Ορισμός: Ασχολείται με την πραγματοποίηση χημικών αναλύσεων στους υδρότοπους, όπου εκτρέφονται ψάρια ή άλλα θαλασσινά, ή με την εκπόνηση μελετών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις υδατοκαλλιέργειες.
Περιγραφή: Ο τεχνολόγος ιχθυολόγος ασκώντας το επάγγελμα του αναπτύσσει ποικιλία δραστηριοτήτων, όπως είναι η εκπόνηση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μονάδες εκτροφής ψαριών, ο σχεδιασμός και παρακολούθηση της παραγωγικής διαδικασίας στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, το τάϊσμα των ψαριών δυο φορές την ημέρα, ο καθαρισμός δεξαμενών και διχτύων των κλωβών, οι χημικές αναλύσεις για τον προσδιορισμό συστατικών της σάρκας των ψαριών, οι βακτηριολογικές αναλύσεις ψαριών και τέλος, η επαφή με τους πελάτες για την προώθηση των ψαριών στην αγορά.
Στη δουλειά του χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, εργαλεία συλλογής ψαριών (δίχτυα, απόχες), όργανα για χημικές, βιολογικές και βακτηριολογικές εξετάσεις.
Προϋποθέσεις άσκησης: Δεν απαιτείται άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος.
Νομοθετική κατοχύρωση: Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τεχνολόγων Ιχθυολόγων έχει εκδώσει τον κώδικα δεοντολογίας του επαγγέλματος, που κατοχυρώνεται από το ΠΔ.109/1989.
Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες: Ο τεχνολόγος ιχθυοκομίας, αλιείας και υδατοκαλλιεργειών πρέπει να είναι προσεκτικός, ακριβής, σχολαστικός, και να τον διακρίνει αίσθημα ευθύνη υπεύθυνος. Πρέπει να διαθέτει αναλυτικό πνεύμα και να ενημερώνεται συνεχώς για τις τεχνικές εξελίξεις που επηρεάζουν το επάγγελμά του, ώστε να βελτιώνει τις μεθόδους και τεχνικές που χρησιμοποιεί.
Απαιτείται επίσης να έχει καλή σχέση με τη φύση και το υγρό στοιχείο, καλή σωματική υγεία και αντοχή, αφού συχνά εργάζεται για πολλές ώρες κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Σπουδές: Σπουδές ιχθυοκομίας, αλιείας και υδατοκαλλιεργειών μπορούν να γίνουν στο τμήμα Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.
Σπουδαιότητα: Η εργατικότητα, η επιμέλεια, η ευσυνειδησία και η καλή φυσική κατάσταση αποτελούν απαραίτητα χαρακτηριστικά για την άσκηση του επαγγέλματος. Στα χαρακτηριστικά αυτά θα πρέπει να προστεθούν η επινοητικότητα, η αυτάρκεια, ο δυναμισμός, η κοινωνική επιδεξιότητα, η υπολογιστική και μηχανική ικανότητα, η ικανότητα αντίληψης του χώρου και η ικανότητα διεκπεραίωσης εργασιών γραφείου.
Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο τεχνολόγος ιχθυολόγος απασχολείται σε ερευνητικά κέντρα, σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε επιχειρήσεις υδατοκαλλιεργειών, σε γραφεία επιχειρήσεων υδατοκαλλιεργειών, σε εργαστήρια υδατοκαλλιέργειας.
Επαγγελματικές συνθήκες: Ο τεχνολόγος ιχθυοκαλλιέργειας εργάζεται εντός και εκτός γραφείου ή εργαστηρίου. Η εργασία του στην παραγωγή είναι αρκετές φορές σκληρή και ανθυγιεινή, λόγω της υγρασίας που υπάρχει στο χώρο. Απαιτείται καθημερινή φροντίδα για τα ψάρια, που δεν επιτρέπει μετακινήσεις. Το ωράριο στην παραγωγή, είναι συνήθως πρωϊνό.
Αν εργάζεται ως ελεγκτής σε δημόσιο φορέα δημιουργούνται ανάγκες μετακίνησης εκτός έδρας για τη λήψη δειγμάτων ή τη διεξαγωγή επιτόπιας ανάλυσης των νερών.
Γενικά σχόλια: Ο τεχνολόγος ιχθυοκαλλιέργειας είναι υπεύθυνος για τη μελέτη των ιχθυοκαλλιεργειών, τη σωστή εκτροφή ψαριών-θαλασσινών και τη προώθησή τους στην αγορά.
Η δουλειά του τεχνολόγου ιχθυοκαλλιέργειας χρειάζεται υπευθυνότητα, τεχνογνωσία, αφοσίωση και προσοχή προκειμένου να πετύχει τη καλύτερη δυνατή ποιοτική παραγωγή.