το επάγγελμα του γεωτεχνικού, είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο με τις διατάξεις του Ν. 1474/1984 και του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 τ.Α’), και του Π.Δ. 95 (ΦΕΚ 135 τ.Α΄/11.09.2017).Πιο συγκεκριμένα :
Οι επαγγελματικές δραστηριότητες των γεωτεχνικών, καθώς και οι περιπτώσεις, στις οποίες είναι υποχρεωτική η απασχόληση τους, περιγράφονται ανά ειδικότητα, στα ακόλουθα άρθρα του Π.Δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 τ.Α’), :-
- Γεωπόνοι – Άρθρα 8 & 9,
- Δασολόγοι – Άρθρα 10 & 11,
- Κτηνίατροι – Άρθρα 12 & 13,
- Γεωλόγοι – Άρθρα 14 & 15,
- Ιχθυολόγοι – Άρθρα 16 & 17,
- καθώς και από τις ειδικές διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν γι’ αυτούς.
-
Ο Γεωπόνος προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμά του, οφείλει σύμφωνα με το Ν. 1474/84 να εγγραφεί στα μητρώα μελών του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ).
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος:
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Διατμηματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΔΠΜΣ: Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παραγωγής Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων
- ΔΠΜΣ: Οργανική Σύνθεση και Εφαρμογές της στη Χημική Βιομηχανία.
Σχετικά επαγγέλματα:
- Γεωπόνος Ζωικής Παραγωγής
- Γεωπόνος – Α
- Γεωπόνος – Β
- Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης
- Γεωπόνος Αμπελουργίας και Οινολογίας
- Γεωπόνος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής
- Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος
- Γεωπόνος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
- Γεωπόνος Φυτικής Παραγωγής
- Αγρότης – Γεωργός
- Ιχθυοκαλλιεργητής
- Καθηγητής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Κηπουρός / Ανθοκηπουρός / Κηποτεχνικός
- Κτηνοτρόφος
- Μελισσοκόμος – Α
- Μελισσοκόμος – Β
- Κυβερνοαγρότης (Διαχειριστής Παραγωγής Μέσω Διαδικτύου)
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Χωρίς καμία αντιστοιχία.
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2011) (στα αγγλικά).
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος: web site: http://www.geotee.gr/
- Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων. web site: http://www.rivernet.gr/
- Γεωπονικός Σύλλογος Μακεδονίας – Θράκης. web site: http://www.geoponikos.gr/
- Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων. web site: http://www.petet.org.gr/
- Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ): web site: http://www.ekby.gr/
- ΠΑΣΕΓΕΣ. web site: http://www.paseges.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0324
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,00
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 78 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
2ο Επιστημονικό πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 30 %
Μαθηματικά: 30 %
3ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Υγείας και Ζωής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 20 %
Φυσική : 20 %
Χημεία : 30 %
Βιολογία : 20 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 30 %
Νέα Ελληνικά : 30 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 20 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 20 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 14.420
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 11.980
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 17.180
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 9.260
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων
Εν κατακλείδι:
Το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής εξειδικεύεται στη μελέτη της βιολογίας, της αναπαραγωγής, της διατροφής, της υγείας και της διαχείρισης αγροτικών ζώων, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής ζωικών προϊόντων (κρέας, γάλα, αυγά, μέλι, κ.ά.) με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Οι φοιτητές αποκτούν γνώσεις σε τομείς όπως η γενετική βελτίωση, η τεχνολογία ζωοτροφών, η υδατοκαλλιέργεια, η βιοτεχνολογία, η υγιεινή τροφίμων και η αγροτική οικονομία.
Η κοινωνική προσφορά της επιστήμης αυτής είναι σημαντική, καθώς συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια, την ποιότητα των ζωικών προϊόντων, την προστασία της δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.
Ιδανικός υποψήφιος φοιτητής είναι κάποιος που αγαπά τα ζώα, ενδιαφέρεται για τη βιολογία και τις εφαρμογές της, διαθέτει παρατηρητικότητα, υπομονή και προθυμία να εργαστεί τόσο σε αγροτικό όσο και σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Δες αν οι σπουδές στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής ταιριάζουν στο προφίλ σου.