
το άρθρο ενημερώθηκε στις 07.10.2024
Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Σχολή Επιστημών Υγείας
Τμήματα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας
και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης
ΔΠΜΣ: «Επαυξημένες Κειμενικές Σπουδές: Επισημείωση Κειμένων και Εξόρυξη Γνώση»
(MSc in Augmented Textual Studies: Text Encoding and Text Mining)
Έδρα:
Διεύθυνση – Πόλη διεξαγωγής: Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας Εγκαταστάσεις ΕΚΠΑ Ψαχνά Ευβοίας, ΤΚ 34400
Τηλέφωνα: 222 80 – 99673, 674, 522
Γνωστικό Αντικείμενο – Σκοπός :
Τα Τμήματα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας και Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Επαυξημένες Κειμενικές Σπουδές: Επισημείωση Κειμένων και Εξόρυξη Γνώσης από Κείμενα» («MSc in Augmented Textual Studies: Text Encoding and Text Mining»).
Στόχος του ΔΠΜΣ «Επαυξημένες Κειμενικές Σπουδές: Επισημείωση Κειμένων και Εξόρυξη Γνώσης από Κείμενα» («MSc in Augmented Textual Studies: Text Encoding and Text Mining») είναι η συγκρότηση μεταπτυχιακών σπουδών, η ανάπτυξη και η διεύρυνση της έρευνας σε
ένα εξελισσόμενο και με σημαντική επιστημονική, κοινωνική και οικονομική σημασία τομέα, όπως αυτός των Κειμενικών Σπουδών. Το ΔΠΜΣ εστιάζει σε μια εξέχουσα περιοχή του τομέα, αυτή της κωδικοποίησης κειμένων και της εξόρυξης γνώσης από αυτά. Η σημασία του ΔΠΜΣ γίνεται αντιληπτή από το γεγονός ότι τα κείμενα αποτελούν βασικές πηγές αλλά και αντικείμενα έρευνας.
Το ΔΠΜΣ επιδιώκει, ειδικότερα, να προσφέρει επιστημονική εξειδίκευση και να αποτελέσει αφετηρία ερευνητικών πρωτοβουλιών στους ακόλουθους επιμέρους τομείς:
1. Ψηφιοποίηση και υπολογιστική διαχείριση κειμενικού περιεχομένου.
2. Εφαρμογή ευρέως φάσματος γλωσσικών τεχνολογιών και ποσοτικών μεθόδων στην επεξεργασία γλωσσικών δεδομένων.
3. Δομικά στοιχεία και λειτουργίες που συγκροτούν το περιβάλλον παραγωγής ψηφιακών τεκμηρίων και διακίνησής τους στο Διαδίκτυο.
4. Κωδικοποίηση των κειμένων σε όλο το εύρος των επιπέδων της γλωσσολογικής τους ανάλυσης.
5. Εξόρυξη γνώσης μέσα από κείμενα και σημασιολογική επισημείωσή τους.
6. Επιμέλεια της πληροφορίας που περιέχουν τα κείμενα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ακεραιότητα, η διατήρησή της και η μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε αυτή
Τίτλος Σπουδών:
Το ΔΠΜΣ απονέμει στους αποφοίτους Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στις «Επαυξημένες Κειμενικές Σπουδές: Επισημείωση Κειμένων και Εξόρυξη Γνώσης από Κείμενα» («MSc in Augmented Textual Studies: Text Encoding and Text Mining»).
Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας με αναφορά του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης.
Διάρκεια σπουδών :
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τέσσερα (4) ακαδημαϊκά διδακτικά εξάμηνα. Κατά τα τρία (3) πρώτα εξάμηνα πραγματοποιείται διδασκαλία μαθημάτων και αξιολόγηση των φοιτητών, ενώ κατά το τέταρτο εξάμηνο πραγματοποιούνται η εκπόνηση, η συγγραφή και η αξιολόγηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Γλώσσα Διδασκαλίας: Ως γλώσσα διδασκαλίας ορίζεται η ελληνική ή/και η αγγλική γλώσσα.
Δίδακτρα:
Τα τέλη φοίτησης του ΔΠΜΣ ανέρχονται σε δύο χιλιάδες επτακόσια πενήντα (2.750) ευρώ συνολικά. Η καταβολή τους γίνεται ως εξής: κατά την εγγραφή καταβάλλονται 650 ευρώ, και κατά το πέρας καθενός από τα τρία εξάμηνα μαθημάτων και πριν από την έναρξη του επόμενου εξαμήνου ή του ορισμού της διπλωματικής εργασίας καταβάλλεται το ποσό των 700 ευρώ.
Κατηγορίες και αριθμός εισακτέων:
Στο ΔΠΜΣ «Επαυξημένες Κειμενικές Σπουδές: Επισημείωση Κειμένων και Εξόρυξη Γνώσης από Κείμενα» («MSc in Augmented Textual Studies: Text Encoding and Text Mining») γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου του Α’ κύκλου σπουδών-απόφοιτοι τμημάτων Σχολών Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πληροφορικής και Επιστήμης Πληροφορίας, Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικών Σχολών των ΑΕΙ της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Γίνονται δεκτοί ως υπεράριθμοι μέλη των κατηγοριών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το ΔΠΜΣ «Επαυξημένες Κειμενικές Σπουδές: Επισημείωση Κειμένων και Εξόρυξη Γνώσης από Κείμενα» («MSc in Augmented Textual Studies: Text Encoding and Text Mining») θα δέχεται μέχρι τριάντα (30) φοιτητές κάθε ακαδημαϊκό έτος.
Διαδικασία επιλογής:
Τα κριτήρια αξιολόγησης των υποψηφίων είναι τα εξής:
Πτυχίο Α’ κύκλου σπουδών: Ο υποψήφιος παίρνει αριθμό α.μ. ίσο με τον βαθμό του πτυχίου του στρογγυλεμένο στον κοντινότερο ακέραιο. Ανώτατος αριθμός α.μ.: Δέκα (10).
Επιπλέον πτυχία, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι: Δύο (2) α.μ. για κάθε πτυχίο πέραν του πρώτου χρονολογικά ληφθέντος πτυχίου, τρεις (3) α.μ. για κατοχή μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης, πέντε (5) α.μ. για κατοχή διδακτορικού διπλώματος, της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων από τον ΔΟΑΤΑΠ, ιδρυμάτων της αλλοδαπής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Ανώτατος αριθμός α.μ.: Δέκα (10).
Επαγγελματικό έργο: Μία (1) α.μ. ανά πιστοποιημένο έτος επαγγελματικής προϋπηρεσίας σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το ΔΠΜΣ. Ανώτατος αριθμός α.μ.: Δέκα (10).
Γνώση ξένων γλωσσών: Δύο (2) αξιολογικές μονάδες για τη δεύτερη ξένη γλώσσα σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 και από μια (1) α.μ. για την κατοχή κάθε ξένης γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον Β2 πέραν της δεύτερης. Ανώτατος αριθμός α.μ.: Πέντε (5).
Επιπλέον στοιχεία αξιολόγησης (δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ή πρακτικά συνεδρίων με κριτές, ή υποτροφίες, ή άλλες διακρίσεις): Ανώτατος αριθμός α.μ.: Πέντε (5), οι οποίες κατανέμονται ανά επιπλέον στοιχείο αξιολόγησης κατά την κρίση της ΕΕ.
Πρόγραμμα Σπουδών (Μαθήματα – ECDS)
Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει 3 εξάμηνα διδασκαλίας μαθημάτων. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας, πέραν του αριθμού των εβδομάδων που προορίζονται για εξετάσεις. Τα δύο πρώτα εξάμηνα περιλαμβάνουν τέσσερα (4) υποχρεωτικά μαθήματα, ενώ το τρίτο εξάμηνο περιλαμβάνει τρία (3) υποχρεωτικά μαθήματα. Στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο εξάμηνο παρέχονται και μαθήματα επιλογής. Η απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών προϋποθέτει την επιτυχία στα υποχρεωτικά μαθήματα και σε τέσσερα (4) συνολικά μαθήματα επιλογής. Κάθε μάθημα έχει φόρτο εργασίας 6 ECTS. Το τέταρτο εξάμηνο αφιερώνεται εξ ολοκλήρου στην εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας, η οποία έχει φόρτο εργασίας 30 ECTS.
Το σύνολο των Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση ΔΜΣ ανέρχεται σε 120.
Αναλυτικά:
– Υποχρεωτικά Μαθήματα: 66 ECTS (11 μαθήματα × 6 ECTS/μάθημα)
– Μαθήματα Επιλογής: 24 ECTS (4 μαθήματα x 6 ECTS/μάθημα)
– Διπλωματική εργασία: 30 ECTS
Πρόγραμμα μαθημάτων
Α’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
Εισαγωγή στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές
Βασικές Μαθηματικές έννοιες στην Επεξεργασία Πληροφορίας
Προγραμματισμός για Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές με τη Γλώσσα Python
Ποσοτική Ανάλυση Γλωσσικών Δεδομένων
Μαθήματα επιλογής (επιλογή ενός μαθήματος)
Παλαιογραφία 3 6
Μεθοδολογία Επιστημονικής Γραφής (Αcademic Writing Skills) 3 6
Επικοινωνία Ανθρώπου – Μηχανής
Β’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
Ψηφιακά Μέσα
Οντολογίες Κειμένων
Μηχανική Μάθηση
Οπτικοποίηση Δεδομένων
Μαθήματα επιλογής (επιλογή ενός μαθήματος)
Σημασιολογικός Ιστός (Semantic Web)
Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και Τρισδιάστατη Χαρτογράφηση
Ειδικά Θέματα Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών
Γραμματικές Εξαρτημένων Δομών (Dependency Grammars -Universal Dependencies)
Αρχές Τεχνολογίας Γνώσεων
Πρακτική Άσκηση
Γ’ εξάμηνο:
Υποχρεωτικά μαθήματα
Πληροφοριακά Συστήματα Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών
Επισημείωση Κειμένων
Εξόρυξη Γνώσης από Κείμενα
Μαθήματα επιλογής (επιλογή ενός μαθήματος)
Υπολογιστική Υφολογία
Βαθιά Μηχανική Μάθηση για επεξεργασία φυσικής γλώσσας
Ζητήματα Υπολογιστικής Σημασιολογίας
Τεχνολογίες Γνώσεων
Τεχνολογίες VR/AR για Πολιτισμικές Εφαρμογές
Δ’ εξάμηνο:
Εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
H εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων δεν μπορεί να ξεπερνά το τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) του συνολικού προγράμματος των μαθημάτων. Οποιαδήποτε αναθεώρηση/τροποποίηση του Προγράμματος Σπουδών γίνεται μετά την πρόταση της ΕΔΕ και έγκριση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, ανακοινώνεται δε πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω :
Χρήσιμα Έντυπα:
- Προκήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (ακαδ. έτος 2023-2024)
- ΦΕΚ Ίδρυσης : ΦΕΚ 450 τ.Β’/01.02.2022
- Κανονισμός Σπουδών: ΦΕΚ 404 τ.Β’/30.01.2023
Περισσότερα στοιχεία :
-
- Ηλεκτρονική διεύθυνση του ΔΠΜΣ : Ελληνικά (uoa.gr)
Διάρκεια Λειτουργίας
Το ΔΠΜΣ θα λειτουργήσει μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2031-2032 εφόσον πληροί τα κριτήρια της εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία