Τεχνολόγος Βιομηχανικού Σχεδιασμού

Ορισμός: Ο τεχνολόγος βιομηχανικού σχεδιασμού ασχολείται με τη σχεδίαση βιομηχανικών προϊόντων (ιατρικά μηχανήματα, σκεύη, εξαρτήματα).

Περιγραφή: Ειδικότερα, ο τεχνολόγος βιομηχανικού σχεδιασμού αρχικά συζητά με τον πελάτη για το προϊόν που πρόκειται να αναλάβει να δημιουργήσει και τις ιδιαιτερότητές του. Παράλληλα, ενημερώνεται για τις προτιμήσεις και τις ανάγκες του πελάτη του, καθώς και για το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί.

Στη συνέχεια, δημιουργεί τα προσχέδια και τα παρουσιάζει στον πελάτη. Ο πελάτης επιλέγει το προσχέδιο που τον ικανοποιεί περισσότερο, το οποίο κατόπιν σχεδιάζεται και αποτυπώνεται με μοντελιστικές τεχνικές σε τρισδιάστατη μορφή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ο τεχνικός βιομηχανικού σχεδιασμού παρακολουθεί και επιβλέπει την κατασκευή των παραγόμενων προϊόντων και, αν απαιτηθεί, προχωρά σε τροποποιήσεις του αρχικού σχεδίου.

Κατά την άσκηση της εργασίας του χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή με ανάλογο λογισμικό για τα τρισδιάστατα σχέδια, καθώς και διάφορα υλικά σχεδιασμού.

Προϋποθέσεις άσκησης: Για την άσκηση του επαγγέλματος δεν απαιτείται αντίστοιχη άδεια. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι μπορούν να πάρουν άδεια από το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο ως σχεδιαστές.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Ο τεχνολόγος βιομηχανικού σχεδιασμού πρέπει να διαθέτει γνώσεις σχεδίου, φαντασία, επιμονή, υπομονή, επινοητικότητα, κριτική σκέψη, διοικητικά και επικοινωνιακά προσόντα και υπευθυνότητα. Παράλληλα κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες και να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο του.

Σπουδές: Σπουδές παρέχονται από μέσα από την εισαγωγική κατεύθυνση Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Σπουδαιότητα: Ο τεχνολόγος βιομηχανικού σχεδιασμού είναι απαραίτητο να διαθέτει δημιουργική φαντασία και υψηλό αισθητικό κριτήριο, ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις νέες αισθητικές τάσεις ή τις ανάγκες που διαμορφώνονται και να τις καλύπτει με τις δημιουργίες του. Επίσης, χρειάζεται να διαθέτει επιμονή, υπομονή και παρατηρητικότητα.

Η υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, η επιδεξιότητα στα χέρια, η ικανότητα αντίληψης του χώρου και των μορφών, η ικανότητα σχεδιαστικής έκφρασης και η οξεία αντίληψη της ισορροπίας των όγκων και των χρωμάτων είναι βασικά προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο επαγγελματίας του είδους. Τέλος, ο τεχνολόγος βιομηχανικού σχεδιασμού χρειάζεται να είναι δραστήριος και να διαθέτει ικανότητες επικοινωνίας και πειθούς.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Οι τεχνολόγοι βιομηχανικού σχεδιασμού μπορούν να εργαστούν σε βιομηχανίες και σε επιχειρήσεις, καθώς και ως ελεύθεροι επαγγελματίες διατηρώντας δικό τους γραφείο.

Επαγγελματικές συνθήκες: Ο τεχνολόγος βιομηχανικού σχεδιασμού συχνά εργάζεται κάτω από συνθήκες πίεσης, έντασης και άγχους. Όταν πρόκειται να παραδώσει κάποιο έργο, το ωράριο εργασίας του συχνά υπερβαίνει το τυπικό οχτάωρο. Δουλεύει ατομικά ή σε συνεργασία με άλλους ειδικούς. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται και οι συχνές επαφές με πελάτες και στελέχη βιομηχανιών, ενώ απαραίτητη είναι η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στο αντικείμενο εργασίας του. Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι οι μετακινήσεις είναι αναγκαίες.

Ο τεχνολόγος βιομηχανικού σχεδιασμού, όταν σχεδιάζει, εργάζεται σε περιβάλλον γραφείου. Όταν επιβλέπει την εφαρμογή των σχεδίων κατασκευής βιομηχανικών προϊόντων, βρίσκεται συνήθως στους χώρους παραγωγής. Γενικότερα, το περιβάλλον εργασίας του μπορεί να χαρακτηριστεί υγιές και χωρίς κινδύνους.

Επαγγελματικές οργανώσεις: Δεν υπάρχει επαγγελματικό επιμελητήριο ή σύλλογος για τους επαγγελματίες τεχνολόγους βιομηχανικού σχεδιασμού.

Γενικά σχόλια: Ο τεχνολόγος βιομηχανικού σχεδιασμού χρειάζεται να διαθέτει απαραιτήτως δημιουργική φαντασία καθώς ικανότητα αποτύπωσης των ιδεών του σε ολοκληρωμένα σχέδια.

Η σχεδιαστική ικανότητα και η ευχέρεια στη χρησιμοποίηση ειδικών προγραμμάτων βιομηχανικού σχεδίου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή είναι απαραίτητα προσόντα για τον επαγγελματία τεχνολόγο βιομηχανικού σχεδιασμού.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ