το άρθρο ενημερώθηκε στις : 08/09/2024
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας
Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Αθήνα)
Έδρα :
Διεύθυνση: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατησίων 76, ΤΚ 104 34 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 8203129, 210 8203139, 210 8203110 Ε-mail: webmaster@aueb.gr
Σκοπός του τμήματος :
Σκοπός του τμήματος είναι η διδασκαλία και η έρευνα στους τομείς της Διοικητικής Επιστήμης που συνδέονται με τις σύγχρονες τεχνολογίες, καθώς και η αξιοποίηση των νέων Τεχνολογιών και ιδιαίτερα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στη χάραξη Επιχειρηματικής Στρατηγικής, στη λήψη αποφάσεων και στην αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Ο αυξανόμενος ρόλος που σήμερα διαδραματίζουν οι νέες τεχνολογίες στην ανάπτυξη και στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η απαίτηση για ηλεκτρονική διασύνδεση των δραστηριοτήτων των σύγχρονων μονάδων, η ανάγκη για οργανωτικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και η πίεση που ασκεί ο διεθνής ανταγωνισμός διαφοροποιούν αισθητά τις γνώσεις και τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν τα στελέχη των επιχειρήσεων και οργανισμών. Στην προετοιμασία στελεχών της κατηγορίας αυτής στοχεύει το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, γι’ αυτό και η έμφαση του προγράμματος σπουδών είναι στη διεπιστημονική ολοκλήρωση των διοικητικών και τεχνολογικών επιστημονικών κλάδων.
Διάρκεια σπουδών : 4 έτη (8 εξάμηνα)
Κατευθύνσεις – Επιδιωκόμενα αποτελέσματα του Προγράμματος Σπουδών:
Οι μεταλλαγές που έχουν συντελεστεί στη δομή και στο χαρακτήρα των επιχειρηματικών λειτουργιών έχουν καταστήσει την τεχνολογία ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα στον οργανωτικό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Έτσι η ανάπτυξη, η αξιοποίηση και η διαχείριση των νέων τεχνολογιών συνδέεται αναπόσπαστα με την διοικητική επιστήμη. Η εσωτερική ολοκλήρωση και η διεπιχειρησιακή διασύνδεση των δραστηριοτήτων με τη διοικητική επιστήμη. Η εσωτερική ολοκλήρωση και η διεπιχειρησιακή διασύνδεση των δραστηριοτήτων ενός οργανισμού κάνει κάθε μία δραστηριότητα να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις δραστηριότητες μια ολοκληρωμένης αλυσίδας ενεργειών. Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός ωθεί τις επιχειρήσεις σε στρατηγικά σχέδια με υψηλές επενδύσεις στην τεχνολογία. Τα σχέδια αυτά, επειδή είναι ριζοσπαστικά, απαιτούν σημαντικά κεφάλαια και περιέχουν υψηλό ρίσκο. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά απαιτούν ανθρώπινο δυναμικό υψηλής στάθμης. Παράλληλα, η ελληνική οικονομία αναζητά σήμερα τον οργανωτικό και διοικητικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων και οργανισμών της, που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν τον δείκτη ανταγωνιστικότητας τους στη σύγχρονη διεθνοποιημένη πραγματικότητα.
Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί η προετοιμασία εξειδικευμένων στελεχών, ικανών να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις, προς όφελος της επιχείρησης και της οικονομίας, χρησιμοποιώντας το σύγχρονο περιβάλλον μεθόδων λήψης αποφάσεων, τεχνολογίας και εφαρμογών. Στελέχη τα οποία θα μπορούν να λειτουργούν στο υπό διαμόρφωση περιβάλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν.
Το Πρόγραμμα Σπουδών έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει στελέχη υψηλού επιπέδου για επιχειρήσεις και οργανισμούς, ικανά να αντιμετωπίζουν με επιτυχία την πολυπλοκότητα των σύγχρονων και μελλοντικών τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ο απόφοιτος θα έχει αποκτήσει δεξιότητες και θα είναι σε θέση να:
- συνδυάζει γνώσεις διοικητικής επιστήμης, διοίκησης και νέων τεχνολογιών και να αξιολογεί κριτικά την εφαρμογή τους στην πράξη,
- αποδεικνύει κατανόηση των διοικητικών, τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί στο παγκόσμιο περιβάλλον και να αντιμετωπίζει με επιτυχία την πολυπλοκότητα τους,
- χρησιμοποιεί αναλυτικές μεθόδους και τεχνικές ώστε να λαμβάνει αποτελεσματικά λειτουργικές και στρατηγικές αποφάσεις,
- αναγνωρίζει, σχηματοποιεί και επιλύει διοικητικά προβλήματα με κριτική σκέψη,
- επιδεικνύει ηγετικές, διοικητικές και επιχειρηματικές ικανότητες ώστε να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του μέλλοντος,
- επιδεικνύει καινοτομική και επιχειρηματική στάση ως προς την αναγνώριση ευκαιριών και να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις του επιχειρείν.
Το Πρόγραμμα Σπουδών επιδιώκει την ανάπτυξη στελεχών διοίκησης και παραγωγής για επιχειρήσεις με έντονο τεχνολογικό προσανατολισμό (ψηφιακές και τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες). Επιπλέον στοχεύει στην αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων ώστε να παράγουν νέα ή καλύτερα προϊόντα και υπηρεσίες εκμεταλλευόμενες τις εξελίξεις στην τεχνολογία.
Το Πρόγραμμα Σπουδών δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονική ολοκλήρωση τεχνολογικών, οικονομικών και διοικητικών επιστημονικών κλάδων. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας προσφέρει ένα προπτυχιακό πρόγραμμα διάρκειας 4 ετών, το οποίο παρέχει στους αποφοίτους του την επιστημονική γνώση και, συνάμα, την επιχειρηματική προσέγγιση που απαιτούνται από τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Η απόκτηση του πτυχίου απαιτεί την επιτυχή ολοκλήρωση συνολικά τριάντα εννεά (39) μαθημάτων και πιο συγκεκριμένα τριάντα οκτώ (38) μαθημάτων και της υποχρεωτικής πρακτικής άσκησης, η οποία επιτελείται για 3 μήνες σε επιλεγμένους οργανισμούς.
Στην αρχή του 6ου εξαμήνου, οι φοιτητές επιλέγουν την κατεύθυνση στην οποία ειδικεύονται, αποκτώντας με αυτό τον τρόπο μία εις βάθος γνώση και εμπειρία. Το Τμήμα προσφέρει τις εξής κατευθύνσεις:
- Κατεύθυνση Ι: Επιχειρησιακή Έρευνα και Επιχειρηματική Αναλυτική
- Κατεύθυνση ΙΙ: Πληροφοριακά Συστήματα και Ηλεκτρονικό Επιχειρείν
- Κατεύθυνση ΙΙΙ: Στρατηγική, Επιχειρηματικότητα και Ανθρώπινοι Πόροι.
- Κατεύθυνση ΙV: Διοίκηση Λειτουργιών και Εφοδιαστικής Αλυσίδας
- Κατεύθυνση ΙV: Τεχνολογίες Λογισμικού και Ανάλυσης Δεδομένων
Στο ακόλουθο διάγραμμα απεικονίζεται η δομή του προγράμματος σπουδών:
Τέλος, οι φοιτητές του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, το οποίο οδηγεί στη λήψη του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας, πράγμα το οποίο εξασφαλίζει τη δυνατότητα συμμετοχής των αποφοίτων σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ Εκπαιδευτικών, καθώς επίσης, την απασχόλησή τους ως εκπαιδευτικών σε δραστηριότητες που απαιτείται παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.
Ενδεικτικά Μαθήματα : Εισαγωγή στο Μάρκετινγκ, Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μακροοικονομική Ανάλυση, Λογιστική, Διαχείριση Ανθρωπίνων Πόρων, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, Μαθηματικός Προγραμματισμός, Διοίκηση Επιχειρήσεων & Τεχνολογία, Ανάπτυξη και Αρχιτεκτονικές Πληροφοριακών Συστημάτων, Διοίκηση Έργων & Προγραμμάτων, Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Προϊόντων, Ψηφιακό Μάρκετινγκ, Στρατηγικές Λήψης Αποφάσεων και Επίλυσης Προβλημάτων, Ανάλυση και Σχεδιασμός Συστημάτων Διανομής και Μεταφοράς, Επιχειρηματική Ευφυΐα και Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων, Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, κ.α.
Αναλυτικά όλα τα μαθήματα ανά εξάμηνο και κατεύθυνση: εδώ
Περισσότερα στοιχεία :
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος : http://www.dmst.aueb.gr
- Οδηγός σπουδών του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (ισχύει από το ακαδ. έτους 2023-2024)
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές :
Σήμερα, και πολύ περισσότερο στο μέλλον, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με στελέχη των παραδοσιακών εξειδικεύσεων. Χρειάζονται στελέχη τα οποία εκτός της εξειδίκευσης τους στους τομείς της Διοίκησης των Επιχειρήσεων (Χρηματοοικονομική, Μάρκετινγκ, Λογιστική, Πωλήσεις, Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, κλπ.) θα μπορούν να διαχειριστούν και να χρησιμοποιούν τη σύζευξη της Διοικητικής Επιστήμης με τις σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές (Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ποσοτικές Μέθοδοι) ώστε να μπορούν να αντιλαμβάνονται, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν ολοκληρωμένες επιχειρησιακές λειτουργίες, διαδικασίες και συστήματα καθώς και επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τον Οδηγό Σπουδών, οι πτυχιούχοι του τμήματος λόγω του ολοκληρωμένου τεχνολογικού και διοικητικού υπόβαθρού τους είναι ανταγωνιστικοί ως στελέχη και ως σύμβουλοι σε όλες τις παραδοσιακές ειδικότητες της Διοίκησης Επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον του ηλεκτρονικού επιχειρείν και της κοινωνίας της πληροφορίας, όπως
- Μάρκετινγκ,
- Διοίκηση Παραγωγής,
- Χρηματοοικονομικά,
- Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων, κ.λπ.
Οι ειδικότητες αιχμής του Τμήματος ΔΕΤ είναι:
- Επιχειρησιακή Έρευνα και Λήψη Αποφάσεων,
- Ηλεκτρονικό Εμπόριο και Ψηφιακό Μάρκετινγκ,
- Επιχειρησιακή Στρατηγική,
- Διαχείριση Ανθρώπινων Πόρων,
- Οργανωσιακή Συμπεριφορά,
- Οργανωσιακή Ψυχολογία και Ανάπτυξη Προσωπικών Ικανοτήτων,
- Διαχείριση Γνώσης και Μάθησης,
- Διαχείριση Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας,
- Ποσοτικές Μέθοδοι στο Μάνατζμεντ,
- Ψηφιακή Οικονομία/ Κοινωνική Ανάπτυξη και Διαχείριση Καινοτομίας,
- Internet και Νέα Ψηφιακά Κανάλια Διανομών και Πωλήσεων,
- Διοίκηση Πληροφοριακών και Τηλεπικοινωνιακών Πόρων/ Συστημάτων,
- Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας κ.ά.
Επίσης οι απόφοιτοι του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών γίνονται μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο, που σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν και ως οικονομολόγοι ή ως λογιστές.
Μεταπτυχιακές σπουδές του τμήματος :
Το τμήμα προσφέρει τα παρακάτω Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών:
- ΠΜΣ: Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία
- ΠΜΣ: Επιχειρηματική Αναλυτική
- ΔΠΜΣ: Διοικητική των Επιχειρήσεων με Διεθνή Προσανατολισμό
- ΔΠΜΣ: Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση
- ΔΠΜΣ: Διεθνή Ναυτιλία, Χρηματοοικονομική και Διοίκηση
- ΔΠΜΣ: Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
- ΔΠΜΣ: Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς
- ΔΠΜΣ: Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη (Executive MBA).
Σχετικά επαγγέλματα:
- Στέλεχος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας
- Διοικητικό Στέλεχος
- Οικονομολόγος
- Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας
- Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Α
- Σύμβουλος Επιχειρήσεων – Β
.
.
πηγή: Unique Minds GR
πηγή: Capital TV
Μετεγγραφές Φοιτητών: Αντίστοιχα τμήματα άλλων Α.Ε.Ι. με βάση το ΦΕΚ 3836 τ.Β’/03.07.2024
- Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Αγ. Νικόλαος) – ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.
- Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Κοζάνη) – Παν. Δυτ. Μακεδονίας
- Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Πάτρα) – Παν. Πατρών
- Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Καβάλα) –ΔΙ.ΠΑ.Ε.
- Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Τρίπολη) – Παν. Πελοποννήσου
Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ):
- Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του τμήματος (2013) (στα αγγλικά).
Σχετικές Επαγγελματικές Οργανώσεις :
- Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. web site: http://www.oe-e.gr
- Πανελλήνια Ομοσπονδία Οικονομολόγων. web site: http://poo.gr/
Στατιστικά στοιχεία Βάσεων Εισαγωγής
Πανελλαδικές 2024
Κωδικός Μηχανογραφικού : 0240
Συντελεστής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής 2024 : 1,20
Προβλεπόμενες Θέσεις εισακτέων ακαδ. έτος 2024-2025: 165 (από ΦΕΚ 2747 τ.Β’/14.05.2024)
Υπολογισμός Μορίων – Συντελεστές βαρύτητας πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Γενικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5399 τ.Β’/19.11.2021)
4ο Επιστημονικό πεδίο: Επιστήμες: Οικονομίας και Πληροφορικής
Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία : 25 %
Μαθηματικά : 25 %
Πληροφορική : 25 %
Οικονομία : 25 %
Επαγγελματικό Λύκειο (από ΦΕΚ 5400 τ.Β’/19.11.2021)
Τομέας: α) Ηλεκτρολογίας Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού β) Πληροφορικής γ) Διοίκησης και Οικονομίας.
Μαθηματικά (Άλγεβρα) : 25 %
Νέα Ελληνικά : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 1 : 25 %
Μάθημα Ειδικότητας 2 : 25 %
Γενικό Λύκειο (με 90%):
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.500
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 18.175
Επαγγελματικό Λύκειο:
Βαθμολογία Πρώτου Εισαγόμενου 2024 : 19.225
Βαθμολογία Τελευταίου Εισαγόμενου 2024 : 17.800
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Γενικού Λυκείου (GEL) με το 90%
Διαχρονική Εξέλιξη των Βάσεων Εισαγωγής Μαθητών Επαγγελματικού Λυκείου (EPAL)
Διαχρονική Εξέλιξη του Αριθμού των Εισακτέων