Γεωγράφος

Ορισμός: Ο γεωγράφος εξετάζει τις φυσικές, κλιματολογικές και γεωλογικές δομές των διαφόρων περιοχών και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να μελετήσει τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που μένουν εκεί.

Περιγραφή: Ο γεωγράφος παρατηρεί τον τρόπο συμπεριφοράς των ανθρώπων, τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους και προσαρμόζονται σε αυτόν. Καταγράφει και εξετάζει τη συμβολή των οικονομικών δραστηριοτήτων (ψάρεμα, δασοκομία, γεωργία, βιομηχανία) στις ανάγκες και απαιτήσεις της ανθρώπινης ζωής. Διερευνά τα φυσικά και ανθρώπινα στοιχεία που δημιουργούν μια κοινότητα και προτείνει τρόπους για την αποδοτικότερη χρησιμοποίηση των φυσικών της πόρων.

Παρακολουθεί την εξέλιξη της ανθρωπότητας και τη θέση της στο οικοσύστημα. Μελετά τη γη, το νερό, το κλίμα, τα φυτά και τα ζώα και τη συμβολή τους στην ανθρώπινη ζωή. Ακόμη, αναλύει τις πολιτιστικές ή οικονομικές διαστάσεις των πόλεων και περιφερειών και τους λόγους ύπαρξής τους, παρατηρεί και εξηγεί το παρελθόν, το παρόν και τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης αυτών των περιοχών.

Ο γεωγράφος συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες, όπως φυσικούς, γεωλόγους, βιολόγους, ανθρωπολόγους, κοινωνιολόγους, οικονομολόγους και μηχανικούς, για να επιλέξει και να προτείνει λύσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των σημερινών και μελλοντικών γενεών του πλανήτη μας.

Στην εργασία του χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή, προγράμματα επεξεργασίας εικόνας και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών, σαρωτές, εκτυπωτές, ψηφιακή κάμερα, χάρτες, αεροφωτογραφίες, δορυφορικές εικόνες.

Προϋποθέσεις άσκησης: Δεν απαιτείται άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος.

Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Πρέπει να είναι μεθοδικός, παρατηρητικός και να διακρίνεται από τη διάθεση αναζήτησης του νέου. Επίσης, πρέπει να διαθέτει κριτική και συνθετική σκέψη προκειμένου να κατανοεί και να αναμένει τις πολύπλοκες και ποικιλόμορφες ιδιότητες και διαστάσεις του γεωγραφικού χώρου.

Σπουδές:
Βασικές Σπουδές στην επιστήμη του  γεωγράφου μπορούν να γίνουν στα αντίστοιχα τμήματα  Γεωγραφίας των Α.Ε.Ι. Διασύνδεση με το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Το επάγγελμα ασκούν επίσης γεωλόγοι, βιολόγοι, κοινωνιολόγοι, μηχανικοί, οικονομολόγοι και άλλοι σχετικοί επιστήμονες, μετά από ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές και εξειδίκευση.

Σπουδαιότητα: Ο γεωγράφος αναλαμβάνει ένα ρόλο που απαιτεί ιδιαίτερη ευαισθησία προς τον άνθρωπο και τη φύση, καθώς και επινοητικότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα. Πρέπει να αγαπάει τα ταξίδια, γιατί θα χρειαστεί να ταξιδεύει για τη συλλογή των στοιχείων. Ακόμη, χρειάζεται να έχει φυσική αντοχή. Συχνά, αποτελεί μέλος μιας ομάδας επιστημόνων και γι΄ αυτό θα πρέπει να έχει ικανότητα συνεργασίας, επικοινωνίας και γλωσσική ικανότητα για να εκφράζει τις απόψεις του προφορικά ή γραπτά.

Στα προσόντα του επαγγελματία περιλαμβάνονται η συνδυαστική ικανότητα, η ευρεία αντίληψη του γεωγραφικού χώρου και η υπολογιστική ικανότητα. Απαραίτητη θεωρείται η δεξιότητα στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και η γνώση μιας ξένης γλώσσας, κυρίως της αγγλικής.

Περιβάλλον ενασχόλησης: Ο γεωγράφος μπορεί να εργαστεί στα Υπουργεία Γεωργίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εθνικής Άμυνας, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με ψηφιακές χαρτογραφήσεις, καθώς και σε γραφεία που αναλαμβάνουν χωροταξικές-περιβαλλοντικές μελέτες ως υπάλληλος ή ελεύθερος επαγγελματίας.

Επαγγελματικές συνθήκες:Ο γεωγράφος εργάζεται ατομικά, αλλά και ομαδικά με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ το ωράριό του είναι απροσδιόριστο και κάποιες φορές μπορεί να γίνει κουραστικό. Χρειάζεται συχνά να μετακινείται στην ύπαιθρο, όπου έχει να αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και τη σωματική κόπωση. Όταν συντάσσει και συγγράφει τις μελέτες, εργάζεται μπροστά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή αρκετές ώρες, κάτι που είναι κουραστικό και πολλές φορές ανθυγιεινό.

Επαγγελματικές οργανώσεις:Ο γεωγράφος δεν είναι υποχρεωμένος να ανήκει σε κάποιο σωματείο ή σύλλογο.

Γενικά σχόλια: Ο γεωγράφος μελετά την εξελικτική πορεία του ανθρώπου μέσα σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και την αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του χρόνου.

Ουσιαστικά προσόντα για την άσκηση του επαγγέλματος είναι η αγάπη για μελέτη και έρευνα, καθώς και η ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τον άνθρωπο, τη φύση και το περιβάλλον. Οι δεξιότητες στην χαρτογράφηση, στη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και των ειδικών προγραμμάτων συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, είναι απαραίτητες για την άσκηση του επαγγέλματος.

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΡΘΡΟΥ