το άρθρο ενημερώθηκε στις 08.10.2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήμα Ιατρικής (Αθήνα)
ΠΜΣ: «ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ»
(MSC in Cutaneous Oncology)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Μικράς Ασίας 75, Τ.Κ. 11527, Γουδή
Τηλέφωνα: 210 7462002, 210 7462099 Email: secr@med.uoa.gr
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα οργανώσει και θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ» (MSC in Cutaneous Oncology), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ αποτελεί η εκπαίδευση στον τομέα των κακοήθων νεοπλασμάτων δέρματος.
Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του οποίου σκοπός είναι να προσφέρει μια ευρεία και εν τω βάθει γνώση του αντικειμένου των νεοπλασμάτων δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, σκοπός του ΠΜΣ είναι η εξοικείωση του μεταπτυχιακού φοιτητή με την επιδημιολογία, την παθογένεια, την κλινική εικόνα, άλλες διαγνώσεις, από τις κλασικές και νεότερες θεραπευτικές επιλογές (ανοσοθεραπεία, στοχευμένες θεραπείες, κ.ά.), την παρακολούθηση και την υποστήριξη ασθενών με καρκίνο δέρματος και την έρευνα στον τομέα του καρκίνου δέρματος. Το ΠΜΣ στελεχώνεται από διακεκριμένους επιστήμονες από διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες που ασχολούνται διαγνωστικά και θεραπευτικά με τους συγκεκριμένους τύπους νεοπλασίας καθώς και από επιστήμονες βιοιατρικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την έρευνα στον τομέα του καρκίνου δέρματος. Καθώς η προσέγγιση του αντικειμένου αυτού στην καθημερινή πρακτική είναι διεπιστημονική, σημαντική κρίνεται η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τη δερματο-ογκολογία, με σκοπό την ανάπτυξη κλινικών και εργαστηριακών δεξιοτήτων, την αναβάθμιση των γνώσεων τους, τη βαθιά κατανόηση του αλγορίθμου αντιμετώπισης των ασθενών με καρκίνο δέρματος, καθώς και το διακριτό ρόλο της κάθε ειδικότητας στο μονοπάτι αυτό.
Οι απόφοιτοι του ΠΜΣ θα μπορούν να στελεχώσουν Κλινικές και Μονάδες Δερματολογίας, Χειρουργικής, Ογκολογίας και Ακτινοθεραπείας και να προσφέρουν εξειδικευμένη φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο δέρματος. Με αυτό τον τρόπο επίσης προωθείται και η διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών. Ταυτόχρονα, οι απόφοιτοι θα μπορούν να διδάσκουν σε ΑΕΙ το συναφές γνωστικό αντικείμενο και να απασχοληθούν σε θέσεις που απαιτούν ιδιαίτερη εξειδίκευση και γνώση στην αντιμετώπιση του καρκίνου δέρματος(π.χ. στη φαρμακευτική βιομηχανία και στην εφαρμοσμένη ιατρική τεχνολογία).
Τίτλος Σπουδών:
Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με τίτλο «ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ» (MSC in Cutaneous Oncology). Ο τίτλος απονέμεται από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διάρκεια σπουδών :
Γλώσσα Διδασκαλίας:
Τα μαθήματα διεξάγονται στην ελληνική γλώσσα. Εξαίρεση αποτελούν τα μαθήματα των ξένων ομιλητών που θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα. Η συγγραφή της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας μπορεί να γίνει στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα: Τα τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών τα οποία ανέρχονται σε χίλια ευρώ (1000 €) ανά εξάμηνο.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α’ κύκλου σπουδών ΑΕΙ των Τμημάτων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Νοσηλευτικής, Βιολογικού, και Φυσικής Αγωγής, Ιατρικών Εργαστηρίων, Νοσηλευτικής, Ακτινολογίας, Φυσιοθεραπείας και Ακτινοθεραπείας της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Λόγω της φύσης του αντικειμένου του ΠΜΣ, η οποία απαιτεί πρότερη γνώση και εμπειρία στο χώρο του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος, προτεραιότητα έχουν οι ιατροί που έχουν ολοκληρώσει τη βασική τους ειδικότητα (Δερματολογία – Αφροδισιολογία, Γενική Χειρουργική, Πλαστική Χειρουργική, Ακτινολογία – Ακτινοθεραπεία, Παθολογική Ανατομική, Παθολογία – Ογκολογία) καθώς και οι νοσηλευτές και επιστήμονες με προηγούμενη εμπειρία σε ογκολογικά νοσήματα.
Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και μόνο ένας κατ’ έτος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το ΠΜΣ «ΚΑΚΟΗΘΗ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ» θα δέχεται είκοσι (20) φοιτητές ανά ακαδημαϊκό έτος.
Διαδικασία επιλογής:
Η επιλογή των φοιτητών γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις προβλέψεις του παρόντος Κανονισμού. Κάθε Μάιο, με απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, δημοσιεύεται και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής και του Ιδρύματος προκήρυξη για την εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΠΜΣ. Οι σχετικές αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του ΠΜΣ, σε προθεσμία που ορίζεται κατά την προκήρυξη και μπορεί να παραταθεί με απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής.
Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι:
1. Αίτηση συμμετοχής
2. Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών
3. Αναλυτική βαθμολογία Προπτυχιακών Σπουδών
4 Αποδεικτικό αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2
5. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
6. Κατοχή δεύτερου πτυχίου ή σχετικού μεταπτυχιακού τίτλου
7. Αποδεικτικά ερευνητικής δραστηριότητας
8. Οι φοιτητές από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να καταθέσουν την αναγνώριση του πτυχίου τους ή να ξεκινήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του βασικού πτυχίου από τον ΔΟΑΤΑΠ (σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 34 του ν. 4485/2017 και την παρ. 5 του άρθρου 101 του ν. 4547/2018.
9. Συστατικές επιστολές
Η επιλογή των εισακτέων πραγματοποιείται με συνέντευξη από την Επιτροπή Επιλογής Μεταπτυχιακών Φοιτητών με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:
– Βαθμός πτυχίου σε ποσοστό 15%
– Μέσος όρος βαθμολογίας σε τρία προπτυχιακά μαθήματα σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ σε ποσοστό 10%
– Πιστοποιημένη γνώση π.χ. αγγλικής γλώσσας σε ποσοστό 4%
– Κατοχή δεύτερου πτυχίου Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών σε ποσοστό 10%
– Ερευνητική δραστηριότητα και δημοσιεύσεις σε ποσοστό 10%
– Συστατικές επιστολές σε ποσοστό 1%
– Προφορική συνέντευξη σε ποσοστό 50%
Με βάση τα συνολικά κριτήρια, η Σ.Ε. μετά από εισήγηση της Ε.Ε.Μ.Φ. καταρτίζει τον Πίνακα αξιολόγησης των φοιτητών και τον καταθέτει προς έγκριση στη Συνέλευση. Οι επιτυχόντες θα πρέπει να εγγραφούν στη Γραμματεία του ΠΜΣ εντός δεκαπέντε ημερών (15) ημερών από την απόφαση της Συνέλευσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, γίνονται δεκτοί οι ισοβαθμήσαντες ως υπεράριθμοι σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10%. Σε περίπτωση μη εγγραφής ενός ή περισσοτέρων φοιτητών, θα κληθούν αν υπάρχουν, οι επιλαχόντες, με βάση τη σειρά τους στον εγκεκριμένο αξιολογικό πίνακα, να εγγραφούν στο Πρόγραμμα.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Για την απόκτηση ΔMΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες (ECTS). Φοίτηση στο ΠΜΣ θα γίνεται δια ζώσης και εξ αποστάσεως. Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε α) παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, β) πρακτική εκπαίδευση σε Εξωτερικά Ιατρεία και σε Κλινικές και γ) σε εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η οποία μπορεί να είναι εργασία ανασκόπησης ή ερευνητική.
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) του Προγράμματος ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Το ΠΜΣ ξεκινά το χειμερινό εξάμηνο εκάστου ακαδημαϊκού έτους. Σε περίπτωση αδυναμίας έναρξης στο χειμερινό εξάμηνο, δύναται να μεταφερθεί στο εαρινό, με απόφαση της Συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής.
Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται διά ζώσης και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σε ποσοστό έως 35% των μαθημάτων. Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και διεξάγονται κατά βάση στην ελληνική γλώσσα και κατά περίπτωση στην αγγλική γλώσσα.
Α. Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
Βασικές αρχές Δερματοογκολογίας
Εισαγωγή στις νεοπλασίες δέρματος
Διαγνωστικές μέθοδοι
Προσέγγιση ασθενών με καρκίνο δέρματος
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
Αρχές παρακολούθησης ασθενών με καρκίνο δέρματος
Θεραπευτική νεοπλασιών δέρματος I
Θεραπευτική νεοπλασιών δέρματος II
Ειδικές κατηγορίες νεοπλασιών δέρματος
Γ’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
Πρακτική άσκηση σε κλινικά και εργαστηριακά κέντρα με αντικείμενο τη Δερματο-oγκολογία
Δ’ εξάμηνο:
Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη : Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2024-2025)
- ΦΕΚ ίδρυσης (ή επανίδρυσης) : ΦΕΚ 4083 τ.Β’/23.06.2023
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 4085 τ.Β’/23.06.2023
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του τμήματος: https://school.med.uoa.gr/
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2032-2033 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.